Avarul se întoarce de Revelion pentru o întâlnire online
https://www.ziarulmetropolis.ro/avarul-se-intoarce-de-revelion-pentru-o-intalnire-online/

Conform tradiţiei, ultima noapte de teatru a Trupei Tamási Áron, din 2020, ar fi trebuit să fie şi prima noapte de confruntare cu spectatorii a unui spectacol conceput special a avea premiera de Revelion.

Un articol de Petre Ivan|29 decembrie 2020

Dar ultima noapte de teatru din Sfântu Gheorghe va fi aşa cum a fost aproape tot anul teatral 2020, peste tot în lume, sub semnul restricţiilor impuse de pandemie, restricţii care au limitat dramatic întâlnirile directe cu spectatorii. Drept urmare, teatrul a încercat să păstreze legătura cu spectatorii săi în spaţiul virtual, alcătuind un reperoriu de criză, cu spectacole transmise online.

Tot online urma să fie transmisă şi premiera din noaptea de Revelion, cu o producţie specială de teatru TV, care însă nu a putut fi finalizată, din cauza infecţiilor cu noul coronavirus în rândul membrilor Trupei noastre. În aceste condiţii, am amânat transmisia producţiei în cauză pentru luna ianuarie, iar pentru noaptea de Revelion deschidem o uşă virtuală spre lumea unui spectacol de mare succes, care a avut premiera în Ajunul anului 2012 şi în care veselia se amestecă cu melancolia, aşa cum e firesc să se întâmple în ultima noapte din an. Este vorba de Avarul / A fösvény lui Molière, un spectacol în regia lui Bocsárdi László.

Personajele lui Molière sunt măcinate de lupta dintre două dorinţe: să fie  iubite şi să-şi poată spori şi proteja averea. Foarte rar se întâmplă ca relaţiile umane să conteze cu adevărat, de cele mai multe ori sunt venerate lucrurile lipsite de suflet, căci de acestea te poţi folosi fără niciun fel de complicaţii. De pildă banii, ei sunt cei mai ispititori, căci par a avea puterea de a ne oferi tot ce ne dorim şi ne simţim în siguranţă când ne punem viaţa sub protecţia lor.

„Vreau să fiu fericit!” – strigă Cléante în spectacolul Trupei Teatrului Tamási Áron. Dar oricare dintre personaje ar putea rosti aceste cuvinte, care sunt şi ale noastre, pentru că şi noi, întreaga viaţă, suntem în continuă căutare a ceva ce numim fericire. Sau bunăstare, bogăţie, putere? În interpretarea lui Pálffy Tibor, Harpagon îşi dezvăluie multele feţe ale alunecosului său chip, lăsând în urmă un inconfundabil portret al avarului, un portret care se nuanţează şi se adânceşte în relaţie cu fiecare dintre personajele ce populează lumea construită de Molière. O lume care, în viziunea lui Bocsárdi László, se suprapune, în deşertăciune, până la cele mai mici detalii cu lumea timpului nostru.

Pentru a intra în lumea acestul spectacol de Revelion, spectatorii pot solicita gratuit linkul,  prin sistemul de bilete eventim.ro. Spectacolul va fi disponibil pe 31 decembrie 2020, de la ora 16:00. Link-ul va fi disponibil timp de 48 de ore.

27
/02
/14

Consilierii generali ai Capitalei vor discută un proiect de hotărâre privind depunerea candidaturii Municipiului Bucuresti la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Ultimul oraş din România ales Capitală Culturală Europeană a fost Sibiu, în 2007.

27
/02
/14

Prestez servicii artistice“ nu este doar un spectacol de teatru liber. Nu se joacă doar pe scenă și categoric o să te implici – involuntar – în desfășurarea lui, ajungând să faci parte din distribuție. Totul debutează abstract; regizorul anunță că spectacolul ce trebuia prezentat nu se va ține și cu scuzele de rigoare ne […]

26
/02
/14

Universitatea de Arte "George Enescu" şi Colegiul National de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi au încheiat editţia a XVI a a Colocviului Naţional de Muzicologie, eveniment ce a avut ca tematică Arta sonoră şi interdisciplinaritatea.

26
/02
/14

Joi, 27 februarie, Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor primul eveniment de amploare din acest an. De Dragobete, Concertul „Ţi-am dat un inel” susţinut de celebra formaţie Holograf este cadoul pe care Primăria Sectorului 3 îl face cuplurilor care s-au căsătorit în anul 2013, la Casa de Căsătorii a Sectorului 3.

26
/02
/14

Chitaristul spaniol Paco de Lucia, unul dintre cei mai renumiţi chitarişti flamenco, a murit în Mexic, în urma unei crize cardiace. Decesul chitaristului reprezintă "o pierdere ireparabilă pentru lumea culturală, pentru Andaluzia", a declarat primarul din Algeciras, Jose Ignacio Landaluce.

26
/02
/14

Sunt tare interesată de procesul creației artistice, de cum se construiește un spectacol, de variațiunile prin care trec actorii până la conturarea personajelor, și mai ales de fermitatea și flexibilitatea unui regizor, fiindcă ei sunt cei responsabili de tot ce vedem pe scenă sau în afara ei, după caz.

26
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 februarie a încetat din viaţă Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai importanţi pictori români, membru reprezentantiv al expresionismului şi postimpresionismului? La sfârşitul lui 2011, pictura acestuia, "În iatac" a fost adjudecată la preţul de 290.000 de euro, nou record la acea vreme pentru piaţa româneasca de artă. Recordul a fost doborât anul trecut, când tabloul "Două fete" realizat de Ştefan Luchian a fost vândut cu suma de 300.000 de euro.

26
/02
/14

Nu-mi place textul piesei „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“. Am acest drept. Fără să fiu radical: nu cunosc nuanță în inviolabilitatea acestui drept. Ştiu că acest text face figură de capodoperă şi ştiu şi de ce.

26
/02
/14

S-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. A fost fratele mijlociu din Fraţii Karamazov, a fost Claudiu din Hamlet sau Lopahin din Livada de vişini. Alexandru Repan mărturiseşte că hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa.

26
/02
/14

Instituto Cervantes, cu sprijinul Ambasadei Argentinei şi în parteneriat cu ArCuB, organizează pe 9 martie, de la ora 20.00, o incursiune muzicală în istoria tangoului, printr-un recital de pian şi chitară susţinut de argentinianul Mariano Castro, membru al trupei Narcotango, nominalizat de două ori la Premille Grammy pentru cel mai bun disc.

25
/02
/14

Miercuri, 26 februarie, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti debutează în rolurile principale ale baletului Don Quijote tinerii balerini japonezi ai teatrului, Sena Hidaka şi Shuhey Yoshida. Inspirat de romanul lui Cervantes, baletul Don Quijote spune povestea de dragoste a doi tineri, aflaţi sub protecţia celebrului cavaler, întâmplări din care nu lipsesc situaţiile comice şi dansurile spectaculoase.

25
/02
/14

Institutul Cervantes din București, cu sprijinul Societății Culturale NexT, organizează joi, 27 februarie, de la ora 19.00, Seara de scurtmetraje. Joi va rula o primă parte a selecţiei „Cortos en el mapa” / „Scurtmetraje pe harta Spaniei”, filme realizate în Insulele Canare și prezentate în cadrul programului „Canarias en Corto”.