Asociația pentru Ospitalitate Culturală lansează „Prăvălia Colecționarului”
https://www.ziarulmetropolis.ro/asociatia-pentru-ospitalitate-culturala-lanseaza-pravalia-colectionarului/

Scriitorul Dan Lungu anunţă lansarea magazinului online „Prăvălia Colecţionarulului”.

Un articol de Liliana Matei|2 septembrie 2020

Scriitorul Dan Lungu anunță lansarea magazinului online „Prăvălia Colecționarulului”, odată cu lansarea site-ului „Asociației pentru Ospitalitate Culturală” (AOC). AOC este o organizație neguvernamentală înființată din dorința de a cultiva „Ospitalitatea culturală” într-un sens larg, care propune tuturor actorilor din domeniul culturii o serie de programe și proiecte de profil. Prin intermediul acestora, echipa asociației dorește să susțină creația, să stimuleze performanța, să încurajeze antreprenorialtul în domeniul culturii, să sprijine tinerii talentați și să acorde asistență seniorilor culturii aflați în dificultate, atât la nivel local și regional, cât și național. 

Prăvălia Colecționarului”, magazinul online lansat astăzi, odată cu site-ul asociației, are ca scop strângerea de fonduri pentru proiectele organizației, prin intermediul vânzării unor obiecte valoroase de colecție, primite de la donatori de pretutindeni. Publicul țintă al magazinului este format din colecționari și de reprezentanți ai domeniului cultural, interesați de achiziționarea obiectelor de colecție. În magazinul online, pentru ca procesul de căutare să fie accesibil pentru cumpărători, bunurile culturale sunt organizate în categorii, precum: „Acte și documente”, „Afișe, cărți poștale, fotografii”, „Arte vizuale”, „Cărți, ziare și reviste de colecție”, „Diverse”, „Insigne, medalii, trofee”, „Manuscrise” și alte „Obiecte de colecție”.

Bursele de creație – primul proiect AOC

Mă bucur mult că reușim, în sfârșit, să lansăm «Prăvălia Colecționarului», magazinul prin intermediul căruia ne propunem să finanțăm proiectele noastre. Le mulțumesc și le sunt recunoscător tuturor celor care ne-au fost alături până acum și au donat asociației obiecte valoroase, pe care de astăzi colecționarii interesați le pot găsi pe site. Am încredere că vor exista cumpărători pentru fiecare bun cultural scos la vânzare și că astfel, prin solidaritatea breslei, vom reuși ca până la finalul anului să acordăm câteva burse de creație unor scriitoril și artiști talentați români, care au mare nevoie de sprijin, mai ales în această perioadă grea”, a declarat scriitorul Dan Lungu, co-fondator AOC.

La momentul actual, în „Prăvălia Colecționarului” pot fi găsite documente valoroase precum o Adresă semnată de Spiru Haret la 1880, o Scrisoare olografă semnată Paul Goma, un manuscris Neagu Djuvara cu amintiri din copilărie, o scrisoare adresată de Alain Robbe Grillet lui Dumitru Țepeneag, fotografii rare cu reprezentanți ai onirismului, precum și manuscrise ale unor scriitori români contemporani ca Gabriela Adameșteanu, Liviu Antonesei, Ana Blandiana, Ruxandra Cesereanu, Mariana Codruț, Radu Pavel Gheo, Cosmin Perța sau Viorel Ilișoi. Acestor documente și manuscrise li se alătură o serie de cărți valoroase cu semnăturile și dedicațiile autorilor, dar și o varietate de tablouri și bunuri culturale originale din domeniul artelor vizuale semnate de artiști precum Mircia Dumitrescu, Ion Barbu, Felix Aftene, Zamfira Bârzu, Ștefan Pelmuș sau Claudiu Ciobanu.

Donatorii care au sprijinit proiectul până la momentul actual sunt: Radu Pavel Gheo, Costel Pătrășcanu, Mariana Codruț, Liviu Antonesei, Viorel Savin, Ana Blandiana, Cosmin Perța, Gabriela Adameșteanu, Dumitru Tsepeneag, Magda Cârneci, Mircia Dumitrescu, Cezar Paul-Bădescu, Ruxandra Cesereanu, Vasile Baghiu, Mihai Radu, Radu Pavel Gheo, Lucian Dan Teodorovici, Liviu Mățăoanu, Felix Aftene, Claudiu Ciobanu, Nicoleta Dabija, Ion Barbu, Mariana Codruț, Zamfira Bîrzu, Eugen Harasim, Liviu Mățăoanu, Magda Cârneci, Veronica Kirchner și Georg Lecca.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.