Beethoven, la Ateneu. Dirijor Horia Andreescu, solist Amir Katz
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-la-ateneu-dirijor-horia-andreescu-solist-amir-katz/

Asta seară, de la ora 19.00, are loc un concert extraordinar la Ateneu, cu un program exclusiv Beethoven. Concertul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” va fi dirijat de maestrul Horia Andreescu, iar solist va fi pianistul israelian Amir Katz.

Un articol de Petre Ivan|21 noiembrie 2014

Beethoven, la Ateneu / Program

Ludwig van Beethoven

Făpturile lui Prometeu (fragmente), op. 43

Concertul nr. 1, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 15

Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60

Dirijor

HORIA ANDREESCU

Solist

AMIR KATZ

HORIA ANDREESCU

Horia Andreescu este astăzi dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”. Fondator al orchestrei de cameră „Virtuozii” din Bucureşti, profesor asociat al Universităţii Nationale de Muzică Bucureşti, Horia Andreescu a fost mulţi ani director artistic şi dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Studiile sale la Universitatea de Muzică din Bucureşti (compoziţie şi dirijat cu profesori excepţionali), la Academia de Muzică de la Viena (cu Hans Swarowski şi Karl Österreicher), precum şi cursurile cu Sergiu Celibidache sunt o bază solidă a devenirii sale dirijorale.

Din colaborările lui Horia Andreescu cu orchestre din România şi străinătate – mai cu seamă din Germania, unde numără 13 ani de „dirijor oaspete

Pianistul Amir Katz

Pianistul Amir Katz

permanent” la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, 10 ani cu aceeaşi funcţie la Dresdner Philharmonie şi 11 de ani la Staatskapelle Schwerin -, există peste 60 de înregistrări pe piaţa discografică, dintre care 16 cu orchestre din Europa.

AMIR KATZ

Pianistul Amir Katz, născut în Israel în 1973, a studiat cu profesoara Hanna Shalgi şi a debutat la vârsta de 15 ani, acompaniat de Haifa Symphony Orchestra şi de Israel Chamber Orchestra.   Obţinând mai multe burse, printre care cele de la America-Israel Cultural Foundation şi DAAD, a continuat studiile în Europa cu Sulamita Aronovsky, Elisso Wirssaladze şi Michael Schäfer.

Începând din 2010, Amir Katz îl acompaniază pe tenorul Pavol Breslik, colaborare ce s-a bucurat de un deosebit succes în recitaluri susţinute la Viena, München, Paris şi Schubertiade Schwarzenberg.

Începând din 2013, solistul a prezentat într-o serie de recitaluri integrala sonatelor pentru pian de Beethoven.

În urma debutului deosebit de apreciat la Wigmore Hall din Londra, în iulie 2014, Amir Katz a fost invitat să revină în 2015 pentru seria “Lunchtime Concerts”. În stagiunea 2014 -2015, acompaniat de German Radio Philharmonic Orchestra va prezenta în primă audiţie absolută Concertul pentru pian al compozitorului chinez Xiaogang Ye şi va întreprinde un turneu în Europa şi China.

Foto: Beethoven, Horia Andreescu, Amir Katz – fge.org.ro

11
/06
/15

Violoncelistul Adrian Naidin prezintă sâmbătă, 13 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, în premieră, proiectul muzical “Pân la Rai”, un proiect de world music ce poate deveni revelația acestui an.

09
/06
/15

Iubitoare, frumoasă, vibrantă, acoperită de flori şi de lauri, cerută, primită şi sărbătorită peste tot în lume ca o regină a cântecului, soprana Hariclea Darclée a trăit în epoca de maximă strălucire a teatrului de operă. A încetat din viață într-o zi de 12 ianuarie (1939), la București.

09
/06
/15

Reinventat în Farid Fairuz, coregraful si performerul Mihai Mihalcea a fost invitat recent să sustină trei reprezentații cu spectacolul “Realia (București-Beirut)” în cadrul festivalului Rencontres choregraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, care de-a lungul timpului a lansat si conscrat nume devenite celebre ale scenei internationale de dans si performance.

09
/06
/15

Un festival devenit tradiție pe scena culturală a orașului, Bucharest Music Film Festival a ajuns la cea de-a X-a ediție și va celebra acest moment alături de bucureșteni în Piața George Enescu, în perioada 19 -28 iunie.

09
/06
/15

La finalul unei stagiuni în care a oferit lunar publicului un frumos concert de folclor de calitate, ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO vă invită duminică, 14 iunie (17.00), la Sala Radio, la un concert deosebit intitulat „Şlagărele muzicii populare româneşti”.

02
/06
/15

Simfonia fantastică, celebra creaţie a lui BERLIOZ, dirijorul vienez SASCHA GOETZEL, JAN MRÁČEK, tânărul violonist ceh de doar 24 de ani, distins în 2014 cu premiul I la Fritz Kreisler International Violin Competition – Viena şi singurul concert pentru vioară semnat de BRAHMS sunt elementele reunite în evenimentul prezentat vineri, 5 iunie (19.00) de Orchestra Naţională Radio.