BIFF sărbătorește 15 ani printr-o ediție specială
https://www.ziarulmetropolis.ro/biff-sarbatoreste-15-ani-printr-o-editie-speciala/

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti sărbătoreşte 15 ani de existenţă în 2019, printr-o ediţie specială care va avea loc între 24 şi 30 iunie.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2019

Cel mai longeviv festival competițional de filme de lungmetraj din capitală, BIFF (Bucharest International Film Festival) va continua tradiția de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate titluri recente din întrega lume, cu participarea unor invitați de marcă.BIFF

Competiția internațională va propune opt filme foarte noi și îndrăznețe, prezente în mari festivaluri și realizate de cineaști extrem de apreciați – unii consacrați, alții la început de drum. Ele vor fi evaluate de un juriu internațional format din cinci personalități din lumea cinematografiei. Premiile vor fi asigurate de către Institutul Cultural Român (ICR).

În secțiunea Panorama, care cuprinde de asemenea galele de deschidere și de închidere, vor fi programate câteva dintre cele mai premiate și discutate filme din ultimul an, realizate de regizori-cult.

Secțiunea Focus va fi dedicată în acest an cinematografiei franceze și este inclusă în Sezonul Cultural România – Franța 2019. Un cunoscut cineast francez va fi prezent la București pentru a discuta cu publicul român despre câteva dintre filmele sale.

Începând cu această ediție, BIFF va omagia și câte un important cineast român, care va alege trei filme pentru a le prezenta spectatorilor și va susține de asemenea un masterclass.

Programatorii Bucharest International Film Festival (BIFF) sunt Sylvain Azou, fost director artistic al secțiunii Venice Days din cadrul Festivalului de la Veneția, și criticul de film Ionuț Mareș.

BIFF are din acest an și un nou site, și o pagină de Facebook, unde vor putea fi găsite treptat, în următoarea perioadă, toate informațiile despre invitați, selecție și program.

Cea de-a 15-a ediție a BIFF va avea loc între 24 și 30 iunie la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Grădina cu Filme – Cinema & More a Creart din București.

Printre invitații speciali de la edițiile precedente se numără Vanessa Redgrave,  Jerzy Skolimowski, Andrei Koncealovski, Amos Gitai, Manoel de Oliveira, Danis Tanovic sau Rutger Hauer.

Foto: BIFF – facebook

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.