Balkanik Festival, la Grădina Uranus și The Ark
https://www.ziarulmetropolis.ro/balkanik-festival-la-gradina-uranus-si-the-ark/

3 zile şi 3 nopţi de muzică – Balkanik Festival, la Grădina Uranus şi The Ark / Cea de-a cincea ediţie Balkanik Festival îşi deschide porţile în acest weekend, 11 – 13 septembrie, la Grădina Uranus şi The Ark, din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|10 septembrie 2015

Începând de vineri, festivalul a pregătit 3 zile și 3 nopți de muzică, avându-i drept headlineri pe clarinetistul Ivo Papasov & His Wedding Band, Kocani Orkestra, Roots Revival Romania, Fanfare Ciocărlia și Shantel.

Festivalul se deschide cu DOINA REVIVAL, un spectacol în premieră, cu o singură reprezentație, semnat de Roots Revival Romania, proiectul muzical inițiat de tânărul artist iranian Mehdi Aminian, alături de Maria Casandra Hauși – voce (România) și invitați din Spania, Iran și Franța.

Pentru prima dată în România, vine legendarul IVO PAPASOV & HIS WEDDING BAND (Bulgaria), supranumit Miles

Ivo Papasov

Ivo Papasov

Davis al clarinetului balcanic, încoronat regele muzicii de nuntă (Stambolovo).

KALYI JAG (“foc negru” în limba Romani), un grup fondat în Ungaria de către

romi vlahi originari din Satu Mare, continuă seria premierelor.

Balkanik5 îi prezintă, pentru prima dată în România, pe KOCANI ORKESTAR (Macedonia), unii dintre exponenții cu tradiție ai stilului Balkan brass band, răspândit în țările din fosta Iugoslavie și descendenți direcți ai muzicii cândva interpretate de către fanfarele militare turcești.

FANFARE CIOCĂRLIA, „bestia cu 24 de picioare”, „trupa de funk balcanic care a ridicat în picioare o întreagă planetă”, va veni la București pentru unul dintre foarte puținele concerte pe care le susține în România.

Fiecare concert este o provocare de a euforiza publicul și, în același timp, de a păstra viu spiritul muzicii de la Zece Prăjini.

SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR înseamnă reîntâlnirea publicului cu energia lui Shantel și a celor 8 membri de naționalități diferite ai Bucovina Club Orkestar.

Vor mai concerta Kottarashky & The Rain Dogs, Ion din Dorobanți (Steaua de Mare, Raze de Soare), Amsterdam Klezmer Band, Lemon Bucket Orkestra.

Pe lângă concerte, o atmosferă de carnaval, dansuri vulcanice și petrecerile până în zori, se pregătesc numeroase expoziții permanente de pictură, fotografie și sculptură inspirate din folclorul și realitățile balcanice. Lucrările sunt realizate de artiști români renumiți precum Paul Hitter, Eugen Raportoru, Daniel Brici, Cristian Munteanu, Silviu Gheție.

La Balkanik Festival 2015 nu poate lipsi târgul meșteșugăresc ce reunește meșteri din toate colțurile țării. Mesteshukar Butiq, o întreprindere socială ce revalorizează obiectele făcute de meșteșugarii romi, va aduce ibrice din cupru, platouri din lemn, coșuri împletite, bijuterii din argint, cupru și alamă, obiecte de vestimentație din materiale tradiționale rromani la modă. Participanții la festival vor putea interacționa și învăța meșteșug de la argintari, sticlari, împletitori în papură, ceramiști care au păstrat tradiţia ceramicii de Cucuteni şi Gumelniţa, dar și arta chiromantiei și tarotului.

Balkanik Festival – PROGRAM

Vineri, 11 septembrie, se deschid porțile Grădinii Uranus (str. Uranus, 144) de la ora 14.00

Scena mare – Gradina Uranus

14.00 – Lunch balcanic, ateliere mestesugaresti, targ, expozitii de fotografie, sculptura, pictura

17.30 – 19.00 – PREMIERA – Roots Revival – spectacolul Doina Revival in premiera

19.30 – 21.00 – Kalyi Jag

21.30 – 23.00 – Ivo Papasov & His Wedding Band

Afterparty – scena The Ark (str. Uranus, 150)

23.30 – 01.00 – Kottarashky & The Rain Dogs

Balkanik Festival01.00 – 05.00 – Dj Click

Sâmbătă, 12 septembrie

14.00 – Lunch balcanic, ateliere mestesugaresti, expozitii de fotografie, sculptura, pictura

16:30 – Vernisajul primei expoziții din seria ArtBorescent la București, în prezența sculptorilor Leontin Păun, Roberta Curcă, Adrian Preda, Valentin Soare, Lea Rasovszky, Alexandru Petre, Hellene Neagu, Ștefan Curelaru și Mihai Ungureanu.

17.30 – 19.00 – Lemon Bucket Orkestra

19.30 – 21.00 – Kocani Orkestra

21.30 – 23.00 – Fanfare Ciocarlia

Afterparty – scena The Ark

23.30 – 01.00 – Cumbus Cemaat

01.00 – 03.00 – Ion din Dorobanti (Future Nuggets)

03.00 – 05.00 – Dj Sielat (Norvegia)

Duminică, 13 septembrie

14.00 – Lunch balcanic, Ateliere mestesugaresti, Expozitii de fotografie, sculptura, pictura

17:30 la The Ark – avanpremiera filmului „Dincolo de calea ferată”, în prezența regizorului Cătălin Mitulescu

19.30 – 21.00 – Amsterdam Klezmer Band

21.20 – 23.00 – Shantel & Bucovina Club Orkestar

Foto: Balkanik Festival – balkanikfestival.ro/en/

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.