Beethoven şi Şostakovici, la Festivalul “Enescu și muzica lumii“
https://www.ziarulmetropolis.ro/beethoven-si-sostakovici-la-festivalul-enescu-si-muzica-lumii/

Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” continuă la Sinaia cu concertul Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal prin trei concerte programate la Buşteni (18 august), Sinaia – Sala Cazino (19 august) şi Bucureşti – Ateneul Român (20 august). Programul concertelor, unul exclusiv simfonic, cuprinde Simfonia a V-a de Beethoven şi Simfonia a V-a de Şostakovici.

Un articol de Petre Ivan|19 august 2014

Prezența numelor importante de soliști a căror prezență conferă nota de excelență a festivalului, a înscris ciclul de concerte ”Capodopere ale muzicii de cameră” în seria de evenimente memorabile.

Valentin Gheorghiu, Marin Cazacu, Liviu Prunaru, Cristian Ifrim, Maruxa Llorente sau Valentina Sviatlovskaia au făcut arcul peste timp, arta lor de cel mai înalt nivel internațional întâlnindu-se pe scenă cu cea a unor foarte tineri și excepționali muzicieni precum Simina Croitoru și Ștefan Cazacu.

Simfonia a V-a de Beethoven va continua să surprindă și să farmece pe cei care o vor asculta în versiunea realizată de dirijorul Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Române de Tineret. Mai departe, performanța absolut spectaculoasă a orchestrei în Simfonia a V-a de Sostakovici, încheie un concert care se urmărește cu

Cristian Mandeal

Cristian Mandeal

sufletul la gură, cu încântare și satisfacția înțelegerii unora dintre cele mai frumoase pagini muzicale scrise vreodată.

Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii”, aflat la cea de a 15-a ediție, se va încheia săptămâna viitoare cu un concert susţinuit de Orchestra de Tineret a Franţei sub bagheta lui Dennis Russell Davies şi având-o ca solistă pe pianista Maki Namekawa pe 26 augsut la Sinaia şi 27 august la Bucureşti.

Festivalul “Enescu şi muzica lumii” și-a onorat şi la această a 15-a ediţie renumele de promotor al tinerelor talente muzicale ale României, pe care le aduce în fața publicului din Sinaia, Bușteni, Brașov, Sibiu și București, alături de muzicieni consacrați de nivel internațional, sub îndrumarea neobositului muzician Marin Cazacu.

Foto cu Beethoven, Şostakovici şi Cristian Mandeal – wikipedia, Virgil Oprina

14
/07
/16

Festivalul EUROPAfest, eveniment sub Înaltul Patronaj al Casei Regale, aduce în cadrul ediției de vară de la Sinaia 6 concerte de muzică clasică și Summer Music Academy Sinaia. Devenită deja o tradiție, deschiderea EUROPAfest Summer Edition are loc la Castelul Peleș, în Sala de concerte a reședinței regale.

12
/07
/16

Cea de-a IV-a ediție SoNoRo Conac continuă seria de concerte în această vară, în clădiri unice de patrimoniu din România. Concertele SoNoRo Conac vor oferi un bun prilej iubitorilor de muzică și de arhitectură, să călătorească în țară pentru a se bucura de o minunată împletire a celor două arte.

07
/07
/16

Pentru a marca 260 de de la naşterea compozitorului W. A. Mozart, Centrul Cultural Casa Artelor organizează, la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului Mozartissimo, în perioada 8-10 iulie. Evenimentul este cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, şi se adresează tuturor bucureştenilor, iubitori ai muzicii clasice.

04
/07
/16

Între 23 septembrie și 1 octombrie 2016 Radio România organizează ediția a III-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, singurul eveniment muzical internațional care își propune, din 2012, la fiecare 2 ani, să aducă în atenție profilul unic și excelența artistică a ansamblurilor simfonice radio din întreaga lume.

30
/06
/16

Summer Music Academy Sinaia, organizat de jmEvents, este un program internațional, constând într-o serie de master-classes la cele mai înalte standarde pentru vioară, violă, violoncel, flaut și muzică de cameră cu artiști de elită și profesori de la academii europene de prestigiu. A 5-a ediție, desfășurată la Sinaia, are loc în perioada 14 - 26 iulie.

27
/06
/16

Cu un program impresionant – Concertul nr.5 « Imperialul » și Simfonia nr. 7 de Bruckner -, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureștene, dirijorul german Gerd Schaller și pianistul israelian Alon Goldstein închid, joi 30 iunie și vineri 1 iulie, o stagiune care a cunoscut multe momente de vârf.

26
/06
/16

A fost idolul unei țări întregi. Adolescentele de la pension dormeau cu poza lui sub pernă, visând să devină artiste. „Prințul operetei românești” are astăzi bust în parcul Kisellef. O stradă din Bucureşti se numește „Nae Leonard” și un teatru din Galaţi îi poartă numele: Teatrul Muzical „Nae Leonard”.