“Ascultă 5 minute de muzică clasică”, între 1-31 octombrie, în spații neconvenționale din întreaga țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/asculta-5-minute-de-muzica-clasica-intre-1-31-octombrie-in-spatii-neconventionale-din-intreaga-tara/

Să asculţi muzică clasică la mall sau când îţi faci cumpărăturile la un hipermarket?  Răspunsul este pozitiv : din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie şi octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spaţii neconvenţionale – hipermarketuri, mall-uri,  librării, muzee, sedii de firme.

Un articol de Petre Ivan|1 octombrie 2018

Din 1 octombrie (2018)  proiectul ajunge în spații neobișnuite pentru audiția muzicii clasice, cele mai multe dintre lucrările propuse fiind semnate de compozitori români – un mod de a sărbători atât Centenarul României Mari, cât și aniversarea Radio România 90.

De altfel, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este unul dintre principalele proiecte educative și culturale ale corporației publice Radio România, care în 1 noiembrie sărbătorește 90 ani de la înființare.

Partenerii proiectului sunt nume importante din retailul și businessul românesc,  care au susținut inițiativa cu entuziasm, observând impactul pozitiv pe care campania o are și asupra propriilor angajați, și asupra clienților lor din întreaga țară: Carrefour România, Cora România, Mega Image, Mobexpert, Dedeman, Librăriile Humanitas, Castelul Bran, CRH România, Iulius Mall, Mood Media, Palas Mall Iaşi, ParkLake Shopping Center, Băneasa Shopping City, PwC România, Raiffeisen Bank, Vivo, Arena Mall din Bacău, Hello Shopping Park din Bacău.

Ambasador al proiectului este binecunoscutul violonist Alexandru Tomescu: „Sunt sigur că aceste 5 minute de muzică clasică pe zi, timp de 2 luni pe an, vor trezi gustul multora dintre ascultători nu doar pentru muzica clasică, ci și pentru arte, cultură și frumos, îmbunătățind viața multora și deschizând noi ferestre existenței noastre spirituale.”

O altă latură a proiectului se derulează în școlile românești, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” fiind un program național la care, în ultimul an școlar, 2017-2018, au participat peste 210.000 elevi.

Mai multe informaţii despre această campanie pot fi accesate pe pagina www.romania-muzical.ro/5minute. Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, poate fi ascultat în FM (97.6 și 104.8) sau live online la www.romania-muzical.ro.

Foto: Ascultă 5 minute de muzică clasică – facebook

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.