Baroc şi clasicism la „Vara Magică” sub cupola Ateneului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/baroc-si-clasicism-la-vara-magica-sub-cupola-ateneului-roman/

Festivalul Internaţional „Vara Magică” propune pe 24 şi 25 iulie două concerte foarte diferite : Orchestra Naţională de Tineret a Portugaliei cu un program Enescu – Beethoven şi Orchestra Musica Ricercata cu un program baroc.

Un articol de Petre Ivan|22 iulie 2019

Pentru a opta vară consecutiv, Festivalul Internațional „Vara Magică” invită la Ateneul Român mari orchestre simfonice de tineret din întreaga Europă. Într-o spectaculoasă serie de 13 concerte ce se desfășoară între 10 iulie și 21 august, în serile de miercuri și joi, la Ateneul Român, sub egida aniversară „Bucureşti 560”.

Al cincilea concert al festivalului va fi susţinut pe 24 iulie de la ora 19.30, sub genericul “Capodopere Beethoveniene” de Orchestra Naţională de Tineret a Portugaliei dirijată de Pedro Carneiro, cu un program ce va cuprinde George Enescu – Preludiu la unison, L. van Beethoven – Concertul pentru pian şi orchestră nr. 5, op.73 “Imperialul”, solist pianistul Antonio Rosado, L. van Beethoven – Simfonia nr.  7, op. 92.

Al şaselea concert al festivalului, programat pe 25 iulie, de la ora 19.30, va aduce pe scenă Orchestra Musica Ricercata, dirijor Gabriel Bebeşelea, solistă soprana Rodica Vică, sub genericul “BaRockIN’ Transylvania”. Aceştia vor interpreta o selecţie de muzică din baroc şi început de clasicism, din creaţia lui Georg Philipp Telemann, Johann Sartorius Fiul, Michael Haydn, Carl Philipp Emanuel Bach, Anton Hubatschek, W.A.Mozart, o parte dintre lucrări fiind manuscrise transcrise de Gabriel Bebeşelea.

          Inițiatorul acestui festival, Dorin Ioniță, declara la deschiderea actualei ediții : „În mod indirect, aceşti tineri din orchestrele străine de tineret contribuie la promovarea imaginii Bucureştiului. Întotdeauna ţii minte când ai fost în tinereţe undeva. Când ajungi la maturitate şi te duci, ştiu eu, la Viena, la Istanbul sau în altă parte, mai uiţi, însă în tinereţe ţii minte întotdeauna unde ţi-ai făcut vacanţa sau unde ai fost. Eu cred că muzicienii din orchestrele de tineret de astăzi vor fi turiştii de mâine. Arătându-le că Bucureştiul are lucruri de calitate, are oameni plăcuţi, ei vor reveni peste ani. Iar când vor ajunge mari artişti, vor spune „Da, am fost la Ateneul Român, la Bucureşti !”, şi îşi vor aminti cu bucurie. Cred că acesta este un mod de a face o imagine pozitivă Bucureştiului.”

Crescând în anvergură an după an, Festivalul Internațional „Vara Magică” aduce în 2019 pe scena Ateneului un nou record. 13 concerte, 6 seri cu orchestre simfonice din întreaga Europă, 4 seri cu orchestre de cameră și 3 seri de muzică de cameră de cel mai înalt nivel reprezintă atracțiile acestui an la Festivalul Internațional „Vara Magică” din 10 iulie până pe 21 august, la Ateneul Român.

          Festivalul Internaţional „Vara Magică” sprijină iniaţiativa „Noi construim un spital” al Fundaţiei „Dăruieşte viaţă”.

          Biletele se pot găsi pe www.lanto.ro, www.bilete.ro și la casa de bilete a festivalului deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până vineri, între orele 14 și 19.

Programul integral pe www.lanto.ro

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.