Audiții pentru bursele SoNoRo Interferențe 2020, în București și Cluj-Napoca
https://www.ziarulmetropolis.ro/auditii-pentru-bursele-sonoro-interferente-2020-in-bucuresti-si-cluj-napoca/

Programul de burse SoNoRo Interferenţe, dedicat tinerilor muzicieni, ajunge anul acesta la cea de-a XIV-a ediţie.

Un articol de Liliana Matei|7 februarie 2020

Audițiile vor avea loc pe 22 februarie, la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, și pe 23 februarie, la Universitatea Națională de Muzică din București.

Începând cu anul acesta limita de vârstă pentru tinerii bursieri va începe de la 14 ani și va crește până la 35 de ani. Cei ce doresc să participe la preselecții trebuie să se înscrie până pe 20 februarie prin intermediul acestui formular.

Programul de burse SoNoRo Interferențe a crescut în toți acești ani, odată cu bursierii noștri. Doi dintre aceștia, Luca Pulbere și Francesco Ionașcu, ni s-au alăturat anul trecut, la workshopul de la Port Cultural Cetate, în calitate de Young Masters, având un rol intermediar între studenți și profesori. De asemenea, la finalul anului trecut, pe scena Ateneului, am concertat alături de Andrei Ioniță, unul dintre primii noștri bursieri și, ulterior, câștigător al premiului I la secţiunea violoncel a Concursului „P.I.Ceaikovski”, de la Moscova, lucru ce ne-a bucurat nespus și ne-a aratat cât de multe lucruri am realizat în toți acești 14 ani. Această maturizarea a programului ne-a determinat, începând de anul acesta, să creștem limita de vârsta a bursierilor la 35 de ani, pentru a le permite unor muzicieni deja experimentați să beneficieze de un program de pregătire superior, alături de mari maeștri, ce îi poate propulsa pe marile scene ale lumii, declară Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo și inițiatorul programului SoNoRo Interferențe.

Anul acesta Young Masters vor fi Ella Bokor și Valentin Șerban, bursieri mai mulți ani SoNoRo Interferențe.

Câștigătorii burselor SoNoRo Interfernețe vor intra într-un program de pregătire alături de muzicieni consacrați și profesori la importante școli de muzică din Europa, în unul dintre cele trei stagii ce vor avea loc la Montepulciano, în Italia, la Port Cultural Cetate, în România, și la Traunstein, în Germania.

Maeștri cu care vor lucra sunt:

Vioară: Pavel Berman / Academia de Muzică, Lugano și Cristoph Wyneken / Academia de Muzică, Freiburg
Violă: Răzvan Popovici / Ansamblul Raro

Violoncel: Marcin Sieniawski / Academia de Muzică Hanovra și Valentin Răduțiu / Prim violoncelist Deutsches Symphonieorchester, Berlin

Pian: Diana Ketler / Academia Regală de Muzică din Londra și Janis Maleckis / Academia de Muzică Riga

Clarinet: Thorsten Johanns / Academia de Muzică Weimer

La finalul fiecărei sesiuni de lucru, tinerii muzicieni vor interpreta lucrările studiate în cadrul workshop-ului, alături de profesorii lor, în concerte special organizate la Montepulciano, Portul Cultural Cetate și Traunstein.

Bursa de studii SoNoRo Interferențe se adresează tinerelor talente muzicale și constă în gratuitatea cursurilor (muzică de cameră + instrument solo: pian, vioară, violă, violoncel și clarinet), acoperirea costurilor de transport din București la localitatea workshop-ului și cazarea pe durata programului. Mai multe detalii aici.

SoNoRo Interferențe, programul educativ și de burse al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, este susținut de Grupul CEZ în România, UniCredit Bank și Institutul Cultural Român. Parteneri: Portul Cultural Cetate, Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu”, Universitatea Națională de Muzică, Palazzo Ricci, Festivalul Chiemgauer Musikfruhling, Fundatia Wolfgang Sawallisch și Ensemble Raro.

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, a luat naştere în România în anul 2007 şi de atunci s-a extins şi în alte ţări europene, inclusiv Italia (Arezzo şi Montepulciano), Ucraina (Kiev), Germania (Bad Endorf, Neuwied și Traunstein) și Belgia (Conservatorul Regal din Antwerpen). Printre locurile din România unde s-au desfășurat workshop-urile SoNoRo Interferențe se numără: Portul Cultural Cetate, reședința Băncii Naționale de la Păltiniș și Palatul Cantacuzino din Bușteni.

Programul SoNoro Interferențe se adresează muzicienilor români, cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani, și a fost inițiat cu scopul de a crea, pe termen lung, o elită muzicală, continuând demersul Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieții muzicale europene. Mulţi dintre câștigătorii burselor au atins rezultate remarcabile şi studiază, în prezent, la instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zurich, Hamburg şi Bucureşti. Câțiva dintre bursieri au participat la importante concursuri din întreaga lume și s-au clasat pe locuri fruntașe, un exemplu în acest sens fiind reușită unuia dintre bursierii SoNoRo Interferențe, Andrei Ioniță, ce a câştigat premiul I la secţiunea Violoncel a Concursului „P.I.Ceaikovski”, din Moscova.

24
/02
/21

Cea de-a doua ediție a Classix Festival va avea loc la Iași, în perioada 14 - 18 martie 2021. Fiind desfășurat sub conceptul atemporalității, atât din punct de vedere artistic, dar și din perspectiva liantului dintre mediul diplomatic, artă, cultură și mediul de afaceri, Classix Festival 2021 marchează revitalizarea experiențelor artistice în contextul social curent pandemic.

22
/02
/21

Asociația CREAS în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” prezintă prima reprezentație a musicalului „Next to Normal – (A)normal”, sub forma unui spectacol concert, pe data de 6 martie, de la ora 18:00, cu o distribuție de excepție. Biletele sunt puse în vânzare și pot fi achiziționate online.

22
/02
/21

Miercuri, 24 februarie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă propune o seară emoționantă de muzică, nu doar prin repertoriul ales – Ravel, Mendelssohn, Wagner, Saint-Saëns ș.a. – ci mai ales prin menirea simbolică a evenimentului. Concertul transmis în direct de la Sala Radio și derulat sub bagheta cunoscutului dirijor Cristian Mandeal este dedicat memoriei dirijorului Camil Marinescu.

18
/02
/21

Muzeul Național de Artă al României și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română" vă oferă vineri, 19 februarie,  „Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, eveniment inspirat de dragostea sculptorului pentru muzica românească și realizat cu implicarea Ministerului Culturii.  

11
/02
/21

Return to Live Music. No limits, just hope ! jmEvents, organizatorul Festivalului Internațional EUROPAfest anunță mutarea evenimentului din luna mai, când se derula în mod tradițional în perioada 16-24 iulie. “Return to Live Music. No limits, just hope !” este sloganul ales de organizatorii EUROPAfest pentru 2021.

10
/02
/21

Pe 9 februarie 2021, Programul Național Cantus Mundi România a lansat proiectul digital „Școala de mediu Cantus Mundi”, alături de Teodora Iacob - jurnalist, activist de mediu și fondatorul Asociației „Nature Talks”. Proiectul este dedicat comunității active de peste 60.000 de copii și tineri a Cantus Mundi, dar va fi accesibil tuturor celor interesați să se acomodeze cu informații generice despre mediu și ecologie.

10
/02
/21

Cea de-a șasea ediție a Festivalului MOZART se încheie sâmbătă, 13 februarie 2021, de la ora 18.30, cu binecunoscuta operă bufă „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart. Libretul a fost scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, care a fost inspirat de comedia lui Beaumarchais - La folle journée ou Le mariage de Figaro. Premiera operei a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena, cu Mozart însuşi ca dirijor. „Nunta lui Figaro” s-a reluat un an mai târziu, la Praga, unde s-a bucurat de un triumf răsunător.