Baiadera participă în Festivalul „Viaţa e frumoasă!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/baiadera-participa-in-festivalul-viata-e-frumoasa/

Duminică, 10 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti are loc spectacolul „Baiadera”, pe muzica lui Ludwig Minkus.

Un articol de Andrada Văsii|5 noiembrie 2013

Duminică, 10 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti are loc spectacolul „Baiadera“, pe muzica lui Ludwig Minkus.

Rolurile principale vor fi interpretate de prim-balerina Oana Popescu Babuşka (rolul Nikia) şi de balerinul Robert Enache, care va debuta în rolul Solor.

Operă a coregrafului Marius Petipa, „Baiadera” este o poveste istorică impresionantă, care se leagă de parcursul artistic al celebrului balerin Rudolf Nureyev. Acesta a debutat în rolul personajului principal masculin Solor, la Paris, în 1961, şi, ulterior, a produs acest spectacol pe scena de la Palais Garnier, în 1992, cu puţin timp înainte de a muri.

Unul dintre evenimentele muzicale majore ale anului, Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!”, organizat de Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”, revine în 2013 cu cea de-a VI-a ediţie, ce va avea loc între 7 şi 17 noiembrie.

Baiadera – spectacol cu nume mari

Opera Naţională Bucureşti va găzdui pe parcursul festivalului numeroase spectacole de operetă şi musical, concerte, spectacole de dans clasic şi contemporan, evenimente conexe (lansări de carte, expoziţii), dar va şi participa în cadrul acestuia cu spectacolul de balet „Baiadera”.

Absolventă a Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti, Oana Popescu-Babușka devine, în 2004, prim-balerină a Operei Naţionale Bucureşti. Repertoriul artistei conţine multe dintre rolurile clasice importante, printre care: Cenuşăreasa din baletul cu acelaşi titlu de Serghei Prokofiev; Nikia din Baiadera de Ludwig Minkus; Aurora din Frumoasa din pădurea adormită şi Clara din Spărgătorul de nuci de P. I. Ceaikovski; Giselle din baletul omonim de Adolphe Ch. Adam; Swanhilda din Coppélia de Léo Delibes.

De asemenea, a interpretat şi roluri în spectacole de dans neoclasic, printre care Vals fantezie de Mihail Glinka (coregrafia: George Balanchine).

Baiadera Afis spectacol de balet

Afişul spectacolului Baiadera

Robert Enache s-a perfecţionat în cadrul mai multor workshop-uri susţinute de Gilbert Mayer, Sergiu Ştefanski, Alexander Prokofiev, Arlette van Boven (specialistă în tehnica Kylián) şi a participat la mai multe festivaluri în ţară şi peste hotare (Italia, Franţa).

Repertoriul artistului conţine roluri precum Prinţul din Albă ca zăpada şi cei şapte pitici de Cornel Trăilescu; Konrad din Corsarul, Albert din Giselle de Adolphe Ch. Adam; Siegfried din Lacul lebedelor, Prinţul din Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski.

Info:

Biletele sunt disponibile în reţeaua EVENTIM şi la magazinele partenere (Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Cărtureşti, Librăriile Humanitas, birourile proprii Eventim), precum şi la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Foto credit: Teatrul de Operetă, spectacolul Baiadera

 

06
/12
/22

Filarmonica "George Enescu" invită publicul la concertele din datele de joi, 8 decembrie şi vineri, 9 decembrie 2022, ora 19, desfăşurate în somptuoasa Sală mare a Ateneului Român, cu un program integral Johannes Brahms. Orchestra simfonică a Filarmonicii îl va avea la pupitrul dirijoral pe tânărul James Feddeck, cu o carieră impresionantă în ascensiune, iar ca solist pe renumitul pianist Andreas Haefliger, cunoscut pentru sensibilitatea, spiritul pătrunzător şi transcendenţa cu care îşi impregnează programele sale novatoare.

06
/12
/22

Filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR şi regizat de Cornel Mihalache, va avea premiera pe TVR 1 joi, 8 decembrie, la ora 21.00. Televiziunea Română marchează astfel împlinirea a 60 de ani de când s-au pus bazele trupei ce avea să se numească Phoenix și să scrie istorie în muzica românească, devenind un reper cultural important pentru generații întregi.

29
/11
/22

O suită de evenimente speciale dedicate sărbătorilor de iarnă, prezentate de Orchestrele și Corurile Radio România și create în jurul colindelor și cântecelor de Crăciun, vor avea loc pe scena Sălii Radio în luna cadourilor.

25
/11
/22

Orchestra Naţională Simfonică a României dirijată de Cristian Mandeal va susţine miercuri, 6 decembrie 2022, ora 19, la Ateneul Român, un concert in memoriam Radu Lupu, solist Nelson Gorner. În program Franz Schubert - Uvertură în stil italian, D591, Frédéric Chopin - Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian şi orchestră, op. 21, Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 3, în mi bemol major, op. 55, Eroica.

25
/11
/22

Asociația Industrii Creative, inițiator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al ediției 2022, Kaufland România, a organizat vineri, 18 noiembrie 2022, la Palatul Braunstein din Iași, un eveniment în care s-a anunțat atât direcția artistică a ediției din 2023 a festivalului, Metamorfoza, dar și prezentarea proiectelor câștigătoare ale burselor de creație artistică Classix In Art.

24
/11
/22

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

24
/11
/22

Dacă vreți să aniversați Ziua Națională a României într-un cadru select, atunci un frumos concert la Sala Radio este o alegere inspirată. Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.