Aventurile Bucătăraşilor – ateliere de gătit şi cultură generală
https://www.ziarulmetropolis.ro/aventurile-bucatarasilor-ateliere-de-gatit-si-cultura-generala/

S-au luat un pumn de entuziasm, plus o lingură de râsete şi, peste, un praf de pasiune. Amestecate bine, bine, au fost băgate în cuptorul pe lemne, de cultură generală, şi lăsate la copt 2 ore. Asta este reţeta după care Aventurile Bucătăraşilor urmează să funcţioneze.

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2015

Chiar dacă sună a turnir cu provocări între polonice sau cu mese pantagruelice, proiectul Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare şi Emancipare Profesională, (IADEP), Aventurile Bucătăraşilor, este, înainte de orice, sau îşi propune să fie, o variantă de învăţare informală, pentru copii şi tineri, în aşa fel încât informaţiile care pe băncile şcolii par aride şi nesărate (ca să fie păstrat tonul gastronomic), să fie mult mai uşor îngurgitate.

De aceea, în fiecare zi de miercuri, pe perioada vacanţei de vară, de la orele 11, până la 13, copiii, la început, au la dispoziţie un Chef Bucătar, pe Daniel Grosu, împreună cu care vor învăţa, crea şi mânca la final, specialităţi care se regăsesc pe toate meridianele lumii. Fiecare întâlnire de miercuri va aduce la pupitrul de gătit o altă ţară sau altă zonă a lumii, iar cu ajutorul bucatelor savuroase, mirodeniilor gustoase şi culturii incitante, copiii vor redescoperi lumea în alte forme.

Deocamdată, doar copiii vor fi beneficiarii lecţiilor atipice de cultură generală, dar, în scurt timp şi pentru părinţi se pregăteşte ceva, fie concursuri alături de juniorii lor, fie zile tematice, cu dedicaţie.

Prima întâlnire, de altfel lansarea proiectului, are loc pe 19 iunie. Este şi prima lecţie de cultură în bucate, unde bucătăraşii vor găti la comanda aprender español ! (să învăţăm limba spaniola!). Iar cuvintele de ordine vor fi tapas, paella, fritata, churros toate pe ritmuri de salsa şi în paşi de dansuri latino, cu instructori de excepţie, maeştri în domeniu.

fluturas 10x21 Bucatarasi v3

Aşa că, nici nu se atârnă bine în cuier uniforma de şcoală, că asociaţia vine cu şorţuleţul şi boneţica, poate, cine ştie, a unor viitori aşi în bucătărie.

Mai multe informaţii, aici şi aici.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.