BIEFF 2016 sparge tiparele proiecției de cinema 
https://www.ziarulmetropolis.ro/bieff-2016-sparge-tiparele-proiectiei-de-cinema/

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF îşi schimbă locul în calendarul evenimentelor culturale, odată cu cea de-a şasea ediţie, care va avea loc între 14  – 20 martie 2016. 

Un articol de Liliana Matei|3 februarie 2016

Noua ediție BIEFF invită publicul la o negociere a granițelor cinema-ului, printr-o selecție bogată în creații ce provin din zona de intersecție între cinema și artele vizuale și prin expunerea a numerosi artişti vizuali proeminenţi, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

Punctul central al acestei abordari îl constituie parteneriatele unice în Romania cu Berlinale Forum Expanded și cu Oberhausen International Short Film Festival, care oferă cinefililor români ocazia rară de a vedea o selecție de titluri din progamele acestor festivaluri, inclusiv cele mai recente creații ale lui Anton Vidokle, fondatorul platformei editoriale și arhivei e-flux (una dintre cele mai mari comunități pentru arta contemporană), Pierre Huyghe și ale lui Bjorn Melhus.

Competiţia internaţională BIEFF revine sub forma a șase programe construite în jurul a șase teme menite să intrige și să aprindă imaginația publicului: Digital Dystopias, Journeys Into the Subconscious, Transgressive Bodies, Urban Rituals, The Artist Is Present, Danger Is My Business.

Cele mai bune scurtmetraje ale anului 2015, premiate cu aur în festivalurile de prim rang ale lumii (Cannes, Veneția, Berlin, Clermont-Ferrand) vor putea fi urmărite în cadrul proiecției-eveniment Golden Shorts, iar filmele create exclusiv de artiști vizuali vor fi aduse în fața publicului din București în sălile de cinema în cadrul programului Films by Visual Artists, susținut de celebrul Oberhausen International Short Film Festival.

În 2016 BIEFF continuă o colaborare unică în ţară, cu celebrul Festival Internaţional de Film Rotterdam, care aduce în capitală un program tematic inedit: You Run Through My Veins – o proiecție dedicată familiei și puterii memoriei. Programele de tradiție cu care BIEFF și-a obișnuit spectatorii nu vor lipsi nici ele. Astfel, în cadrul Programului Special Quinzaine des Réalisateurs, cinefilii se vor întâlni cu un film de excepție din cadrul celebrei sectiuni a festivalului de la Cannes.

Popularul program de film-dans va fi prezentat pentru al doilea an consecutiv în colaborare cu festivalul Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam, având tematica Intimacy and Technology, iar Experimentat in Romania va prezenta cele mai noi provocări ale regizorilor și artiștilor vizuali români de a testa limitele limbajului cinematografic. Publicul tânar se va putea familiariza cu creația experimentală în cadrul proiecțiilor de matineu, reunite sub tema Rebel Without a Cause.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

01
/04
/21

Cineclubul One World Romania își propune în 2021 să recupereze și să analizeze evoluția filmului documentar românesc din perioada interbelică și din cea comunistă. Primele două sesiuni sunt dedicate filmografiei cineastului Paul Călinescu. 12 dintre documentarele lui, realizate în perioada 1934-1948, sunt disponibile gratuit până la 25 aprilie.

24
/03
/21

OPINIE Atunci când un succes internaţional aduce câte un film românesc în atenţia unui public mai larg decât grupul cinefililor fideli, mulţi simt o nevoie irepresibilă de a comenta. Asta nu ar fi o problemă, dacă discursul nu ar cădea în miştocăreală, rostită pe un ton superior: „Vă spun eu cum stă treaba cu cinematografia română!”.

23
/03
/21

CRONICĂ DE FILM „Soul” (2020), noua animaţie a lui Pete Docter şi a Studioului Pixar, debordează de fantezie şi reia ambiţia din „Inside Out” (2015) de a crea imagini şi personaje animate accesibile pentru a reprezenta concepte abstracte.

17
/03
/21

OPINIE Ştim că cinematografia din România, în afară de succese, are propriile probleme, deloc puţine. Însă merită să privim puţin şi la ce se întâmplă peste Prut, în Republica Moldova, unde se încearcă de câţiva ani să se creeze condiţiile pentru dezvoltarea unei cinematografii.