Avanpremiere online pe kino-maidanul One World România 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/avanpremiere-online-pe-kino-maidanul-one-world-romania-2015/

În ultima săptămâna dinaintea festivalului, One World România alături de Doc Alliance vă prezintă în avanpremieră 5 din filmele celei de-a opta ediţii de festival.

Un articol de Petre Ivan|10 martie 2015

Pentru al treilea an consecutiv, filmele vor fi disponibile gratuit pentru vizionare pe site-ul www.dafilms.com. Din selecția 2015 au fost alese ‘Vitosha’, ‘Waiting for August’, ‘Naked Island’, ‘The Serbian Lawyer’ și ‘Outside’.

Urmând a fi prezentat în secțiunea ‘Războaie contra naturii’, documentarul bulgar ‘Vitosha’ spune o poveste familiară pentru multe țări post-comuniste. Vitosha — cel mai mare parc natural bulgar — se afla periculos de aproape de Sofia, și, mai ales, de interesele dezvoltatorilor și politicienilor locali.

Manevrele acestora au declanșat proteste de stradă de o asemănare izbitoare cu cele împotriva exploatărilor de la Roșia Montana din aceeași perioadă, de la București. ‘Vitosha’ poate fi vizionat online aici.

Documentarul super-premiat al Teodorei Ana Mihai, ‘Waiting for August’, va fi prezentat în secțiunea ‘Adulți de nevoie’. Filmul este un portret sensibil al Georgianei, care încă nu împlinise 15 ani la data filmării.

După ce mama sa pleacă pentru a lucra în străinătate, Georgiana trebuie să se transforme dintr-o adolescentă în capul familiei, având singură grijă de cei șase frați ai săi.

'Naked Island', One World România 2015

‘Naked Island’, One World România 2015

Secţiunea TRAUME

Prezentat în secțiunea ‘Traume’, documentarul ‘Naked Island’ este construit, de asemenea, în jurul unei povești de familie. Pentru regizoare, filmul reprezintă un prim pas spre a înțelege trecutul ascuns al bunicului său, încarcerat pe o insulă într-un lagăr de concentrare din anii 50.

O familie care încă nu își revine din traumele trecutului, o privire diferită asupra regimului lui Tito din Iugoslavia, considerat o oază de libertate în fostul bloc sovietic. „Naked Island” poate fi vizionat online aici.

Istoria controversată a Peninsulei Balcanice este și subiectul celui de-al patrulea documentar — ‘The Serbian Lawyer’. Filmul îl are în centru pe tânărul avocat care l-a apărat la Haga pe Radovan Karadzic, temutul criminal de război.

Marko este loial principiului de bază al legii — oricine are dreptul la apărare. Dar acest proces extrem de mediatizat și încărcat de emoție determina viitorul avocatului și îi influențează viața personală. „The Serbian Lawyer” poate fi vizionat online aici.

În documentarul ‘Outside’ regizorul Andrei Schwartz îl reîntâlnește pe protagonistul filmului sau precedent, ‘Jailbirds’, care a fost condamnat la 21 de ani de detenție.

De data aceasta, însă, cei doi se întâlnesc într-o situație complet nouă — după eliberarea din închisoare. Cum se va încheia această călătorie către lumea liberă? „Outside” poate fi vizionat online aici.

Foto: One World România 2015 – oneworld.ro

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.