Concert al bursierilor SoNoRo Interferențe 2020, la Castelul Cantacuzino din Bușteni
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-al-bursierilor-sonoro-interferente-2020-la-castelul-cantacuzino-din-busteni/

Bursierii SoNoRo Interferenţe vor susţine un concert sâmbătă, 5 septembrie, de la ora 16.00, în grădina Castelului Cantacuzino din Buşteni. Programul cuprinde lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Igor Stravinsky, Antonín Dvořák, Frank Bridge, Anton Arensky, Bohuslav Martinů şi Franz Schubert.

Un articol de Liliana Matei|3 septembrie 2020

Accesul publicului este liber, însă permis doar în baza unei rezervări transmisă prin e-mail la rezervari@sonoro.ro.

SoNoRo Interferențe, programul educativ și de burse al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, partener principal încă de la prima ediție. Inițiat acum 14 ani, programul SoNoRo Interferențe oferă an de an posbilitatea tinerilor muzicieni talentați să lucreze alături de profesori de la importante școli de muzică din Europa și apoi să concerteze alături de ei.

Sponsorii principali ai SoNoRo Interferențe sunt Grupul CEZ în România și UniCredit Bank.

„Cu toate că și programul SoNoRo Interferențe a fost afectat de pandemia ce a dus la anularea multor proiecte culturale, suntem deosebit de bucuroși și recunoscători partenerilor noștri că ne-au susținut în continuare și, cu ajutorul lor, am reușit să organizăm programele de lucru cu tinerii muzicieni SoNoRo Interferențe, atât de importante pentru aceștia, mai ales în contextul acestui an dificil. Chiar dacă a trebuit să ne repliem și să schimbăm datele și locurile de desfășurare, am ales să aducem profesorii din Germania, Belgia și Marea Britanie în România, prioritizând siguranța participanților, dar având mereu în minte că obiectivul principal al burselor este introducerea tinerilor muzicieni în circuitul valorilor europene și oportunitatea de a lucra cu profesori internaționali, care să le ofere bursierilor experiența lor, mentorat, dar și inspirație pentru viitor”, declară Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo și inițiatorul programului SoNoRo Interferențe.

Este al șaselea an consecutiv de sprijin al inițiativei SoNoRo Interferențe, dar, poate cel mai important an în care cultura are nevoie de sprijin. Suntem onorați să oferim tinerilor români oportunitatea de a studia alături de artiști și profesori din țară și din străinătate”, a declarat Ondřej Šafář, CEO CEZ România.

Anul acesta, primul workshop a avut loc în București, în perioada 20-26 iulie, unde tinerii muzicieni selectați în urma audițiilor desfășurate la București și la Cluj, la începutul anului, au avut ocazia să studieze cu Cristoph Wyneken (vioară), profesor la Academia de Muzică Freiburg, Răzvan Popovici (violă), Ansamblul Raro, Justus Grimm (violoncel), profesor la Academia din Anvers, Belgia, și Diana Ketler (pian), profesor la Academia Regală de Muzică din Londra.

Alături de acești maeștri, tinerii bursieri au fost ghidați în studiul lor și de Young Masters, bursieri mai mulți ani la rând SoNoRo Interferențe, ce fac treptat trecerea către poziția de profesor. La București, Young Masters au fost Cristiana Mihart și Valentin Șerban. Mai multe despre experiența lor puteți vedea aici (Valentin) și aici (Cristiana).

Cel de-al doilea workshop se desfășoară săptămâna aceasta, între 31 august – 4 septembrie, la Bușteni, unde tinerii se pregătesc alături de Cristoph Wyneken (vioară), Răzvan Popovici (violă), Valentin Răduțiu (violoncel) și Alexandra Văduva (pian).

Alexandra Văduva a făcut trecerea anul acesta de la postura de Young Master, atribuită anul trecut, la cea de profesor. Alexandra a început studiul pianului la doar 4 ani și a căștigat numeroase premii la renumite competiții internaționale precum “Vienna International Piano Competition”, “Orpheus Young Musician of the Year” sau “Beethoven Piano Competition”, iar printre cele mai importante săli în care a concertat se numără Ed Landreth Hall din Texas, Palatul Lobkowitz din Viena, Minato-Mirai din Yokohama, Wigmore Hall, Castelul Wellingborough, King’s Place sau Gasteig Philharmonic din München.

Mai multe detalii despre programul de burse SoNoRo Interferențe găsiți pe www.interferente.sonoro.ro.

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, a luat naştere în România în anul 2007 şi de atunci s-a extins şi în alte ţări europene, inclusiv Italia (Arezzo şi Montepulciano), Ucraina (Kiev), Germania (Bad Endorf, Neuwied și Traunstein) și Belgia (Conservatorul Regal din Antwerpen). Printre locurile din România unde s-au desfășurat workshop-urile SoNoRo Interferențe se numără: Portul Cultural Cetate, reședința Băncii Naționale de la Păltiniș și Palatul Cantacuzino din Bușteni.

Programul SoNoro Interferențe se adresează muzicienilor români, cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani, și a fost inițiat cu scopul de a crea, pe termen lung, o elită muzicală, continuând demersul Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieții muzicale europene. Mulţi dintre câștigătorii burselor au atins rezultate remarcabile şi studiază, în prezent, la instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zurich, Hamburg şi Bucureşti. Câțiva dintre bursieri au participat la importante concursuri din întreaga lume și s-au clasat pe locuri fruntașe, un exemplu în acest sens fiind reușită unuia dintre bursierii SoNoRo Interferențe, Andrei Ioniță, ce a câştigat premiul I la secţiunea Violoncel a Concursului „P.I.Ceaikovski”, din Moscova.

03
/12
/21

La 100 de ani de la momentul istoric, în care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Națională București, în seara de 8 decembrie 2021, va avea loc principalul eveniment al stagiunii „Opera 100”: premiera cu „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală Tiberiu Soare, ce va avea trei reprezentații: pe 8, 10 și 12 decembrie, ora 18:30.

02
/12
/21

Mâine, 3 decembrie 2021, de la ora 17:00, se deschide CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, primul Târg de Crăciun în aer liber din România, care va aduce în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. Poziționat pe Esplanada Operei Naționale București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu 70-72), CLASSICAL CHRISTMAS MARKET va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie, între orele 10.00 și 21.00.

02
/12
/21

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea semnează primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional “George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul va avea loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, de la ora 18. În data de 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

02
/12
/21

Evenimentul Gheorghe Zamfir - 80 invită publicul din România la o întâlnire inedită cu legendarul naist Gheorghe Zamfir, în trei concerte ce vor avea loc între 9 şi 11 decembrie la Găeşti – localitatea natală a artistului – pe 9 decembrie, de la ora 19, la Casa de cultură, la Târgovişte, pe 10 decembrie, de la ora 19, la Sala Independenţa, şi la Bucureşti pe 11 decembrie, de la ora 19, la Sala Radio.

30
/11
/21

Opera Națională București prezintă pe 1 decembrie, ora 18:30, în Foaierul Galben spectacolul dedicat Zilei Naționale a României. În programul serii se vor regăsi un recital de piese românești în interpretarea soliștilor acompaniați de pian și „Dixtuorul pentru suflători în re major op. 14” de George Enescu în interpretarea ansamblului de suflători al Operei Naționale București, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Conceptul regizoral poartă semnătura Claudiei Machedon.

29
/11
/21

„Muzică clasică așa cum nu ați mai ascultat până acum, dedicată sută la sută regelui instrumentelor: pianul, în toate ipostazele sale, de la clasic, la modern și jazz” – este invitația pe care Festivalul Hoinar 2021 o lansează publicului între 2 și 14 decembrie, la Brașov și la București.

23
/11
/21

Primul concert de jazz pe scena Sălii Radio în această stagiune (2021-2022) este un eveniment special, pe care nu îl puteți rata! Joi, 25 noiembrie, de la ora 19.00, LUIZA ZAN – una dintre cele mai apreciate voci feminine din jazz-ul românesc la ora actuală – va cânta alături de BIG BAND-UL RADIO, dirijat de IONEL TUDOR.

10
/11
/21

Cel de-al cincilea concert al „Serilor de chitară 2021” îl aduce în premieră la Bucureşti pe unul dintre cei mai interesanţi chitarişti ai tinerei generaţii, italianul Andrea de Vitis, muzician care impresionează prin forţa expresivă, dublată de o cunoaştere apropiată de perfecţiune a resurselor tehnice ale instrumentului.