„Bani negri (pentru zile albe)”, un nou serial original HBO Europe, va avea premiera în noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/bani-negri-pentru-zile-albe-un-nou-serial-original-hbo-europe-va-avea-premiera-in-noiembrie/

„Bani negri (pentru zile albe)”, un nou serial HBO Europe produs în România, va avea premiera pe 22 noiembrie pe HBO GO în toate teritoriile HBO din Europa.

Un articol de Liliana Matei|21 octombrie 2020

Scris și regizat de Daniel Sandu, Bani negri (pentru zile albe) are 6 episoade. Fiecare episod va fi disponibil săptămânal, începând cu 22 noiembrie, pe HBO GO și la HBO.

Cele 6 episoade spun povestea lui Doru și Ionel, doi tehnicieni de semafor care glumesc într-un bar pe seama ideii de a manipula traficul pentru a jefui o dubă blindată aparținând uneia dintre băncile principale din oraș. În cele din urmă, împotriva voinței lor, ajung să comită acest furt. Toate instituțiile de la care cer ajutor se arată, de fapt, dornice să participe la înfăptuirea jafului și să primească o parte din bani. Cei doi eroi ghinioniști luptă să găsească o cale de mijloc între moralitate și dorința de a supraviețui.

Cei doi prieteni, Doru și Ionel, sunt interpretați de Alexandru Papadopol (Marfa și banii, Acasă la tata, Occident, Povestea unui pierde-vară) și Cristian Bota (Un pas în urma serafimilor, Karmasutra, Poarta Albă).

Pentru Alexandru Papadopol, Bani negri (pentru zile albe) este prima producție HBO în care va juca, însă nu prima comedie dramă, având în portofoliu filme de succes precum Două lozuri, București Non-stop sau Love Building.

Cristian Bota a regizat scurtmetrajul Karmasutra și a avut un rol important în filmul Un pas în urma serafimilor, regizat de Daniel Sandu. Bani negri (pentru zile albe) este cea de-a doua colaborare a celor doi.

Cunoscuta actriță Medeea Marinescu interpretează rolul principal feminin, Evelina. Medeea a avut roluri importante în producții românești de teatru și film, dar și în producții  de anvergură internațională, precum Je vous trouve tres beau / Vă găsesc fermecător.

Gavril Pătru (Despre oameni și melci, Charleston, Coborâm la prima), Valeriu Andriuță (Occident, Afacerea Est, Breaking News, Donbass), Adriana Irimescu (În familie, La urgență, Tinerețe fără tinerețe), Maruca Băiașu, Mălina Manovici, Iulia Dinu, Voica Oltean (Breaking News) se numără printre actorii care joacă în noua producție HBO Europe.

Filmul de debut al lui Daniel Sandu, Un pas în urma serafimilor, a fost nominalizat la 15 categorii la Premiile Gopo și a câștigat 8 dintre ele, inclusiv cele pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu și cel mai bun regizor. Daniel Sandu este unul dintre scenariștii serialului HBO Europe, Hackerville.

În Bani negri (pentru zile albe) explorăm efectele unui adevăr incomod, acela că aproape nimeni nu e nevinovat. Iar de multe ori când ni se întâmplă ceva rău suntem victime-complice la ce ni se întâmplă. Ne-am imaginat un oraș ca oricare altul, dar cu un univers kafkanian în care aproape toți locuitorii sunt tentați să devină complici la o ilegalitate, iar puținii care nu vor să facă asta vor avea de suferit. Este un oraș în care binele nu învinge. Am construit premisele unui jaf ca-n filme, dar am răsturnat toate clișeele cu care am fost obișnuiți. Apoi am luat acest adevăr incomod și amar care e de fapt o dramă și l-am învelit într-un strat de comedie și pudră de zahăr, asemeni unei pilule amare, dar care la început e dulce. Și, astfel, telespectatorul e invitat să participe alături de personajele principale într-o aventură de tip pinball între consecințele unei glume care de fapt e mai serioasă decât ne-am aștepta”, spune Daniel Sandu, scenaristul și regizorul serialului.

18
/01
/20

Într-o localitate de pescari din nordul Danemarcei se întâmplă un lucru neobișnuit, sunt tot mai mulți bărbați danezi căsătoriți cu femei tailandeze. Documentarul danez „Unde te poartă inima” (regia: Sine Plambech, Janus Metzva) fi proiectat joi, 23 ianuarie, de la ora 19, la Astra Film Cinema.

17
/01
/20

Primul episod al noii producții HBO, „Avenue 5”, realizată de Armando Ianucci, cu Hugh Laurie în rolul principal, va avea premiera la HBO și pe HBO GO pe 20 ianuarie.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

10
/01
/20

Oscar Weekend aduce anul acesta șase din cele 10 filme rămase pe lista scurtă pentru Oscarul la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină”, care va fi acordat în cadrul celei de-a 92-a ediții a Premiilor Academiei Americane de Film. În weekendul 17-19 ianuarie, la Cinema Elvire Popesco, propunerile Ungariei și Senegalului vor fi prezentate în premieră pe marele ecran în România, alături de avanpremiere ale reprezentantelor Franței și Rusiei și proiecții ale filmelor din Coreea de Sud și Spania.

07
/01
/20

HISTORY® difuzează, în premieră, începând cu 7 ianuarie, în fiecare marți, de la ora 21:00, noul serial „Inexplicabil”, care vine în completarea programelor speciale lansate cu ocazia Lunii secretelor. Gazda producției este actorul William Shatner, câștigător al unui Glob de Aur și a două premii Emmy, care explorează pe parcursul celor opt episoade cele mai fascinante și ciudate mistere ale lumii.

06
/01
/20

Iată lista completă a filmelor premiate la cea de-a 77-a ediție a Globurilor de Aur, eveniment organizat de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA), la Los Angeles.

03
/01
/20

INTERVIU Cu ocazia lansării în România a celui mai recent film al său, "It Must Be Heaven", premiat cu o menţiune specială la Cannes, regizorul palestinian Elia Suleiman vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre stilul său inconfundabil, despre pericolele lumii de astăzi şi despre speranţa reprezentată de tânăra generaţie.

29
/12
/19

TOP A fost o ediţie foarte bună a festivalului de la Cannes, aşa că topul meu de final de an, care inevitabil e unul subiectiv, e influenţat de asta. Cap de listă e, totuşi, extraordinarul câştigător de la Berlin. Filmele-vedetă de la Veneţia nu m-au impresionat.

23
/12
/19

ANALIZĂ A fost un an cu de toate pentru cinematografia română: succese internaționale, apariția unor noi voci promițătoare, cineaști care se reinventează, prelungiri reușite ale realismului Noului Val, epigonism, insistența pe tema comunismului, filme de public, dar și un scandal în jurul concursului organizat de Centrul Național al Cinematografiei.