BERLINER în regia lui Marian Crișan premiat la Moscova
https://www.ziarulmetropolis.ro/berliner-in-regia-lui-marian-crisan-premiat-la-moscova/

Cel mai nou film semnat de Marian Crişan, BERLINER, a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ – Russian Cinema Club Federation la cea de-a 42-a ediţie a Festivalului Internaţional de film de la Moscova (MIFF) care a avut loc între 1 şi 8 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2020

Fiind unul dintre cele mai vechi festivaluri de film din lume, festivalul a fost prezidat mulți ani de Nikita Mikhalkov și face parte din puținele festivaluri din lume de clasă A – FIAPF (Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films).

„Filmul lui Crișan te invită într-o lume ușor caricaturală care cucerește prin haz și farmecul actoricesc” – titra ziarul moscovit Vedomosti după prima proiecție din festival.

Distribuit internațional cu titlul THE CAMPAIGN de către Picture Tree International, BERLINER este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, cunoscut deja publicului pentru Morgen, Rocker și Orizont, dar și pentru miniseria produsă de HBO România – Valea Mută, și ni-l prezintă pe Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, care rămane blocat la Salonta, un mic orășel de provincie. El este găzduit de Viorel, un cetățean obișnuit, tractorist de meserie, în casa sa, de unde politicianul își va continua campania electorală, punând la cale un plan cameleonic.

Spectatorii îi vor putea recunoaște în distribuția filmului pe actorii: Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Maria Junghietu, Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.

„Eu nu am încercat să interpretez un personaj ci să recreez un destin” a declarat Ovidiu Crișan în conferința de presă din festival, felicitat fiind pentru rolul său din film.
„Mocanu e un lup bătrân care nu e interesat de nimic, se simte singur, luptă doar din inerție și îi e frică să nu ajungă în spatele gratiilor. Totuși, atunci când scapă în acest orășel uitat de lume, încearcă din toate puterile să câștige o ultimă luptă” le-a spus Ion Sapdaru, în rusă, jurnaliștilor de la Moscova.
Datorită perioadei pe care o traversăm, cei doi actori alături de Marian Crișan au fost prezenți la festival doar online, într-o întâlnire proiectată în direct.

Scenariul este semnat de Marian Crișan și Gabriel Andronache, imaginea de Oleg Mutu, scenografia Simona Pădurețu, costumele Anca Miron și Sonia Constantinescu, montajul de Tudor Pojoni iar producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.
Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Inteva și VPK, filmul este produs de Rova Film în co-producție cu Mandragora și va avea premiera națională în curând, fiind distribuit de Rova Film.

 

Mai multe informații găsiți și pe:
Facebook: https://www.facebook.com/berliner2020
MIFF: http://bit.ly/BERLINERlaMIFF
Picture Tree International: http://bit.ly/PictureTreeInternational

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.