Au început inscrierile (pentru profesorii pasionaţi de cinema) la ”Education a l’image” 2016-2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/au-inceput-inscrierile-pentru-profesorii-pasionati-de-cinema-la-education-a-limage-2016-2017/

Programul de educaţie cinematografică pentru liceeni ”Education a l’image” revine de săptămâna viitoare cu o nouă ediţie şi se află în cautare de profesori pasionaţi de cinema, dornici să afle alături de elevii lor cât mai multe lucruri despre filme şi felul în care acestea se realizezază.

Un articol de Petre Ivan|1 septembrie 2016

Profesorii pasionaţi de cinema, care vor să afle alături de elevii lor cât mai multe lucruri despre film, se pot înscrie în programul de educaţie cinematografică pentru liceeni ”Education à l’image” până pe 7 septembrie.

”Éducation à l’image” este un program de educaţie cinematografică care se adresează profesorilor şi elevilor de liceu din zona municipiului Bucureşti, iniţiat în 2009 de Ambasada Franţei la Bucureşti, de care au beneficiat până în acest moment peste 6.000 de liceeni, informează Societatea Culturală NexT.

Programul presupune sesiuni de formare  pe teme de limbaj cinematografic pentru profesori, proiecţii de film de artă la cinema pe tot parcursul anului şcolar, discuţii cu cineaşti invitaţi şi ateliere practice legate de profesiile din  domeniul cinematografiei. În plus, profesorii au la dispoziţie materiale pedagogice dedicate fiecăruia dintre filmele studiate.Education

Filmele propuse anul acesta sunt ”Domnişoarele din Rochefort” (Franţa, 1967), de Jacques Demy, ”Oslo, 31 august” (Norvegia, 2011), de Joachim Trier, şi ”O vară de neuitat” (România-Franţa, 1994), de Lucian Pintilie.

Sesiunile de formare pentru profesori vor fi susţinute de criticii de film Andrei Gorzo şi Ionuţ Mareş şi de regizorul Tudor Cristian Jurgiu şi vor avea loc pe 7, 8 şi 9 septembrie, la Cinema Elvire Popesco.

Misiunea programului este aceea de a promova filmele de autor şi cinematografia ca artă în rândul elevilor de liceu şi de a le oferi acestora instrumente de bază pentru interpretarea limbajului specific cinematografiei (atât din punct de vedere artistic, cât şi tehnic), cu scopul de a le activa şi cultiva spiritul critic faţă de produsele audiovizuale şi de a le  dezvolta cunoştinţelor despre cinema.

Pentru detalii și înscrieri, se poate scrie pe adresa de e-mail [email protected] sau telefona la numărul 0732 909 024.

Organizat sub umbrela NexT Film Education de Societatea Culturală NexT, programul ”Éducation à l’image” se bucură de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Istitutului Francez din Bucureşti şi al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

 

14
/06
/21

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie 2021 în cinematografe.

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.