Belmondo, Cardinale, Perkins, Schneider, Ventura, în ianuarie, la TV5MONDE
https://www.ziarulmetropolis.ro/belmondo-cardinale-perkins-schneider-ventura-in-ianuarie-la-tv5monde/

TV5MONDE a programat pentru luna ianuarie unele dintre cele mai bune filme clasice ale cinematografului francez, cu actori fabuloşi: Jean-Paul Belmondo, Claudia Cardinale, Anthony Perkins, Romy Schneider, Lino Ventura, Jeanne Moreau, Orson Welles, Jean-Louis Trintignant, Michèle Morgan sau Danielle Darrieux.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2017

Alături de rendez-vous-urile cinematografice din fiecare joi și duminică, de la ora 22:00, canalul francofon TV5MONDE vă propune o nouă întâlnire, în fiecare vineri, de la 19:30, pentru a vedea sau a revedea filmele dorite.

O selecție a filmelor à voir absolumentdin a doua jumătate a lui ianuarie, mai jos.

LA BANQUIÈRE / BANCHERA

Marți, 17 ianuarie, de la ora 01:20

În Parisul perioadei interbelice, Emma Eckhert (Romy Schneider) se afirmă într-un spațiu dominat de bărbați, cel al finanțelor. Provenind dintr-un mediu modest, ea atrage marii clienți care doresc să economisească, oferindu-le dobânzi excepționale. În egală măsură, Emma își etalează gustul pentru lux și aventuri homosexuale. Cât de scump le va plăti…?

Filmul se bazează pe viața Marthei Hanau, alias « La banquière des années folles » / « Banchera anilor nebuni »

Regia: Francis Girod (Franţa, 1980)

Distribuţia: Romy Schneider (Emma Eckhert), Jean-Louis Trintignant (Horace Vannister), Jean-Claude Brialy (Paul Cisterne), Claude Brasseur (Largué), Jean Carmet (Duvernet), Marie-France Pisier (Colette Lecoudray), Daniel Mesguich (Rémy Lecoudray), Thierry Lhermitte (Devoluy), Daniel Auteuil (Duclaux)…

INFO. Romy Schneider a primit 2 Premii César pentru Cea mai bună actriță, în 1976 și în 1979.

LE PROCÈS / PROCESUL

Marți, 24ianuarie, de la 00:55

Într-o dimineață, Joseph K. este trezit de un bărbat care îl anunță că este arestat. Stupefiat, acesta descoperă treptat că este victima unui adevărat complot. Toată lumea îl acuză, prietenii și dușmanii deopotrivă. Obosit, în cele din urmă, acesta sfârșește prin a se îndoi el însuși de nevinovăția sa…

Regia: Orson Welles (Italia/Germania/Franța, 1962)

După o operă de Franz Kafka.

Distribuția: Anthony Perkins (Joseph K.), Jeanne Moreau (Marika Burstner), Romy Schneider (Leni), Madeleine Robinson (Dna Grubach), Elsa Martinelli (Hilda), Suzanne Flon (Dra Pittl), Orson Welles (maestrul Albert Hassler)

INFO. Orson Welles a fost onorat de două ori la Festivalul de film de la Cannes: cu Grand Prix, pentru Othello, în 1952, și cu Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru Compulsion, în 1959. În 1970, el primește Premiul special pentru întreaga carieră, în cadrul Festivalului de film de la Veneția.

LE VOLEUR / HOȚUL

Joi, 26ianuarie, de la 22:00 (În reluare: luni, 30 ianuarie, de la 01:03)

  1. Georges Randal, un orfan cu descendență burgheză, se vede lipsit de moștenirea sa prin complotul unchiului și tutorelui său. Acesta îi refuză și mâna fiicei sale, Charlotte, promisă unui bărbat mai bogat. Însetat de răzbunare, Georges debutează într-o promițătoare carieră de hoț, vrând să înceapă cu părinții logodnicului pomenit mai sus…

Regia: Louis Malle (Franţa/Italia, 1966)

Distribuţia: Jean-Paul Belmondo (Georges Randal), Geneviève Bujold (Charlotte), Marie Dubois (Geneviève Delpiels), Françoise Fabian (Ida), Julien Guiomar (Lamargelle), Paul Le Person (Roger La Honte), Martine Sarcey (Renée), Marlène Jobert (Broussaille), Bernadette Lafont (Marguerite), Pierre Etaix

INFO. Când era foarte tânăr, Belmondo se distra furând laptele din fața casei vecinilor lui, legendarul cuplu al literaturii franceze, Jean-Paul Sartre și Simone De Beauvoir?

Foto: TV5MONDE – tv5monde.com/ro

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.