Baletul „Roșu și Negru”, transmis online de Opera Națională București
https://www.ziarulmetropolis.ro/baletul-rosu-si-negru-transmis-online-de-opera-nationala-bucuresti/

Opera Naţională Bucureşti transmite online marţi, 23 martie, începând cu ora 19:00, înregistrarea spectacolului de balet „Roşu şi Negru” de Livia Teodorescu Ciocănea, în regia şi coregrafia Alexei Mezincescu, pentru a omagia 179 de ani de la dispariţia celebrului scriitor francez Stendhal.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2021

Înregistrarea va fi oferită în regim gratuit pe canalul de YouTube al Operei Naționale București, în link-ul shorturl.at/axCD4

Vă invităm să vizionăm împreună o lucrare românească originală de balet pe un libret inspirat de unul dintre cele mai mari romane ale literaturii universale. Titlul trimite la o simbolistică bipolară, pe care se construiește întreaga acțiune și care se traduce prin opoziția fundamentală dintre viață și moarte, dragoste și ură, sau mai direct, dintre cariera militară (culoarea roșie a uniformei militare napoleoniene) și cea ecleziastică (culoarea neagră a hainei monahale). Spectacolul, ca și romanul „Roșu și negru” de Stendhal, este o meditație asupra condiției umane în perioada apariției ideii de emancipare socială prin calități excepționale individuale și nu numai prin avere și titluri nobiliare. În epoca în care a fost scris, exemplul cel mai reprezentativ era însuși Napoleon, model pentru tinerii vremii respective. Destinul personajului central, Julien Sorel, ilustrează o tulburătoare și dramatică ascensiune socială încheiată prin recunoașterea, înaintea morții, a valorilor fundamentale ale vieții: iubirea și sacrificiul.

„Spectacolul încearcă o reconciliere între modern și clasic, în vederea restabilirii comunicării între arta contemporană și public. Mesajul lucrării este dincolo de momentul istoric invocat și face parte din marile teme de meditație asupra condiției umane: credință, dragoste, datorie.” – Livia Teodorescu – Ciocănea

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.

13
/03
/17

Prima adaptare pentru operă a celebrului album rock "The Wall" al trupei britanice Pink Floyd a fost un mare succes sâmbătă la Montreal, unde a și încolțit ideea acestui concept în imaginația fondatorului formației, Roger Waters, în urmă cu 40 de ani. Basistul și creatorul Pink Floyd a fost aplaudat minute în șir în picioare.

09
/03
/17

Richard Clayderman a revenit în 2017 în România, într-un turneu organizat de Phoenix Entertainment. De Ziua Femeii, The Prince of Romance, cum este supranumit artistul francez Richard Clayderman, s-a aflat la Sala Palatului din București. Spectacolele din acest se desfășoară între 6 și 10 martie în Timișoara, Târgu-Mureș, București, Constanța și Galați.

08
/03
/17

În această seară specială, Orchestra de Cameră Radio și dirijorul Cristian Oroșanu sărbătoresc eternul feminin la Sala Radio, într-un concert special dedicat Zilei Femeii! Un mix de melancolie & acorduri ritmate, programul serii va debuta cu Adagio în sol minor pentru orchestră de coarde, de T. Albinoni și va continua, în prima parte, cu Arii și dansuri antice de O. Respighi.

08
/03
/17

Andra, Smiley, Direcția 5, Connect R și Pepe se numără printre artiștii care vor concerta, în această seară, în Piața Universității oferind astfel un mărțișor muzical femeilor, cu ocazia zilei de 8 Martie. De asemenea, Fotbaliștii echipei Dinamo vor sărbători Ziua Femeii, la Mega Mall, în cadrul unui eveniment dedicat doamnelor și domnișoarelor, în timp ce la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38), grupul "I quattro alti" vor propune publicului stiluri muzicale diverse, de la clasic la modern sau rock.

06
/03
/17

Sâmbătă, 1 aprilie 2017, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Radio din București, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism organizează cea de-a IV-a ediție a evenimentului „SUFLET ÎN CULORI”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

06
/03
/17

Ilinca și Alex Florea au câştigat finala selecţiei naţionale a Eurovision 2017, după votul telespectatorilor, cu piesa "Yodel It!" şi vor reprezenta România la competiţia cântecului european de la Kiev. România nu a putut participa la competiţia de anul trecut, din cauza datoriilor acumulate de TVR faţă de EBU, instituţia care organizează concursul Eurovision.

03
/03
/17

Românca Miruna Mănescu, reprezentanta Elveției în concursul Eurovision de la Kiev, reprezentantul Spaniei, Manel Navarro, și moldovenii de la SunStroke Project sunt invitații speciali ai finalei Eurovision România, care va avea loc duminică seara.

02
/03
/17

„Pitch Perfect”, filmul despre o trupă a cappella de studenți, este comedia musical pe locul 2 ca încasări din istoria înregistrată a filmului. Filmul a adus în atenția publicului mondial un fenomen muzical vechi de câteva secole bune, care atrage numeroase tipuri de public modern: muzica a cappella.

02
/03
/17

Opera Națională București prezintă evenimentul lunii martie, premiera spectacolului de balet Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev, vineri, 10 martie, și duminică, 12 martie. Regia și coregrafia sunt semnate de Renato Zanella, coordonatorul artistic al baletului ONB.

28
/02
/17

Din 1 și până în 31 martie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Campania “Ascultă 5 minute de muzică clasică” a pornit în octombrie 2010 și de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie.