Berlinala se vede şi la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/berlinala-se-vede-si-la-bucuresti/

Nu în întregime, ci parţial. Independenţa Film va aduce în România două dintre filmele participante la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin , care începe joia aceasta: In Order of Disappearance, cu Stellan Skarsgård şi Dans la cour, cu Catherine Deneuve. Berlinala se va desfăşura în perioada 06 – 16 februarie 2014.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2014

Nu în întregime, ci parţial. Independenţa Film va aduce în România două dintre peliculele participante la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, care începe joia aceasta: In Order of Disappearance, cu Stellan Skarsgård şi Dans la cour, cu Catherine Deneuve. Berlinala se va desfăşura în perioada 06 – 16 februarie 2014.

Filmul In Order of Disappearance / Kraftidioten, aflat în Competiţia Festivalului, este o comedie neagră & thriller norvegian cu Stellan Skarsgård şi Bruno Ganz. Regia este semnată de Hans Petter Moland, nominalizat la Ursul de Aur.

Filmul spune povestea unui şofer de camion care ajunge peste noapte un fel de erou justiţiar necunoscut.

Berlinala

In Order of Disappearance

Norvegia. Iarnă. Introvertitul Nils (Stellan Skarsgård) munceşte din greu la volanul autoplugului său imens cu care deszăpezeşte continuu drumurile şi trecătorile dintre munţi, din zona îngheţată în care locuieşte.

Tocmai a fost numit cetăţean de onoare al oraşului, când află că fiul său a murit de supradoză de heroină. Nils refuză să creadă versiunea oficială şi porneşte în căutarea celor despre care se bănuieşte că ar fi asasinii fiului său.

În scurt timp devine un fel de justiţiar din umbră, un erou necunoscut a cărui identitate nu o bănuieşte nimeni.

O comedie neagră plină de imagini impresionante, peisaje hibernale superbe şi o potretizare până la cel mai mic detaliu a mentalităţilor interlopilor suedezi, norvegieni şi chiar a mafioţilor sârbi, reprezentaţi de boss-ul sârb jucat de actorul Bruno Ganz.

Berlinala

Dans la cour

Dans la cour/ In the Courtyard va fi proiectat în afara competiţiei şi este o dramă franţuzească în regia lui Pierre Salvadori. Actorii principali sunt Catherine Deneuve si Gustave Kervern.

Povestea acestei comedii are loc în curtea unei case din Paris. Ajungem să-i cunoaştem pe chiriaşii clădirii prin intermediul noului portar, Antoine. Printre aceştia se numără un hoţ de biciclete care este în acelaşi timp şi dealer de droguri, sau un chiriaş maniac cu ordinea și curăţenia, genul obsesiv-compulsiv.

La ultimul etaj locuieşte Mathilde, proaspăt pensionată, care acum încearcă să-şi găsească liniştea alături de soţul ei. Antoine însuşi s-a retras din activitatea muzicală de curând, printr-un gest extrem: a abandonat scena chiar în mijlocul unui concert, fără să scoată un singur cuvânt.

În pereţii clădirii apare la un moment dat o fisură, despre care se crede că va afecta integritatea întregii clădiri, iar această fisură este folosită de regizor pe post de metaforă: punctul slab, fisura care apare în viaţa oricui.

Foto cu Berlinala , In Order of Disappearance, Dans la cour – wikipedia şi Independenţa Film

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.