Beethoven şi Haydn – „vedetele” concertului Orchestrei de Cameră Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-si-haydn-vedetele-concertului-orchestrei-de-camera-radio/

Doi dintre compozitorii care au marcat cel mai mult istoria muzicii simfonice – HAYDN şi unul dintre iluştrii săi elevi, BEETHOVEN – vor stârni din nou admiraţia publicului iubitor de muzică prin concertul propus de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, miercuri, 26 noiembrie, de la ora 19.00.

Un articol de Petre Ivan|19 noiembrie 2014

Beethoven şi Haydn / Evenimentul de la Sala Radio se va desfăşura sub bagheta dirijorului MIHAIL AGAFIŢA, prim dirijor şi director artistic al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova.

Acesta a asigurat, în decursul a 20 ani, conducerea muzicală pentru circa 500 concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de orchestre din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus şi a luat parte la diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunisia.

Solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio, pianista DANA BORŞAN vă invită să ascultaţi Concertul nr.1 pentru pian şi orchestră semnat de BEETHOVEN, lucrare la a cărei premieră absolută la Praga, în 1798, compozitorul însuşi a interpretat partitura de pian. Haydn, maestrul lui Beethoven, spunea despre elevul său: „Îmi faci impresia unui om care are mai multe capete, mai multe inimi şi mai multe suflete.”

Pianista Dana Borşan

Pianista Dana Borşan

Concertul Orchestrei de Cameră Radio vă propune şi două simfonii semnate de HAYDN: Simfonia nr 30 – Alleluja şi Simfonia nr. 104 – London. Considerat ca unul dintre cei mai prolifici compozitori care au existat vreodată, artistul austriac a compus în aproape toate genurile muzicale ale vremii: 104 simfonii, aproape 90 de cvartete de coarde, 62 de sonate pentru pian, 23 de opere, nenumărate oratorii, concerte, lucrări instrumentale şi de cameră. Este supranumit „părintele simfoniei” pentru că a adus o contribuţie fundamentală acestui gen, dezvoltându-l într-o formă care a dăinuit până în sec. XIX.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Foto: Beethoven şi Haydn in interpretarea Orchestrei de Cameră Radio – orchestreradio.ro

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.