I se zicea Bibanul – Dem Rădulescu, în 7 roluri memorabile
https://www.ziarulmetropolis.ro/bibanul-7-roluri-memorabile/

Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2014

De-a lungul celor peste 40 de ani de carieră, „Bibanul“, aşa cum i-a rămas porecla din vremea liceului, a lăsat în urma sa nenumărate interpretări remarcabile.

Astfel, pe lângă rolurile de comedie, îndeosebi cele din piesele lui I.L. Caragiale: „O scrisoare pierdută“, „Conu Leunida faţă cu reacţiunea“, „D’ale Carnavalului“, Dem Rădulcescu a jucat în peste 30 de filme, printre care: „Veronica“, seria „B.D.“, „Astă seară dansăm în familie“, serialul Tv „Fram“, „A doua cădere a Constantinopolului“, „Secretul lui Bachus“, „Titanic vals“, „Cucoana Chiriţa“, „Eu, tu şi… Ovidiu“, „Neamul Şoimăreştilor“ „Primavara bobocilor“, „Un surâs în plină vară“.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, 7 roluri memorabile din cariera inegalabilului actor:

1.


În O scrisoare pierdută (1982) – regia Liviu Ciulei, interpretând rolul Tache Farfuridi, alături de Mircea Diaconu (Iordache Brânzovenescu) şi Victor Rebegngiuc (Ștefan Tipătescu).

2.

În Astă seară dansăm în familie (1972) – regia Geo Saizescu, în rolul lui Temistocle – escroc sentimental, alături de Mimi (Vasilica Tastaman) – casieră la ADAS şi Alecu (Sebastian Papaiani).

3.

În Brigada Diverse (1971) – regia Mircea Drăgan, în rolul lui Gogu Steriade, alături de Dem Radulescu a aparut in toate filmele cu Brigada Diverse. Gogu Steriade, alături de Puiu Călinescu (Trandafir) si Jean Constantin (Patraulea).

4.

În Saltimbancii (1981) – regia Elisabeta Bostan, alături de Caremn Galin şi Octavian Cotescu

5.

În Veronica (1972) – regia Elisabeta Bostan, în rolul Motanul Dănilă, alături de Vasilica Tastaman (Vulpea), George Mihăiţă (Şoricelul Aurică), Margareta Pâslaru (Educatoarea / Zâna) şi Lulu Mihăescu (Veronica).

6.

Sceneta Doi Vulpoi, alături de Marian Hudac şi Vasile Muraru – programul de Revelion 1984 al Televiziunii Române.

7.

Sceneta Șliboviță sau fernet?, alături de Jean Constantin – programul de Revelion 1973 al Televiziunii Române.

Foto: Dem Rădulescu – cinemagia

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.