Astra Film Festival dezvăluie membrii Juriului 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/astra-film-festival-dezvaluie-membrii-juriului-2018/

Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional Astra Film Sibiu, care va avea loc între 15 şi 21 octombrie, a dezvăluit numele personalităţilor din lumea filmului care vor alcătui juriile celor 5 secţiuni competiţionale: Internaţional, Europa Centrală şi de Est, România, Scurtmetraj şi Student.

Un articol de Petre Ivan|28 septembrie 2018

Cei 13 membri ai juriului au misiunea de a decide câștigătorii premiilor puse în joc dintr-un total de 55 de producții din 30 de țări, selecționate din cele peste 3000 de filme înscrise, din 93 de țări. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.

Legendara Ally Derks, fondator și director timp de 30 de ani al Festivalului Internațional de Film Documentar Amsterdam (IDFA), primul festival internațional dedicat genului, face parte pentru prima dată din juriul Astra Film Festival.

Ei i se alătură Haruka Hama, Coordonator al Festivalului Internațional de Film Documentar Yamagata (YIDFF), Japonia; Michael Stewart, Director al Festivalului de Film Documentar ‘London Open City’, Profesor la University College London, Marea Britanie; Cristi Puiu, Regizor, România; Marin Martschewski, Regizor, fost Profesor la Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin și la Béla Tarr Film School Sarajevo; Alexandru Solomon, Regizor, Director fondator al Festivalului de Film One World Romania (OWR); Dina Iordanova, Profesor de Film la University of St. Andrews, Marea Britanie; Cristian Tudor Popescu, Critic de film, Doctor în cinematografie și media, România; Simon Kilmurry, Director Executiv al Asociației Internaționale a Documentarului (IDA), SUA; Adina Popescu, Scriitor, Realizator de film documentar, România; Ruben Vermeersch, Regizor, Belgia; Liviu Tipurita, Regizor, Marea Britanie; și Vintilă Mihăilescu, Scriitor, Profesor de antropologie culturală, România.

Regizori, producători, critici de film, directori de festival, profesori, scriitori – cei 13 membri aleși ai juriului reprezintă toate fațetele industriei filmului de non-ficțiune. Fiecare dintre ei aduce în jurizarea AFF 2018 criterii noi, unghiuri de vedere și perspective personale, dedicație și experiență în domeniu. Câștigătorii secțiunilor competiționale vor fi anunțați sâmbătă, 20 octombrie.

“Ca membru al juriului, ceea ce observi prima oară este dacă filmul îți captează atenția. Trebuie să fii răbdător, deoarece poate să dureze uneori până ce povestea se arată și își dezvăluie culorile. Apoi observi adevărul pe care filmul a reușit să îl capteze, dacă a reușit să capteze adevăr. Filmul documentar începe în mintea regizorului, cu o obsesie de-a acestuia. Cu ceva pe care oamenii nu pot lăsa deoparte. Este un anumit lucru, o poveste, o scenă care îți tot apare în minte, iar filmul se naște din a înlătura acea obsesie. Vreau să spun că nu vine din afară, vine dinăuntru”, împărtășește din experiența sa de jurat Michael Stewart, antropolog, profesor la City University of London, scriitor, regizor de film documentar, care a înființat Festivalul de Film Documentar ‘London Open City’ inspirat de modelul Astra Film Festival Sibiu.

“Suntem onorați să prezentăm echipa de profesioniști care va juriza filmele de la Festival. De un sfert de secol, Astra Film Festival s-a remarcat ca punct de reper pe harta cinematografică europeană, un promotor al producțiilor de non-ficțiune și un susținător constant al cinematografiei românești. Faptul că, an de an, se înscriu tot mai multe filme demonstrează că atât viziunea de selecție pentru secțiunile competiționale ale Festivalului, cât și efortul de obiectivitate al juriului de-a lungul edițiilor au creat împreună o valoare de necontestat. Premiile Astra Film Festival sunt considerate o adevărată recunoaștere internațională pentru autorii genului”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival.

Festivalul Internațional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est și a avut timp de 25 de ani o contribuție semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare în întreaga regiune și în special în România. Astra Film Festival a atras constant atenția industriei asupra artei filmului de non-ficțiune, sprijinind dezvoltarea genului și deschizând noi orizonturi pentru realizatori.

Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Foto: Astra Film Festival – facebook

19
/08
/19

Lungmetrajul „Ivana cea Groaznică”, regizat de Ivana Mladenović, a câștigat premiul special al juriului secțiunii Cineasti del Presente din cadrul Festivalului de Film de la Locarno, care s-a încheiat sâmbătă. Premio speciale della giuria CINÉ+ constă într-o campanie de promovare în valoare de 25.000 de franci elvețieni acordați de canalul francez de televiziune pentru lansarea filmului câștigător în cinematografele din Franța.

16
/08
/19

CRONICĂ DE FILM În cel mai nou film al său, „Once Upon in... Hollywood” (2019), Quentin Tarantino e interesat mai puţin să creeze suspans sau să ofere acţiune, şi mai mult să redea cu melancolie ceea ce se presupune a fi sfârşitul unei epoci în cinema-ul american - finalul anilor `60.

16
/08
/19

Din cele peste 1500 de producţii înscrise în cele trei secțiuni competiționale din cadrul Bucharest International Dance Film Festival 2019 au fost selectate 43 de scurtmetraje, din 18 țări de pe întreg mapamondul. Competiția internațională cu secțiunile  - Time Stand Witness, The Road not Taken și Acts of Rebellion -  cuprinde 30 de filme, din 15  țări. Bucharest International Dance Film Festival se va desfasura in perioada 4 - 8 septembrie 2019.

15
/08
/19

Sriitorul Vasile Ernu ("Născut în URSS", "Ultimii eretici ai Imperiului", (2009); "Bandiţii") a văzut aseară ultimul film scris, regizat şi jucat de Casey Affleck  și a scris despre el în această dimineață, pe pagina sa de facebook. Cinefilii care nu se tem de spoilere se pot bucura astfel de un text savuros. Din păcate, "Light of My Life" nu este încă disponibil în cinematografele din România.

15
/08
/19

Raoul Taburin este un geniu al bicicletelor. Poate depista orice defecțiune doar folosindu-și auzul. Puțini ar crede că Raoul ascunde un secret care îl bântuie și pe care a tot încercat să-l împărtășească: în ciuda experienței sale de mecanic, Raoul nu-și poate ține echilibrul pe două roți. SECRETUL LUI RAOUL TABURIN/ RAOUL TABURIN, o poveste fermecătoare despre biciclete și sindromul impostorului, imaginată de scenaristul filmului Amélie, va fi lansat în cinematografele din România pe 23 august.

14
/08
/19

Joi, 15 august, începând cu ora 19.00, are loc avanpremiera celei de-a patra ediții a DokStation Music Documentary Film Festival, la Fabrica Gastropub (Splaiul Unirii, 160). În Avanpremiera ediției a 4-a a DokStation, va fi proiectat, în premieră națională, filmul documentar Sting : A Free Man (2017, regia: Julie Veille), precedat de o selecție muzicală din discografia Sting și The Police. Intrare liberă.

13
/08
/19

Deja aclamat de critici și așteptat de cinefilii din lumea întreagă, cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, “Once Upon A Time In Hollywood” / “A fost odată la… Hollywood”, se lansează săptămâna aceasta în cinematografe. Cu o distribuție impresionantă, producția Sony Pictures va avea premiera pe marile ecrane din România vineri, 16 august 2019, și se anunță drept una dintre cele mai “fierbinți” lansări ale verii.

13
/08
/19

"Blondele sunt cele mai potrivite victime. Ele sunt asemeni zăpezii virgine în care ies la iveală urmele însângerate." - Alfred Hitchcock. Se împlinesc, astăzi, 120 de ani de la nașterea cineastului considerat „maestrul suspansului”. 

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

12
/08
/19

CRONICĂ DE CARTE Exponent al Generației `70 și probabil singurul în relații strânse cu Noul Cinema post-2000, regizorul Iosif Demian se destăinuie într-o necesară carte-interviu realizată de Laura Dumitrescu – „Iosif Demian. Note de autor”, recentă publicată, în ediție bilingvă (română și engleză), de iadasarecasa, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC).

10
/08
/19

Evenimentul FILME ÎN AER LIBER a început marți, 6 august, pe Faleza Cazino din Constanța, într-un nou sezon de cinema în aer liber, care va avea loc până pe 18 august. Anul acesta este programată o selecție specială, ce cuprinde unele dintre cele mai bune comedii, filme de aventuri și filme pentru copii și familie ale tuturor timpurilor.