Artistul de origine română Sergiu Matiș, la eXplore festival #12
https://www.ziarulmetropolis.ro/artistul-de-origine-romana-sergiu-matis-la-explore-festival-12/

Sergiu Matiş, cunoscut artist român stabilit la Berlin, va prezenta publicului din Bucureşti spectacolul NEVERENDINGS. Evenimentul va avea loc în cadrul eXplore festival #12, luni, 25 septembrie 2017, de la ora 19:00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional “I.L Caragiale” Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2017

Indiferent de orientarea politică, putem cu toții fi de acord că revoluția din octombrie 1917 a influențat într-un mod radical istoria întregii lumi.

Spectacolul NEVERENDINGS nu sărbătorește nici victoria, nici eșecul revoluției, ci e doar o platformă pentru a reflecta asupra imposibilității de a spera la o lume mai bună în timpul prezent, sau la ce fel de gândire utopică este totuși posibilă azi. (Sergiu Matis)

Într-un Berlin sovietic, în timpul unei serii de manifestări de celebrare a 100 de ani de la Revoluția din Octombrie, un numar de oameni selectați ai orașului sunt invitați să întâlnească cinci tovarăși speciali.

Ei vor comemora acest moment din istorie când utopia a venit la putere prin coruri și dansuri care glorifică realizările fantastice ale eroilor curajoși în această epocă de aur.

Eforturile uriașe, luptele imense, atrocitățile îngrozitoare și eșecurile iremediabile nu vor fi uitate, dar acum este momentul să planificăm următorii 100 de ani ai revoluției permanente și neîncetate. Trupurile maselor sunt structurate coregrafic în reverii colective către o lume mai bună.

Sergiu Matiș, născut la Cluj-Napoca, România, și-a început cariera profesională la Tanztheater Nürnberg. Din 2008 locuiește în Berlin și colaborează cu artiștii Colette Sadler, Yossi Berg, Philip Bergmann, Daniel Kok și Jee-Ae Lim.

Dansează și lucrează în mai multe coregrafii de Sasha Waltz & Guests (Dialoge: Neues Museum and MAXXI, Continu, Matsukaze, și Sacre). În anul 2014 a absolvit masteratul Solo / Dance / Authoring (SODA) la HZT Berlin și a primit o bursă de la Fundația Națională Academică Germană. Coproducțiile sale (Human Nature, Landing, ThreeDoors. Search, 89. Grenzenlos, Ending-dong, doom room, Duet, Keep it real, Explicit Content) sunt prezentate pe plan internațional.

NEVERENDINGS

Concept, coregrafie: Sergiu Matiș

Interpretare: Jule Flierl, Sergiu Matiș, Luis Rodriguez, Orlando Rodriguez, Diletta Sperman
Muzica: N1L – Martins Rokis

Dramaturgie: Mila Pavicevic
Scenografie: Dan Lancea

Costume: Philip Ingman

Lightdesign: Sandra Blatterer

Manager de producție: David Eckelmann
Finanțat de Administrația Senatului Cultură și Europa / Sprijinit de Tanzfabrik Berlin

Sergiu Matiș / Germania va susține și un workshop GROWASP în perioada 26-28 septembrie 2017 (12:00 – 15:00) la WASP – Working Art Space & Production și va fi invitat în cadrul seminarului TEACHBACK (26-28 septembrie 2017, 15:00 – 18:00), activitate din cadrul proiectului european Life Long Burning. Intrarea liberă.

eXplore festival

Sergiu Matis

Având ca principal obiectiv dezvoltarea publicului și promovarea dansului și performance-uluicontemporan, atelierele GROWASP iși propun identificarea potențialul performativ și creator alparticipanților indiferent de nivelul de pregătire artistică al acestora.

Programul cuprinde în 2017 artist talks și ateliere ce tratează diferite practici contemporane de mișcare, prin introducerea unor elemente de tehnică, teorie și interdisciplinaritate, adresându-se unui nivel deschis al participanților.

Proiectul cultural GROWASP este co-finanțat în 2017în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB și de AFCN.

* * *
Conceput ca o platformă de reflecţie şi dezbatere artistică a celor mai recente problematici şi direcţii contemporane, eXplore festival este recunoscut ca un festival inovator, care prezintă publicului din România unii dintre cei mai importanţi creatori internaţionali ai momentului – repere coregrafice pentru dansul contemporan, dar şi artişti care propun formate transdisciplinare, ce depăşesc graniţele dintre mai multe domenii de creaţie artistică, aducând în atenţia publicului subiecte importante ale societăţii contemporane.

Cu fiecare ediţie organizată, festivalul îşi propune să contribuie la promovarea dansului şi performance-ului contemporan în rândul publicului larg, având un rol major în ultimii 12 ani în dezvoltarea unui dialog între creatori şi publicul acestora. Totodată, eXplore festival stimulează şi susţine creaţia tinerilor artişti din domeniu, prin activităţi de producţie, prezentare, workshop-uri, dezbateri, conferinţe, şi filme de dans.

Ediţia #12 a eXplore festival se va desfăşura la Bucureşti între 24 septembrie – 8 octombrie 2017, la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, şi WASP – Working Art Space and Production. Evenimente speciale ale festivalului vor urma în perioada octombrie – noiembrie 2017 şi în oraşele Iaşi şi Arad.

Biletele se pot achiziționa online, prin rețelele www.eventbook.ro și www.mystage.ro dar și de la casa de bilete a TNB.

Programul integral al festivalului: www.exploredancefestival.ro

Foto:  eXplore festival – facebook

 

29
/09
/15

Cunoscut publicului din România pentru rolurile sale din teatru (în prezent joacă în peste 20 de piese în București și în țară), televiziune ("În derivă", HBO) și cinematografie ("Italiencele", "Restul e tacere" etc.), Vlad Zamfirescu, a încheiat de curând filmările la lungmetrajul “Secretul Fericirii”, unde se află în dublă postură: regizor și actor.

29
/09
/15

La mijlocul lunii octombrie, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFG), un eveniment cu tradiție, organizat anual de Goethe-Institut București. Ediția din acest an, 16-22 octombrie, vine cu o serie de filme documentare si lungmetraje de excepție: de la filme de avangardă la filme-cult, de la pelicule de debut ale tinerilor cineaști germani până la creații semnate de regizori consacrați, de la povești intime la scenarii cu largi implicaţii sociale.

28
/09
/15

Royal Concertgebouw Orchestra (RCO) şi Berliner Philharmoniker sunt considerate cele mai bune orchestre din lume. Dacă vorbiţi cu cineva din domeniul muzical sau răsfoiţi un articol de specialitate, aceste două orchestre, veţi vedea, primesc majoritatea laurilor. Şi, „în-cântare’’ mare, ambele au fost prezente pe scena Festivalului George Enescu de anul acesta.

28
/09
/15

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film Timishort va avea loc în perioada 15-18 octombrie. Proiecția de deschidere va avea loc pe 15 octombrie de la orele 19.00 cu filmul documentar german OFF Ways, în regia lui Uli Schueppel.

28
/09
/15

Papa Francisc va lansa, pe 27 noiembrie, "Wake Up!", un album de rock progresiv, care va include 11 melodii în care fragmente din cele mai emoţionante discursuri ale Suveranului Pontif, în diferite limbi, vor fi îmbinate cu imnuri creştine în viziunea unor muzicieni contemporani.

28
/09
/15

În această seară, de la ora 19:10 (prima parte) şi de la ora 20:40 (a doua parte), iubitorii teatrului pot vedea, la TVR 2 şi TVR HD, spectacolul „Trei surori”, de Cehov, pus în scenă de regizorul Dominic Dembinski, la Teatrul din Constanța. Cu ocazia aniversării a 155 ani de la nașterea lui A. P. Cehov, TVR aduce în fața publicului micului ecran această montare modernă, care transformă casa din gubernia uitată de lume, într-o casă a păpușilor, unde timpul se dilată pentru a îngloba istoria de început de secol XX, cu a sa Marea Revoluție Socialistă din Octombrie cu tot.

27
/09
/15

Teatrul EXCELSIOR anunţă programul oficial al primei ediţii a Festivalului de Teatru EXCELSIOR TEEN-FEST care va avea loc în perioada 25 septembrie – 2 octombrie 2015, în Bucureşti. Spectacole de teatru, proiecţii de film şi ateliere, într-un eveniment dedicat adolescenţilor bucureşteni. EXCELSIOR TEEN FEST - o stare de spirit cu efecte benefice pe termen lung!

27
/09
/15

Asociația „Tîrgu Mureș Capitală Europeană a Culturii 2021” anunță oficial lansarea strategiei de promovare a candidaturii orașului Tîrgu Mureș pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. Cu mesajul Făcut în Tîrgu Mureș, campania vorbește despre un oraș în care înveți pe viu despre ce este Europa: despre unitatea în diversitate.

26
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Cele mai devastatoare imagini din „Amy”, documentarul despre Amy Winehouse, sunt cele în care chipul expresiv - frumos prin imperfecţiunea sa - şi corpul firav al solistei sunt transfigurate radical de vecinătatea înfiorătoare cu moartea, din cauza drogurilor tari şi a alcoolului în exces.

25
/09
/15

Ediția a 4-a a festivalului de film documentar românesc București Docuart Fest debutează pe 30 septembrie cu o proiecție în premieră în cadrul galei de deschidere la Cinemateca Eforie. Accesul la Gala de deschidere se face pe baza completării unei invitații online. 

25
/09
/15

Semnele norocului pot apărea când te aștepți mai puțin. Vă spun din experiența recentă. În timp ce mă îndreptam cu pași șovăitori spre un spectacol cu accente de thriller socio-economic, cunoscut sub numele de „ședință cu părinții”, semnele norocului s-au arătat de trei ori în mai puțin de 500 de metri, o vrabie și doi guguștiuci eliberându-și intestinele fix în capul meu.

25
/09
/15

Antoaneta Cojocaru (37 de ani), actriţă, un nume mare deja pe scenele teatrelor din Bucureşti. I se spune Anto. Toată lumea o iubeşte pe Anto, sufletul Laboratorului de Noapte de la Teatrul Bulandra. Ea a intrat prima la ATF, în 1997. De-atunci tot joacă.