BIG BAND-ul RADIO: concert de jazz la 66 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/big-band-ul-radio-concert-de-jazz-la-66-de-ani/

Miercuri, 14 octombrie (19.00), BIG BAND-ul RADIO vă invită la primul concert din seria „JAZZ PE ROMÂNEŞTE” din stagiunea 2015-2016 a Sălii Radio.

Un articol de Liliana Matei|8 octombrie 2015

Una dintre orchestrele din România cu cea mai lungă tradiţie, dedicată muzicii de divertisment în multe genuri ale acesteia, de la jazz, la pop sau la blues, ansamblul al cărui nume este legat de Cerbul de Aur – Braşov sau de Festivalul de la Mamaia, care are în palmares numeroase colaborări pentru televiziune şi înregistrări radio, toate acestea înseamnă BIG BAND-ul RADIO. Deşi Sala Radio este asociată probabil cel mai adesea cu muzica clasică, serile de jazz oferite în ultimii ani de Big Band-ul Radio – dirijat de IONEL TUDOR – sunt evenimente pe care nu trebuie să le rataţi!

Evenimentul de miercuri, derulat sub titlul „RADIO BIG BAND 66 şi notorii săi solişti”, punctează aniversarea unei vârste frumoase a ansamblului Radio România şi îşi propune să îi aducă în faţa publicului pe o parte dintre soliştii care au contribuit în decursul ultimelor stagiuni la concertele de succes ale Big Band-ului.

Îi veţi aplauda astfel pe: SEBASTIAN BURNECI (trompetă), ADRIAN COJOCARU (trombon), CRISTIAN SOLEANU (saxofon), GEORGE NATSIS (pian), MARIAN GEORGESCU (chitară) şi LAURENŢIU ZMĂU (baterie).

Cu o frecvenţă lunară şi desfăşurată iniţial în studioul „Alfred Alessandrescu” al Radio România, seria „JAZZ PE ROMÂNEŞTE” – moderată de Florian Lungu – se derulează începând din 2013 la Sala Radio, datorită afluenţei de public doritor să participe la aceste concerte.

În 1949, pentru diversificarea emisiunilor radiofonice, s-a luat decizia ca muzica de divertisment să primească o reprezentare profesională de ţinută, moment în care s-a înfiinţat un ansamblu de gen, actualmente Big Band-ul Radio. Maeştri importanţi, dirijori şi compozitori: Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor au asigurat conducerea formaţiei. Big Band-ul Radio a susţinut concerte, a colaborat la emisiuni de televiziune şi a participat la festivaluri – mai ales cele de la Mamaia şi Braşov. Format din instrumentişti de mare valoare, Big Band-ul Radio a creat o adevărată şcoală de interpretare, de improvizaţie şi orchestraţie.

Evenimentul se derulează sub bagheta dirijorului Big Band-ului Radio : IONEL TUDOR, compozitor şi orchestrator extrem de apreciat şi de premiat. Una dintre marile sale realizări este clasarea pe locul 8-9 ca reprezentant al României la Concursul Eurovision 2002 (melodia „Tell Me Why” – Monica Anghel şi Marcel Pavel).
Legătura artistului român cu Big Band-ul Radio este una cu totul specială : aceasta a început încă de la vârsta de 14 ani, când Ionel Tudor a evoluat ca pianist, sub bagheta lui Sile Dinicu. În anul 1981 a debutat în calitate de compozitor şi a devenit un orchestrator cunoscut şi apreciat, fiind solicitat de marea majoritate a compozitorilor şi soliştilor români.

Din 1991, s-a angajat ca pianist al Big Band-ului Radio, alături de care a realizat numeroase spectacole de muzică uşoară, jazz şi blues, recitaluri şi gale. A acompaniat ansamblul pe scenele prestigioase ale Festivalului Internaţional Bucureşti, Festivalul Internaţional „Cerbul de aur” – Braşov şi pe scena Festivalului de la Mamaia. Ca dirijor al ansamblului, a reusit să diversifice activitatea Big Band-ului, orientându-se nu doar spre muzică uşoară, ci şi spre jazz, blues şi chiar rock.

În calitate de compozitor şi orchestrator a obţinut aproximativ 60 de premii, printre care : Premiul I „Mamaia” – 1986, Premiul I „Mamaia” – 1988, Premiul I si Trofeul „Mamaia” – 1993, Premiul de creaţie al UCMR (Uniunea Compozitorilor din România) – 1997, Diploma de Onoare în semn de recunoaştere şi preţuire pentru contribuţia la promovarea cântecului românesc decernată de Ministerul Culturii şi Cultelor – 2002.

INFO

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

FOTO: Liviu Ungureanu

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.