”Babyteeth”, câștigătorul Trofeului Transilvania și a Premiului Publicului la TIFF se vede în avanpremieră la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/babyteeth-castigatorul-trofeului-transilvania-si-a-premiului-publicului-la-tiff-se-vede-in-avanpremiera-la-bucuresti/

”Babyteeth: Prima iubire”, filmul câştigător al Trofeului Transilvania şi a Premiului Publicului la TIFF, se vede în avanpremieră la Bucureşti marţi, 15 septembrie, de la ora 20:00, la Teatrul de Vară Herăstrău în cadrul Itinerama.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2020

Biletele au fost puse în vânzare pe Eventbook: https://eventbook.ro/film/bilete-itinerama-travel-film-festival-2020-babyteeth 

Babyteeth: Prima iubire” o aduce pe marile ecrane din România pe actrița Eliza Scanlen, starul seriei HBO Sharp Objects, în rolul unei adolescente care la 16 ani trăiește ultimele faze ale unei boli incurabile și miracolul primei iubiri. Sub privirea neputincioasă a celor doi părinți, Milla îl aduce acasă pe Moses (Toby Wallace – ”Boys in the Trees”, ”Romper Stomper”), un traficant de droguri de 23 de ani, alături de care învață să trăiască fiecare zi a vieții ca și cum ar fi ultima.

Ce ar fi putut fi un dezastru pentru familie se transformă într-o lume în care poți vedea lucrurile bune din haosul nemaipomenit al vieții. Babyteeth explorează cu încântare ”ce bine e să nu mori încă și cât de departe putem merge în numele iubirii”, după cum declară regizoarea Shannon Murphy: ”Ambiția mea legată de Babyteeth a fost să găsesc un limbaj cinematic care să se potrivească tonului deosebit, ireverențios și sentimental din scenariul isteț al Ritei Kalnejais. Am fost inspirată de provocarea de a armoniza această dualitate umor – durere în fiecare cadru al filmului. Nu putea fi loc de ezitări în abordarea mea, menită să o prezinte cât mai autentic pe protagonista noastră, Milla, care, la nici 16 ani, e în punctul în care se simte cea mai vie, deși își înfruntă brusc propria mortalitate.”

FB Page: https://www.facebook.com/Babyteeth.film  

În rolurile celor doi părinți îi regăsim pe multi-premiata actriță Essie Davis (”The Babadook”, ”Game Of Thrones”, ”Miss Fisher’s Murder Mysteries”) și pe Ben Mendelsohn (”Bloodline”, ”Animal Kingdom”, ”The Dark Knight Rises”, ”The Outsider”.)Emoționant și plin de umor, debutul australienei Shannon Murphy are la bază o piesă de teatru scrisă de Rita Kalnejais, care a făcut și adaptarea pentru film. 

O explorare a durerii și a absurdității primei iubiri surprinzătoare și minunat jucată… Debutul lui Murphy captează umanitatea durerii în timp ce te opui nevoii unei intervenții sentimentale sau siropoase… Ben Mendelsohn și Essie Davis sunt atât de carismatici în rolurile lor… Spre deosebire de sensul său literal, Babyteeth nu e doar o experiență trecătoare. Debutul lui Murphy evită dificultățile debuturilor în a capta tipul acela de primă iubire atât transcedentală, cât și sfâșietoare care rămâne cu tine mult după ce îți pierzi dinții de lapte.” – David Opie, SIGHT AND SOUND [UK]

Babyteeth: Prima iubire” a avut premiera internațională în competiția Festivalului de Film de la Veneția și i-a adus lui Toby Wallace Premiul Marcello Mastroianni pentru Cel mai bun actor tânăr. În România filmul a fost prezentat în avanpremieră la TIFF, unde a primit marele premiu – ”Trofeul Transilvania” și Premiul Publicului pentru Cel mai bun film din competiție.

Babyteeth: Prima iubire” va fi lansat în cinematografele din România pe 25 septembrie.

20
/09
/21

Între 20 septembrie și 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg. 

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

16
/09
/21

Caravana Metropolis- cinema în aer liber se întoarce în Piața Sfatului din Brașov cu cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase. Acestea vor putea fi urmărite între 21 și 26 septembrie, de la ora 20:00, în spațiul de proiecție amenajat în centrul Brașovului. Intrarea la proiecții este liberă.

16
/09
/21

Cea de-a 5-a ediție Bucharest Short Film Festival va avea loc în perioada 17-23 septembrie, la Teatrul Godot - Palatul Bragadiru (17 și 23, în aer liber) și Cinemateca Eforie (18 -22).

15
/09
/21

Independența Film lansează în cinema din 17 septembrie, la pachet, două noi titluri ale regizorilor consacrați Gaspar Noé și Pedro Almodóvar: „Lux Æterna”, un mediu-metraj produs de celebra casă de modă Yves Saint Laurent, cu Béatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg în rolurile principale, și scurtmetrajul „Vocea umană”/ „The Human Voice”, care o are protagonistă pe Tilda Swinton, purtând haine semnate de Balenciaga.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

05
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Partea de început din „Întregalde” este o demonstraţie de forţă. Orăşenii, bine îmbrăcaţi şi echipaţi, se simt în largul lor. Sunt relaxaţi şi siguri pe ei. Fac glume, se tachinează. Au maşini de teren puternice, care urcă impetuos drumurile (iar camera de filmat are grijă să insiste pe asta).