Beethoven, interpretat de Horia Mihail şi Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului chinez Jin Wang
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-interpretat-de-horia-mihail-si-orchestra-nationala-radio-sub-bagheta-dirijorului-chinez-jin-wang/

Cu o zi înainte de a pleca din Bucureşti, pianistul Horia Mihail, alături de Orchestra Naţională Radio, se va reîntâlni cu publicul bucureştean vineri, 19 aprilie (19.00).

Un articol de Andrada Văsii|15 aprilie 2013

Cu o zi înainte de a pleca din Bucureşti împreună cu pianul călător în Moldova şi Dobrogea pentru ultima parte a turneului său, pianistul Horia Mihail, alături de Orchestra Naţională Radio, se va reîntâlni cu publicul bucureştean vineri, 19 aprilie (19.00).

Concertul de la Sala Radio se va desfăşura sub bagheta dirijorului chinez Jin Wang. Câştigător a nouă competiţii europene de profil, ca „Prague Spring” (Cehia), „Malko” (Copenhaga, Danemarca), „Toscanini” (Parma, Italia), JIN WANG a colaborat cu peste 90 de orchestre, ca Orchestra Naţională de Radio Suedeză, Filarmonica din Helsinki, Orchestra Simfonică Radio – Berlin, Filarmonica Regală Liverpool ş.a.

Programul serii

Evenimentul va începe cu Simfonia nr. 35 în re major –  Haffner semnată de Mozart, a cărei denumire este dată de o prolifică familie din Salzburg care a comandat marelui compozitor această lucrare, cu ocazia înnobilării unuia dintre membri săi. În forma pe care o cunoaştem astăzi, lucrarea a avut premiera în 1783 la celebrul Burgtheater din Viena, bucurându-se de mare succes la public.

În acelaşi oraş al muzicii,  în 1808 la Theater an der Wien a avut loc premiera publică a celei de-a doua partituri, interpretate de Orchestra Naţională Radio alături de pianistul Horia Mihail: Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestra în sol major semnat de Beethoven. Compozitorul însuşi a cântat la premieră partitura de pian, lucrare considerată de un critic al vremii în Allgemeine musikalische Zeitung  ca cel mai admirabil şi complex concert al lui Beethoven.

Seara se va încheia cu două compoziţii ale lui Richard Strauss: Metamorfoze – lucrare despre care se spune că deplânge distrugerea Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial şi Don Juan, poemul muzical construit în jurul celebrului mit al cuceritorului personaj.

Foto credit: Virgil Oprina

14
/07
/16

Festivalul EUROPAfest, eveniment sub Înaltul Patronaj al Casei Regale, aduce în cadrul ediției de vară de la Sinaia 6 concerte de muzică clasică și Summer Music Academy Sinaia. Devenită deja o tradiție, deschiderea EUROPAfest Summer Edition are loc la Castelul Peleș, în Sala de concerte a reședinței regale.

12
/07
/16

Cea de-a IV-a ediție SoNoRo Conac continuă seria de concerte în această vară, în clădiri unice de patrimoniu din România. Concertele SoNoRo Conac vor oferi un bun prilej iubitorilor de muzică și de arhitectură, să călătorească în țară pentru a se bucura de o minunată împletire a celor două arte.

07
/07
/16

Pentru a marca 260 de de la naşterea compozitorului W. A. Mozart, Centrul Cultural Casa Artelor organizează, la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului Mozartissimo, în perioada 8-10 iulie. Evenimentul este cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, şi se adresează tuturor bucureştenilor, iubitori ai muzicii clasice.

04
/07
/16

Între 23 septembrie și 1 octombrie 2016 Radio România organizează ediția a III-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, singurul eveniment muzical internațional care își propune, din 2012, la fiecare 2 ani, să aducă în atenție profilul unic și excelența artistică a ansamblurilor simfonice radio din întreaga lume.

30
/06
/16

Summer Music Academy Sinaia, organizat de jmEvents, este un program internațional, constând într-o serie de master-classes la cele mai înalte standarde pentru vioară, violă, violoncel, flaut și muzică de cameră cu artiști de elită și profesori de la academii europene de prestigiu. A 5-a ediție, desfășurată la Sinaia, are loc în perioada 14 - 26 iulie.

27
/06
/16

Cu un program impresionant – Concertul nr.5 « Imperialul » și Simfonia nr. 7 de Bruckner -, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureștene, dirijorul german Gerd Schaller și pianistul israelian Alon Goldstein închid, joi 30 iunie și vineri 1 iulie, o stagiune care a cunoscut multe momente de vârf.

26
/06
/16

A fost idolul unei țări întregi. Adolescentele de la pension dormeau cu poza lui sub pernă, visând să devină artiste. „Prințul operetei românești” are astăzi bust în parcul Kisellef. O stradă din Bucureşti se numește „Nae Leonard” și un teatru din Galaţi îi poartă numele: Teatrul Muzical „Nae Leonard”.