Ateliere pentru liceeni și proiecții de film și dezbateri încheiate cu succes în țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/ateliere-pentru-liceeni-si-proiectii-de-film-si-dezbateri-incheiate-cu-succes-in-tara/

Asociaţia One World Romania a organizat toamna aceasta mai multe evenimente culturale la Bistriţa, Reşiţa şi Oradea, în cadrul proiectului „Educaţie de film documentar şi drepturile omului: One World Romania în ţară”, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Un articol de Petre Ivan|21 noiembrie 2022

Publicul fiecărui oraș a beneficiat de evenimente cu proiecții de filme documentare creative, urmate de dezbateri educaționale cu invitați și moderatori, respectiv de un atelier de film documentar pentru liceeni Point & Shoot.

Filmele din cadrul celor 15 evenimente din țară au fost selecționate din programele One World Romania – Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului, ediția a XV-a, respectiv KineDok România, sezoanele VIII și VII.

În cadrul celor trei ateliere desfășurate în țară au participat 24 de adolescenți cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Pe parcursul celor cinci zile de atelier s-au realizat exerciții practice de fotografie, filmare și montaj.

Până la finalul atelierului participanții au realizat în total 11 scurtmetraje, sub îndrumarea echipelor de tutori formate de cineaștii: Cristina Haneș, Carmen Tofeni, Dragoș Hanciu, Andrei Inizian și Alexandru Popescu.

Acțiunile culturale din cadrul proiectului au creat noi oportunități de educare în domeniul cultural a publicului larg și a liceenilor din trei orașe din România: Bistrița, Reșița și Oradea. De asemenea, ele aduc continuitate acțiunilor culturale de promovare a filmului documentar și drepturile omului susținute de Asociația One World România.

Accesul la toate evenimentele din cadrul proiectului a fost gratuit.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.