Bach fiul vine la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/bach-fiul-vine-la-sala-radio/

Familia Bach a marcat timp de aproape 200 de ani istoria muzicii prin 50 de muzicieni care au aparţinut genealogiei sale.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2014

Familia Bach a marcat timp de aproape 200 de ani istoria muzicii prin 50 de muzicieni care au aparţinut genealogiei sale. La finalul lunii ianuarie, concertul Orchestrei de Cameră Radio ne propune o incursiune în muzica sec. al XVIII-lea, între lucrările programate numărându-se şi cea a unuia dintre cei cinci fii ai lui Johann Sebastian Bach.

Miercuri, 29 ianuarie (ora 19.00), la Sala Radio, veţi asculta trei lucrări deosebite ale sec. XVIII: Giovanni Battista Sammartini – Concertul în la major pentru clavecin, viori şi basso continuo, Carl Philipp Emanuel Bach – Concertul în re major pentru clavecin şi orchestră de coarde şi Joseph Haydn – Misa în do major – In tempore belli.

Ultima lucrare este compusă într-o perioadă de teamă a austriecilor față de pericolul invaziei napoleoniene, aşadar Misa poate fi privită ca o invocare a sprijinului Divinităţii împotriva lui Bonaparte.

Evenimentul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi, care este încă din anul 1990 dirijor şi membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio, asigurând conducerea muzicală pentru sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţii contemporane.

Bach

Invitată specială a serii este Cipriana Smărăndescu – clavecin – licenţiată în clavecin cum laudae la Vicenza şi  Bucureşti, o artistă ce se bucură de o prezenţă constantă ca solistă în concerte şi recitaluri sau ca membră în diferite ansambluri de muzică de cameră.

Bach

De asemenea, veţi avea ocazia sa îi aplaudaţi pe Elena Stanciu (soprană) şi Geanina Munteanu (mezzosoprană) – apreciate pe scenele de concert atât în roluri solistice, cât şi ca membre ale Corului Filarmonicii „George Enescu” – Bucureşti, Nicolae Simionov (tenor) – artist liric al Corului Academic Radio şi al ansamblului cameral Cantemus şi Bogdan Taloş (bas) – solist al Operei Comice din Berlin.

Evenimentul se bucură de participarea Corului Academic Radio – dirijor Dan Mihaia Goia şi este realizat cu  sprijinul Bisericii Evanghelice Lutherane din Bucureşti.

Foto cu Johann Sebastian Bach , Cristian Brâncuşi şi Cipriana Smărăndescu – wikipedia şi orchestre.srr.ro

28
/01
/21

Trio Affresco este alcătuit din flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, solist al Filarmonicii „George Enescu“, violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici, câștigător al concursului „George Enescu“ ediția 2001, custode al viorii Nicolò Gagliano din 1751, proprietate a Rațiu Family Charitable Foundation și pianista Diana Ionescu, câștigătoare a Concursului Internațional „George Enescu“, ediția 2001.

28
/01
/21

Joi, 28 ianuarie, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online a Filarmonicii „George Enescu”, va fi difuzată o înregistrare din 2018, în care Orchestra simfonică, condusă de regretatul dirijor Camil Marinescu, a interpretat Concertul pentru vioară, flaut şi orchestră de coarde semnat de Johann Sebastian Bach și Plastic - Rock Concerto de Dan Dediu. Ambele lucrări i-au avut solişti pe flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pe violonistul Gabriel Voicu. În partea a doua a evenimentului, ansamblul a prezentat Simfonia nr. 9 de Franz Schubert.

15
/01
/21

OAMENII MUZICII Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus MOZART. Sau Wolfgang Amadé, cum s-a semnat mai apoi (Amadeus i s-a spus doar postum). 27 ian. 1756 – 5 dec. 1791. Uitaţi tot comerţul din jurul „brandului” Mozart. Ignoraţi tot ce aţi auzit din zbor despre el. Pur şi simplu descoperiţi-l. Și îndrăgostiţi-vă.

29
/12
/20

Pe 31 decembrie, ora 19.30 a României, la Centrul de Artă și Cultură din Lugano, Elveția, maestrul Ion Marin va dirija Concertul Extraordinar de Anul Nou al Orchestrei Elveției Italiene - OSI. Evenimentul o va avea ca solistă pe marea pianistă Martha Argerich, iar programul va cuprinde Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven și Simfonia nr. 5 de Franz Schubert.

28
/12
/20

OAMENII MUZICII Antipaticul 2020, anul pandemiei, a fost și cel al unei aniversări splendide: 250 de ani de la nașterea celui care, alături de Mozart și Bach, rămâne unul dintre cele mai frumoase și copleșitoare evenimente din istoria muzici, unul extrem de relevant și astăzi: Ludwig van Beethoven.

28
/12
/20

Pe 23 decembrie, Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” a primit DISCUL DE AUR din partea Casei de producție Roton Music pentru noua serie de albume dedicate sărbătorilor, lansată pe 16 noiembrie 2020. Distincția a fost acordată pentru performanțe remarcabile în vânzări.