Atmosferă, punere în scenă şi prezenţă fără precedent la cea de-a VII-a ediţie a evenimentului „Promenada Operei“
https://www.ziarulmetropolis.ro/atmosfera-punere-in-scena-si-prezenta-fara-precedent-la-cea-de-a-vii-a-editie-a-evenimentului-promenada-operei/

Aproximativ 10.000 de spectatori de toate vârstele s-au bucurat sâmbătă seară de cea de-a VII-a ediţie a concertului de muzică clasică în aer liber „Promenadei Operei”, care în acest an a avut o tematică specială: dezvăluirea noutăţilor stagiunii 2013-2014.

Un articol de Andrada Văsii|27 august 2013

Aproximativ 10.000 de spectatori de toate vârstele s-au bucurat sâmbătă seară de cea de-a VII-a ediţie a concertului de muzică clasică în aer liber „Promenadei Operei”, care în acest an a avut o tematică specială: dezvăluirea noutăţilor stagiunii 2013-2014.

Manifestarea a adunat atât spectatori fideli ai genului liric, prezenţi la majoritatea spectacolelor instituţiei, cât şi oameni aflaţi la primele lor întâlniri cu evenimente ale Operei Naţionale Bucureşti.

Anul acesta, evenimentul a beneficiat de o atmosferă şi punere în scenă fără precedent, numărul de spectatori depăşind semnificativ orice estimări. De asemenea, Opera Naţională Bucureşti a organizat în premieră în cadrul acestei ediţii o paradă de trăsuri şi maşini de epocă, aducând concertului o notă aparte.

Povestea trăsurilor reprezintă un element care îmbină o epocă apusă cu contemporaneitatea, artişti din secolul al XXI-lea călare pe cai sau coborând din trăsuri sau maşini de epocă chiar pe scenă. Mai mult, verdeaţa imaginată de regizor şi scenograf a împletit extraordinar de plăcut tipul de atmosferă de pe scenă cu cel din public.

Răzvan Ioan Dincă,
directorul General al Operei Naţionale Bucureşti 

Printre cei aproximativ 200 de artişti care au încântat publicul la Promenadă s-au  numărat invitaţi speciali care activează în străinătate – tenorul Alexandru Badea (Austria) şi mezzo-soprana Polina Garaeva (Rusia), laureată a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”, organizat de ONB.

Promenada Operei 2013

Au venit şi artişti din ţară – dirijorul Cristian Sandu, soprana  Irina Baianţ, de asemenea laureată a Concursului sus-menţionat, tenorii Cristian Mogoşan şi Virgil Profeanu, alături de solişti binecunoscuţi ai Operei Naţionale Bucureşti, printre care sopranele Irina  Iordăchescu, Silvia Sorina Munteanu, Tina Munteanu, Crina Zancu, basul Marius Boloş si baritonii Ştefan Ignat, Ionuţ Pascu, Şerban Vasile. Acestei echipe solistice de excepţie i s-au adaugat membrii Orchestrei şi ai Corului instituţiei. Amfitrionul evenimentului a fost Cătălin Sava.

De la Otello la Rigoletto

Spectatorii s-au bucurat de fragmente cunoscute din „Dama de pică” şi „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, „Aida” şi „La Traviata” de Giuseppe Verdi, „Faust” de Charles Gounod, „Tosca” de Giacomo Puccini ş.a.

Promenada Operei_3

Printre premierele din stagiunea 2013-2014 se numără opera verdiană „Otello”, spectacol care va fi prezentat într-o nouă montare în zilele de 6 şi 9 septembrie 2013, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, în regia artistei de origine bulgară Vera Nemirova, precum şi opera „Rigoletto”, care începând cu primăvara anului 2014 va fi prezentată într-o nouă viziune, aparţinând celebrului regizor australian Stephen Barlow.

Info:

Evenimentul „Promenadei Operei” – ediţia 2013 a fost realizat cu sprijinul Primăriei Sectorului 5 a Municipiului Bucureşti.

Foto credit: Opera Naţională Bucureşti

15
/09
/17

“Asta înseamnă har, talent: să nu poţi trăi fără a crea... Talentul vine de la Dumnezeu. Şi aşa cum arta nu are vârstă, tot astfel nici artistul adevărat nu-şi numără anii ca orice muritor.” – Dida Drăgan. Îndrăgita noastră cântăreață a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 70 de ani!

12
/09
/17

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul și șansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.

09
/09
/17

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt.

08
/09
/17

Artistul belgian Wim Vandekeybus va prezenta, alături de compania sa, Ultima Vez, miercuri, 27 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național “I.L. Caragiale” Bucureşti, spectacolul “In Spite of Wishing and Wanting (Revival 2016)”, un eveniment ce readuce în atenția publicului român vocabularul inconfundabil al celebrului creator flamand, prezent în cadrul eXplore festival și în edițiile din 2010 cu Monkey Sandwich (Teatrul Odeon) și 2012 cu booting Looting (WASP-Working Art Space and Production).

07
/09
/17

„TragiComedy”, în regia și coregrafia lui Gigi Căciuleanu, un spectacol dedicat memoriei marii balerine Maya Plisețkaia, pe muzica lui Rodion Șcedrin, soțul artistei, va avea loc în cadrul Festivalului Internațional ,,George Enescu”, ediția a XXIII-a, vineri, 8 septembrie, ora 18:30, la Opera Națională București.

06
/09
/17

Soprana Kristine Opolais, recunoscută pentru rolurile sale de pe cele mai importante scene ale lumii, de la Metropolitan Opera New York, la Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala şi Royal Opera House Covent Garden, va susține pe 22 septembrie un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, în cadrul ediției 2017 a Festivalului Internațional George Enescu.

05
/09
/17

Și a venit a doua zi de festival. Și a venit Joshua Bell la București. Fostul copil-minune al viorii, ajuns acum la 50 de ani, devenit între timp și dirijor, și director muzical al Academy of St. Martin in the Fields (din 2011), e cunoscut nu doar pentru calitatea intepretărilor sale, ci și pentru apetența pentru joacă și pentru explorare.

02
/09
/17

Ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu (2-24 septembrie, București, România) aduce lucruri inedite prin mai multe premiere: muzica clasică face pact cu tehnologia în trei opere cu proiecții multimedia live, muzica contemporană devine vedeta ediției și 30 dintre cei mai bine cotați compozitori contemporani ai momentului din lume vin la București pentru un dialog fără precedent între public, artiști români și artiști străini de anvergură, în timp ce un număr record de 37 de lucrări de George Enescu sunt interpretate în Festival, iar relația dintre matematică și muzică este prezentată într-o expoziție în premieră în România.

23
/08
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează în cadrul evenimentului aniversar Zilele Bucureștiului cel mai mare concert de muzică clasică, susținut de superstarul internațional soprana Angela Gheorghiu, pe 15 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Constituției. Angela Gheorghiu superstar internațional, cea mai fascinantă și talentată artista de operă a timpurilor noastre, concertează la București sub bagheta maestrului Eugene Kohn, alături de Filarmonica George Enescu și tenorul Teodor Ilincăi.