„Balkanik festival” – a doua ediţie, de vineri, în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/balkanik-festival-a-doua-editie-de-vineri-in-bucuresti/

Cea de-a doua ediţie a „Balkanik festival” – primul eveniment de muzică şi cultură balcanică din România, va începe vineri, în Capitală, şi se va desfăşura până duminică. Potrivit organizatorului evenimentului – Asociaţia Culturală Metropolis, festivalul, care se va desfăşura într-unul dintre paradisurile uitate ale Bucureştiului, în str. Uranus 144, lângă Piaţa de flori George […]

Un articol de |21 septembrie 2012

Cea de-a doua ediţie a „Balkanik festival” – primul eveniment de muzică şi cultură balcanică din România, va începe vineri, în Capitală, şi se va desfăşura până duminică.

Potrivit organizatorului evenimentului – Asociaţia Culturală Metropolis, festivalul, care se va desfăşura într-unul dintre paradisurile uitate ale Bucureştiului, în str. Uranus 144, lângă Piaţa de flori George Coşbuc, va cuprinde un târg meşteşugăresc, cu produse autentice, de la ceramică românească, la ţesături, marochinărie, artizanat şi podoabe, dar şi recitaluri ale celor de la Fanfara Shavale, Nedim Nalbantoglu & The Balkan Messengers, Parno Graszt, Orchestra Boban şi Marko Markovic şi Baba Zula.

În prima zi, după lăsarea serii, va avea loc un spectacol de joc cu focul, oferit de Trupa Crispus, un spectacol de dans al ansamblului Romafest, proiecţia pe un ecran de 72 mp a expoziţiei ”Ultima transhumanţă” a artistului vizual Dragoş Lumpan, expoziţia nomadă de obiecte de patrimoniu aromâne ”Balcanii Umblători” şi prezentarea de costume peloponeziene M’aresi Morea, semnată de Daniela Diaconescu, acompaniată de acordurile greceşti oferite de trupa de percuţie Barbarossa Samba Group.

Atmosfera va fi completată de bunătăţi la ceaun, precum fasole cu ciolan, varză cu costiţă, gulaş, sarmale cu mămăliguţă, pljeskavica sârbească pe grătar, dovleac copt, bragă, scofeturi dulci, şi de un must dulce şi răcoritor preparat pe loc.

Gazda din acest an a Balkanik festival este actorul de la Teatrul Bulandra din Bucureşti, Marius Chivu, cunoscut din spectacole în regia lui Liviu Ciulei, Yuri Kordonsky, Cătălina Buzoianu.

Asociaţia Culturală Metropolis, înfiinţată de Daniel Mitulescu, are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tânăr, precum Festivalul Internaţional de Film pentru Copii KINOdiseea şi Caravana Metropolis.

 

Sursa: Agerpres

27
/03
/17

Într-o zi de 27 martie era înfiinţat, la Moscova, ’’Balşoi Teatr’’, Societatea Academică Română devenea, prin decret regal, "Academia Română", se năștea regizorul american Quentin Tarantino și se stingea din viață George Pruteanu, cunoscut pentru emisiunea TV “Doar o vorbă să-ţi mai spun” şi pentru ”Legea Pruteanu” (folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice).

26
/03
/17

„S-a furat mireasa!”, după textul și în regia lui Radu Popescu, e o comedie despre o tânără corporatistă ruptă între logodna călduță cu Mihai, șeful ei, și iubirea cu aer de libertate a lui Andrei, fost iubit și alpinist.

26
/03
/17

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Institutul Francez, vă invită marți, 28 martie 2017, orele 18.30, la conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator”, susținută de Mihaela Petrov, critic și istoric de artă. Conferința face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

24
/03
/17

Într-o zi de 24 martie înceta din viaţă scriitorul francez Jules Verne, creatorul romanului de anticipaţie modern și se nășteau Harry Houdini (Erich Weiss),celebrul iluzionist american și Steve McQueen, actorul american supranumit "King of Cool".

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.