Biletele pentru Festivalul “25 de ore de teatru non-stop”, disponibile începând cu 25 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/biletele-pentru-festivalul-25-de-ore-de-teatru-non-stop-disponibile-incepand-cu-25-septembrie/

Multaşteptatul maraton „25 de ore de teatru non-stop”, unul dintre evenimentele marcante ale toamnei, se va desfăşura anul acesta în perioada 6-7 octombrie 2018.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2018

Ediția cu numărul VIII este una ce tinde spre infinit, anunță organizatorii: infinită dragoste pentru public, infinită atenție în selectarea celor mai bune producții, infinită deschidere spre celălalte arte, accentul căzând pe interdisciplinaritate și promovarea creațiilor tinerilor artiști.

Unele dintre cele mai proaspete, nonconformiste și mai valoroase companii de teatru independent precum Auăleu, Unteatru, Teatrul de Artă, Frilensăr, Reactor, Replica, BIS Teatru se întâlnesc la început de octombrie la Sibiu. Ele aduc spectacole pe teme actuale, de larg interes, expuse în forme artistice originale, ce îndeamnă la reflecție și trezesc emoții puternice.

25 de ore de pictura

Anul acesta Maratonul „25 de ore de teatru non-stop” vine în prelungirea DATFest-ului, organizat în perioada 3-6 octombrie 2018 de către Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu. În felul acesta, în cel mai firesc mod posibil, teatrul independent preia ștafeta de la tinerii studenți la actorie, ducând mai departe și răspândind în aerul plăcut al toamnei dragostea pentru teatru, energia creativă, bucuria întâlnirii cu publicul.

Artiști din București, Cluj, Timișoara, Iași, Târgu Mureș și Sibiu vor oferi 21 de spectacole dintre care o treime cu intrare liberă, în 11 spații de joc, atât convenționale, cât mai ales neconvenționale: librării, biblioteci, biserici, grădini, piețe publice, cafenele.

Deschiderea festivalului va avea loc pe 6 octombrie, la ora 19:00, la Grădina BIS Teatru, pe strada Ștefan cel Mare, nr. 56. Coproducţie a Asociaţia A.D.O. (Artă pentru drepturile omului) și a Teatrul de Comedie din București, ,,Amintiri din epoca de școală“ este un manifest împotriva conformismului și a preconcepțiilor întâlnite în universul școlii, o invitație la reflecție asupra educației din România, care transformă adesea școala într-un teritoriu al luptei pentru putere. Spectacolul este inspirat din experiența personală a membrilor echipei de creație privind sistemul de învățământ, cu toate fricile, frustrările, ezitările și îndoielile pe care acesta le atrage.

Eine kleine, foto Miluță Flueraș

În aceeași ambinață caldă a Grădinii BIS, atât la propriu, fiindcă ea va găzdui un foc de tabără, cât și la figurat, fiindcă se așteaptă un număr mare de spectatori, va avea loc de la ora 21:00 reprezentația spectacolului ,,Constelaţii“, oferit de Teatrul de Artă, București. Este povestea unei întâlnirii dintre Marianne, fizician la Universitatea din Sussex și Roland, un simplu apicultor. Privită din perspectiva mecanicii cuantice relația lor se poate concretizeaza intr-o multitudine de moduri in universuri diferite.

Cei doi pot fi suflete pereche sau oameni ce s-au cunoscut ocazional, având prea puține lucruri în comun. Ioana Barbu și Marin Grigore creează personaje veridice, ce pot deveni simpatice sau antipatice in functie de context, oferind publicului o paletă largă de emoții și îndemnând la o reală meditație pe tema cuplului și a conjuncturilor ce-i devin favorabile, sau după caz, defavorabile.

De la aceeași oră (21:00), la Sala Studio a Teatrul Național „Radu Stanca” va avea loc ,,Eine Kleine Nachtmusik“, un spectacol de teatru-dans, susținut de Lari Giorgescu, pe superba muzică a lui W.A. Mozart, după texte și coregrafie semnate de Gigi Căciuleanu. Prin intermediul mișcărilor corporale pline de sensibilitate și expresivitate, publicul are posibilitatea să exploreze universul artistului, framântările sale, singurătatea, raportul lui cu lumea, căutarea propriei identități.

La Teatrul Gong, de la ora 23:00 publicul dornic să-și descrețească fruntea este așteptat la ,,Mălăieș în călcăieș“, o repovestire a basmului „Capra cu trei iezi“ de Ion Creangă, un spectacol molipsitor în care se râde, se cântă şi se dansează pe săturate.

În continuarea maratonului, pe parcursul nopții, spectatorii se vor putea delecta cu comedii și show-uri de cea mai bună calitate la Atriun Classic Cafe, urmând ca dimineața zilei următoare să înceapă cu binecunoscuta înviorare, întâi cea spirituală, sub titlul „Poezie la micul dejun“, apoi cea fizică, prin exerciții de gimnastică sub coordonarea actorului Florin Cosuleţ.

Alături de reprezentații teatrale, programul festivalului mai cuprinde vizionări de filme, concerte, un workshop de teatru comunitar destinat persoanelor cu dizabilităţi și o conferinţă cu titlul ,,Autorul de teatru“, susținută de Dan Vasiliu.

Maratonul se va încheia cu spectacolul ,,Înaintea erei noastre“, prezentat la Teatrul Gong, de la ora 19:00 de Teatrul LUNI de la Green Hours & Frilensăr. Este vorba despre o „legendă urbană“ plasată în Moldova rurală, în perioada de dinaintea căderii regimului comunist, cu personaje pitorești și umor de foarte bună calitate, de sorginte populară.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe pagina de facebook Festival – 25 De Ore De Teatru Non Stop – Sibiu. Biletele pot fi achiziționate începând cu data de 25 septembrie 2018 de la Agenția Teatrală (str. Nicolae Bălcescu, nr. 17), Librăria Humanitas (str. Nicolae Bălcescu, nr. 16) sau online, de pe siteul www.kompostor.ro. Preţul unui bilet este de 25 de lei (întreg) și 15 lei (redus pentru elevi, studenți, pensionari).

Mălăieș în călcăieș

Pentru vizionarea spectacolului pentru copii ,,Anaz și Dragonul“ din data de 7 octombrie, ora 12:00, de la Grădina BIS Teatru, se va plăti bilet unic în valoare de 12 lei. De asemenea, organizatorii au pus în vânzare un număr limitat de abonamente, valabile pentru toate spectacolele din perioada 6-7 octombrie 2018 la prețul de 125 de lei.

Ca un preambul al maratonului teatral, în perioada 28 septembrie (ora 16:00) -29 septembrie (ora 17:00) va avea loc Maratonul “25 de ore de pictură non-stop”, la care vor participa un număr de 12 artiști vizuali și performeri (actori, dansatori, muzicieni), care vor crea de la zero lucrări de mari dimensiuni în cinci spații din oraș: Pasajul Scărilor, Parcul ASTRA, Parcul Tineretului, Piața Schiller și Grădina BIS.

Fiecare dintre ei va picta într-o manieră diferită, folosindu-și întregul corp, devenind una cu instrumentele de lucru (pensulă sau cărbune). În felul acesta, lucrările rezultate vor fi doar o urmă a actului artistic, accentul căzând în special pe proces și mai puțin pe produs. Creațiile artiștilor invitați vor putea fi admirate pe data de 7 octombrie, începând cu ora 16:00 la Grădina BIS.

Foto: Festivalul “25 de ore de teatru non-stop” – facebook

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

01
/09
/23

Ultima săptămână de Cinema în aer liber, care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, încheie sezonul de anul acesta și aduce pe marele ecran filme de luni până duminică, de la ora 20:00: un documentar, trei filme românești, trei thrillere și o comedie savuroasă.