Aurelian Andreescu, Dumitru Fărcaș & Katherine Hepburn
https://www.ziarulmetropolis.ro/aurelian-andreescu-dumitru-farcas-katherine-hepburn-stiati-ca/

Într-o zi de 12 mai se năşteau actorii Katherine Hepburn şi Gabriel Byrne, taragotistul Dumitru Fărcaş şi Aurelian Andreescu, una dintre cele mai mari voci ale cântecului românesc.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2017

Aurelian Andreescu a debutat la „Festivalul Național de Muzică Mamaia” la prima ediție în anul 1963 cu melodia „În tot ce e frumos pe lume”.

A devenit in scurt timp unul din cei mai curtați interpreți de muzică ușoară de către compozitorii vremii, fiind totodată vedeta programelor muzicale la cele mai selecte baruri și cluburi de noapte din București și de pe litoral.

Din anul 1965 s-a angajat la Teatrul Constantin Tănase. A făcut parte din echipa României alături de Aura Urziceanu și Mihaela Mihai care a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia în anul 1971. Doi ani mai târziu a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena și a deschis recitalul lui Johnny Hallyday.

aurelian andreescu

Columna lui Traian, ianugurată într-o zi de 12 mai

S-a stins din viaţă la numai 44 de ani. Ultimele zile din viata lui Aurelian Andreescu au fost rememorate de Cornel Constantiniu: „Cu un an înainte de a muri, avusese o coma hepatică. I se recomandase să evite Litoralul şi expunerea la soare. În 1986, s-a dus la Eforie Nord, în restaurantul în care cânta Petre Geambaşu. Niste aşa-zişi admiratori l-au convins să bea câteva pahare de vin, care i-au fost fatale. L-a rugat pe Geambaşu să-l lase să cânte două melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a făcut rau. Cum a terminat de cântat, a intrat în comă. A murit în aceeaşi seară la Spitalul Judeţean Constanţa.”

Tot într-o zi de 12 mai:

113: A fost inaugurată, la Roma, în forumul nou construit, „Columna lui Traian”, operă atribuită lui Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade care ilustrează războaiele daco–romane, constituie un original act de naștere a poporului român

1364: A fost fondată Universitatea din Cracovia, una din primele universități din Europa Centrală

1848: Revoluționarii moldoveni refugiați în Transilvania elaborează, la Brașov, programul–legământ „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”. Este documentul care sintetizează dezideratele românești: „Unirea Moldovei și Țării Românești într–un singur stat neatârnat românesc”

1972: Rolling Stones lansează Exile On Main Street, considerat cel mai bun album al lor

S-au născut:

1907: Katherine Hepburn, actriță americană (d. 2003)

1934: Lucian Raicu, eseist și critic literar român, stabilit, după 1986, în Franța (d. 2006)

1934: Zsolt Kerestely, compozitor de muzică ușoară, instrumentist și dirijor

1938: Dumitru Fărcaș, taragotist român

1942: Aurelian Andreescu, interpret român de muzică ușoară (d. 1986)

1950: Gabriel Byrne, actor irlandez

1962: Emilio Estevez, actor american

S-au stins din viaţă

1870: Eftimie Murgu, cărturar român (n. 1805)

1957: Erich von Stroheim, regizor și actor american de origine austriacă (n. 1885)

2001: Perry Como, cântăreț american (n. 1912)

Foto cu Aurelian Andreescu, Dumitru Fărcaș & Katherine Hepburn – wikipedia

02
/04
/15

Astăzi, maestrul Gică Petrescu, îndrăgitul cântăreţ şi compozitor de muzică uşoară, populară şi de petrecere, ar fi împlinit... 100 de ani.

03
/02
/15

„M-am îndrăgostit, pur şi simplu. Era frumoasă, cu sufletul curat, deşteaptă, cu picioarele pe pământ, gospodină. Am iubit-o şi o iubesc. Mihaela (n.r. Tonitza – soţia actorului, care s-a stins din viaţă în 2010) a fost şansa mea. Şi cu asta am spus totul.“ - Ştefan Iordache. Într-o zi de 3 februarie (1941) se năştea actorul Ştefan Iordache, unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune.

19
/01
/15

"Aprobarea celorlalţi este un stimulent de care este bine uneori să ne ferim". - Paul Cézanne (19 ianuarie 1839 - 23 octombrie 1906), considerat cel mai mare înnoitor al picturii la sfârșitul secolului al XIX-lea.

23
/12
/14

În “Istoria vieţii private” găsim că obiceiul de a avea brad cu prilejul Crăciunului este atestat documentar prima dată, în oraşul Strasbourg, încă din 1605. Iată care este povestea apariției acestui simbol și cum arăta balul de revelion la curtea regelui Carol.

03
/10
/14

Ştiţi că populara serie B.D., regizată de Mircea Drăgan şi având în distribuţie actori ca: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, George Mihăiță sau Dumitru Furdui, nu ar fi existat dacă Lucian Pintilie nu realiza "Reconstituirea" (1968)?

26
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 26 septembrie (2008) s-a stins din viaţă îndrăgitul actor Paul Newman, câştigător, printre altele, al unui premiu Oscar, a trei premii Globul de Aur, al unui premiu Bafta şi al unui Emmy?

23
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 23 septembrie s-au născut artişti precum: George Mihăiță, Șerban Ionescu, Jason Alexander, Julio Iglesias, John Coltrane, Ray Charles, Sofia Vicoveanca şi Bruce Springsteen şi s-au stins din viaţă: Vicenzo Bellini, Sigmund Freud, André Bourvil, Pablo Neruda sau Geo Saizescu?

17
/09
/14

Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.