„Balkanville. Conexiuni din trecut, conexiuni în viitor”, pe strada Londra 39
https://www.ziarulmetropolis.ro/balkanville-conexiuni-din-trecut-conexiuni-in-viitor-pe-strada-londra-39/

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită vineri, 13 septembrie, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei „Balkanville. Conexiuni din trecut, conexiuni în viitor”, deschisă în perioada 14 – 22 septembrie 2019.

Un articol de Liliana Matei|8 septembrie 2019

Expoziţia este organizată de Augmented Space Agency prin programul regional Cultural Management Academy 2018, dezvoltat de Goethe – Institut.

Proiectul „Balkanville” este desfășurat de o echipă de specialiști din România, Bulgaria și Grecia şi îşi propune să exploreze prin intermediul mediilor digitale, elemente de arhitectură și urbanism din trei orașe aflate în sfera culturală balcanică: București, Sofia, Salonic. Conexiunile stabilite sunt uneori evidente, prin arhitectura sau destinația clădirilor, alteori subtile, realizate la nivelul istoriilor mai mult sau mai puțin cunoscute ale respectivelor obiective. Experiențe istorice similare dar cu impact diferit sau asemănări de formă și aspect fac parte din realitatea cotidiană a celor trei orașe. Proiectul caută aceste mărturii în structura, funcția și povestea unor spații cu încărcătură istorică și culturală puternică, privite cu ochiul trecătorului.

Produsul final constă într-o expoziție de lucrări în realitatea augmentată, compuse dintr-o serie de lucrări grafice print și compoziții virtuale tridimensionale, ce pot fi accesate prin intermediul aplicației mobile de realitate augmentată we.AR. Pornind de la lucrările expuse, aplicaţia deschide un „portal” virtual către diferite spații urbane, în încercarea de a genera noi conexiuni vizuale mediate tehnologic între cele trei orașe. Sunt reinterpretate astfel într-un format contemporan diferite povești care „leagă” cele trei orașe pe harta sferei de influență balcanică, oferind utilizatorului experienţa unei imersiuni într-un spațiu virtual, o aventură care devine posibilă cu ajutorul noilor tehnologii.

Aplicația we.AR este disponibilă gratuit publicului larg, pe telefon mobil sau tabletă, pe platformele Play Store și App Store pentru dispozitivele Android și iOS. Aplicația conține text în patru limbi – română, bulgară, greacă și engleză.

Sâmbătă 14 septembrie, în intervalul 10:00 – 18:00, vor avea loc activări ale aplicaţiei we.AR susţinute de membrii și voluntarii echipei de proiect.

Din echipa de proiect fac parte:

Ciprian Făcăeru – Manager de proiect, Manager Augmented Space Agency, Doctorand în Cinematografie și Media în cadrul UNATC, asistent de cercetare AR/VR în cadrul CINETic;

Horia – Ioan Iova – Inițiator al proiectului, Specialist în Comunicare și Marketing, Doctorand în Studii Culturale, Universitatea din București;

Neda Zhivkova – Curator de Artă la Sofia City Art Galery, Doctor în Istoria Artei al Academiei de Arte din Bulgaria;

Maria Malamo Ventza – Master în Studii muzeale și Patrimoniu cultural al Universității „Aristotel” din Salonic;

Accesul în expoziţie este gratuit, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Cultural Management Academy este un program regional realizat cu scopul de a contribui la formarea managerilor culturali, de a oferi celor care lucrează deja în domeniul cultural instrumentele necesare pentru a fi productivi și în același timp reflexivi, pentru a ţine pasul cu inovațiile din zona digitală.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.

02
/10
/15

La aproape cincisprezece ani de la succesul romanului Simion Liftnicul, Petru Cimpoeşu, unul dintre prozatorii de primă linie ai ultimilor ani, ne face cunoştinţă cu Celălalt Simion, într-o poveste plină de surprize şi umor. Romanul a apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom şi este disponibil din această săptămînă în librăriile din ţară şi pe www.polirom.ro.

01
/10
/15

ION STRATAN (1955-2005), unul dintre cei mai importanţi poeţi „optzecişti“, ar fi împlinit astăzi 60 de ani. Prieten cu Nichita Stănescu şi considerat drept cel mai important continuator al acestuia, Stratan a fost , de asemenea, “cel mai distins poet al Cenaclului de Luni la o vreme când ceilalți optzecisti încă își pregăteau ucenicia”.

29
/09
/15

Institutul Cultural Român de la Viena celebrează împreună cu Centrul Ceh Viena şi alături de alţi 18 membri ai clusterului EUNIC Austria, ce-a de-a 14-a ediţie a unui eveniment tradiţional pentru calendarul cultural austriac: Ziua Internaţională a Cafelei.

25
/09
/15

Semnele norocului pot apărea când te aștepți mai puțin. Vă spun din experiența recentă. În timp ce mă îndreptam cu pași șovăitori spre un spectacol cu accente de thriller socio-economic, cunoscut sub numele de „ședință cu părinții”, semnele norocului s-au arătat de trei ori în mai puțin de 500 de metri, o vrabie și doi guguștiuci eliberându-și intestinele fix în capul meu.

21
/09
/15

În una dintre vânătorile mele prin anticariatele orașului am achiziționat o carte pe care o aveam în vizor de mai mult timp: Raport către El Greco. Bucuria viitoarei lecturi mi-a fost umbrită imediat după ce am deschis cartea.

20
/09
/15

Miercuri, 23 septembrie 2015, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld, Regina Elisabeta nr.38), Editura Humanitas iubitorii de literatură sunt invitaţi la lansarea volumului ”Să nu plângi” de Lydie Salvayre, roman câştigător al Premiului Goncourt în 2014, una dintre cele mai aşteptate cărţi ale acestei toamne la Humanitas Fiction.

18
/09
/15

Și în această toamnă, Timișoara deschide porțile literaturii la cea de a IV-a ediție a festivalului internațional de literatură. Evenimentul, plănuit să aibă loc în perioada 21-23 octombrie în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, va prilejui iubitorilor de literatură întâlnirea cu nume importante ale literaturii europene de astăzi.

18
/09
/15

Scriitorul Cristian Teodorescu a particpat, zilele acestea, la un turneu de lansări organizat cu prilejul recentei apariţii în limba polonă a romanului Medgidia, oraşul de apoi (Cartea Românească, 2009; Polirom, 2012), publicat la editurile Amaltea/ATUT, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar.

17
/09
/15

Am avut privilegiul să citesc noul volum al lui Florin Piersic jr, “opere cumplite (volumul 2)”, în manuscris. Cartea, publicată la editura Humanitas, este de ieri în librării. Las mai jos o cronică onestă, deși sentimentală.

15
/09
/15

Asociația Curtea Veche organizează NARATIV - festivalul de lectură pentru copii, proiect cultural finanțat de ARCUB în cadrul programului cultural “Ești București”. Evenimentul va avea loc la Librăria Cărturești Verona în perioada 21-27 septembrie și va cuprinde o serie de activități gratuite susținute de pedagogi non-formali, artiști, specialiști în educație și psihologia copilului.

14
/09
/15

Pe vremea lui Ludovic al XIII-lea, Versailles era doar un modest pavilion de vînătoare. Ludovic al XIV-lea îl transformă într-un centru al puterii, dar şi într-un loc al plăcerii, dorinţei şi desfrîului. Grădinile noului castel, parcurile cu fîntîni, apartamentele legate între ele, totul părea menit să adăpostească aventurile Regelui Soare cu nenumăratele-i amante.

14
/09
/15

INTERVIU Oana Boca Stănescu a fost unul dintre cei 11 manageri culturali (singura din Europa) selectați să participe la ediția din acest an a Festivalului de la Edinburgh, în cadrul „Momentum”, Programul Delegaților Internaționali din cadrul Festivalurilor din Edinburgh.