„Bacalaureat”, printre cele 21 de filme despre care se va vorbi anul acesta la Hollywood
https://www.ziarulmetropolis.ro/bacalaureat-printre-cele-21-de-filme-despre-care-se-va-vorbi-anul-acesta-la-hollywood/

Publicaţia americană The Hollywood Reporter anunţă, cu ocazia începerii festivalului de film de la Cannes, lista sa de filme de urmărit sub titlul: „21 de filme de festival de care se va vorbi anul acesta la Hollywood”. Printre acestea se numară şi „Bacalaureat”, cel mai recent film regizat de Cristian Mungiu, prezentat de publicaţia americană cu cuvintele: „o privire clinică asupra traiului în România contemporană”.

Un articol de Liliana Matei|12 mai 2016

„Bacalaureat” va avea premiera românească simultan cu cea mondială, în data de 19 mai, cu trei zile înainte de festivitatea de premiere la care se va anunța câștigătorul Palme d’Or din acest an. Filmul a fost cumpărat pentru a fi distribuit în peste 30 de țări încă din faza de scenariu.

Premiera românească va fi deschisă publicului și va avea loc la Sala Palatului din București, unde aproximativ 4.000 de oameni vor putea vedea filmul în același timp cu juriul și spectatorii de la Cannes. Cristian Mungiu, actorii Adrian Titieni, Maria Drăguș si restul echipei de la Cannes vor intra în legătură cu spectatorii bucureșteni în direct de pe covorul roșu. Biletele au fost puse în vânzare în rețeaua Eventim și pe www.eventim.ro, la Agenția de bilete a Sălii Palatului și pe www.salapalatului.ro.

Tot în data de 19 mai, Bacalaureat va putea fi văzut în avanpremieră și în Cluj, Timișoara, Ploiești, Arad, Târgu Mureș, Brăila, Bacău, Pitești, Brașov, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu, Suceava, Constanța, Buzău și Lugoj, iar din 20 mai va intra progresiv în cinematografe din peste 35 de orașe din România. Programul proiecțiilor poate fi găsit pe www.bacalaureat2016.com

La proiecțiile de gală de la Cluj, din data de 20 mai și Timișoara, în 21 mai, vor participa și actorii Adrian Titieni, Lia Bugnar și Mălina Manovici.

28
/01
/15

"Timbuktu", un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, şi comedia populară "La Famille Bélier", regizată de francezul Eric Lartigau, despre universul surzilor, figurează printre peliculele nominalizate la premiul César pentru cel mai bun film.

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

28
/01
/15

Actorul american Sean Penn va primi premiul César pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 40-a ediţii de acordare a prestigioaselor trofee franţuzeşti dedicate cinematografiei, care se va desfăşura pe 20 februarie, la Paris.

26
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Un lucru e cert, iar „American Sniper”/„Lunetistul american” nu face decât să-l reconfirme: lui Clint Eastwood îi plac drapelul american, luptele şi, mai presus de orice, armele.

25
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Our Sunhi”, penultimul film al prolificului regizor sud-coreean Hong Sang-soo, un răsfățat al marilor festivaluri, a fost premiat în 2013 la Locarno pentru regie și a fost inclus recent de revista franceză Cahiers du Cinema în topul pe 2014.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

23
/01
/15

Unul dintre cele mai discutate titluri în competiția Oscarurilor din acest an este Whiplash, drama unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în bateristul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Filmul intră în cinematografele din România pe 6 februarie.

23
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Cu „Boyhood”, probabil cel mai de succes film al său, Richard Linklater readuce cinematograful la origine, reafirmându-i capacitatea unică de a înregistra scurgerea timpului. Este un film despre fiecare din noi, despre vârstele prin care trecem fără a le conştientiza până la capăt.