Baroque||Urban, ediția a II-a, aduce la Timișoara uimitoarele sculpturi ale artistului Virgilius Moldovan
https://www.ziarulmetropolis.ro/baroqueurban-editia-a-ii-a-aduce-la-timisoara-uimitoarele-sculpturi-ale-artistului-virgilius-moldovan/

Cunoscut mai mult peste Ocean şi în Europa – cu precădere in Austria, în a cărei capitală locuieşte si lucrează de mai bine de trei decenii – artistul Virgilius Moldovan este protagonistul expoziţiei de artă contemporană „MEATING” din cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului Baroque||Urban.

Un articol de Liliana Matei|27 iunie 2017

Lucrările artistului, prezentate anterior în galerii, muzee, târguri și bienale de artă din Amsterdam, Beijing, Brașov, Cluj, Craiova, Florența, Frankfurt, Köln, Linz, Miami, Nashville, Praga, Rotterdam, sau Viena, ajung pentru prima dată la Timișoara, în cadrul evenimentului găzduit în perioada 21 iulie – 12 septembrie de Muzeul de Artă din Timișoara și organizat de Asociația Festivalul Baroc, Muzeul de Artă Timișoara și META Gallery, cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, al Primăriei Timișoara și al Consiliului Județean Timiș.

Selecția cuprinde 24 de lucrări de sculptură monumentale – și ca dimensiuni și ca valoare artistică – realizate din rășină, ghips, silicon și bronz de către maestrul Virgilius Moldovan și patru lucrări de pictură în ulei pe pânză ale acestuia. Catalogate drept hiper-realiste și supradimensionate, sculpturile lui Virgilius Moldovan reprezintă tipologii umane și personaje istorice sau politice în ipostaze inedite, nude.

Titlul expoziției – MEATING – un termen cu sensuri multiple, face trimitere pe de o parte la întâlnirea cu arta (deși ortografia diferă în mod intenționat) și pe de altă parte la carnalitatea ce constituie tematica artistică aleasă pentru această ediție.

Baroque || Urban 2017 aduce în prim plan relația dintre artă și public, propunându-și racordarea Timișoarei la practicile internaționale din domeniul artelor vizuale, promovarea educației culturale, a identității și valorilor culturale locale și europene și nu în ultimul rând formarea unui public iubitor, consumator și cumpărător de artă. Caracterul participativ al unor lucrări din expoziție, atelierele de pictură în stil baroc pentru copii – ce se vor desfășura în aer liber în luna august și vor fi susținute de artiști locali – precum și dialogul dintre artiștii și organizatorii locali și cei internaționali vin în întâmpinarea acestei misiuni.

Expoziția este însoțită de texte critice semnate de curatoarea Ana-Daniela Sultana, absolventă a Universității de Artă Aplicată din Viena.

Vernisajul va avea loc vineri, 21 iulie la ora 18:30 în prezența artistului, a directorului Muzeului de Artă din Timișoara, a curatoarei, a organizatorilor Asociația Festivalul Baroc Timișoara și META Gallery, precum și a partenerilor și sponsorilor proiectului.

Expoziția va fi amplasată la etajul II al Muzeului de Artă din Timișoara și va avea dedicate cinci încăperi, incluzând și sala barocă. Organizatorii au mai pregătit și alte acțiuni adiacente proiectului, cum ar fi ateliere de modelaj pentru copii, dezbateri și evenimente speciale. Pentru mai multe detalii, vizitați pagina de Facebook Baroque||Urban.

Accesul vizitatorilor expoziției se supune orarului muzeului (Marți – Duminică: 10:00-18:00) și nu este recomandat persoanelor sub 18 ani.

Foto: Kopacz Kund

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.