Blancanieves ajunge în cinematografele din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/blancanieves-ajunge-in-cinematografele-din-romania/

Transilvania Film aduce în cinematografele din ţară inedita ecranizare a uneia dintre cele mai iubite poveşti – Blancanieves.

Un articol de Andrada Văsii|25 noiembrie 2013

Transilvania Film aduce în cinematografele din ţară inedita ecranizare a uneia dintre cele mai iubite poveşti – Blancanieves.

Filmul în regia apreciatului regizor de origine spaniolă Pablo Berger va avea premiera pe 6 decembrie.

Plasată în romanticul decor al Seviliei anilor ’20, propunerea Spaniei la Premiile Oscar pentru Cel mai bun film străin, Albă ca Zăpada | Blancanieves este o adaptare a basmului clasic al fraților Grimm, un omagiu unic adus epocii de aur a filmului alb-negru mut din Europa.

Albă ca Zăpada lui Berger este Carmen, fiica unui faimos toreador, care trăiește sub stăpânirea tiranică a monstruoasei mame vitrege, Encarna.

Carmen scapă și se alătură unei trupe de pitici toreadori. Frumusețea și talentul său în ring atrag atenția tuturor. Astfel Encarna află în sfârșit unde poate să o găsească pe Carmen.

Filmul distins cu Premiul special al juriului și Premiul pentru cea mai bună actriță la San Sebastian IFF în 2012 și Premiul Goya Pentru cel mai bun film (2012) a fost proiectat anul acesta la Cluj în cadrul celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Rolul principal este interpretat de Maribel Verdú (Encarna) – una dintre cele mai cunoscute actrițe de origine spaniolă. Alături de ea, din distribuție mai fac parte Emilio Gavira, Daniel Giménez Cacho, Pere Poncho.

Povestea prinde viaţă în Blancanieves

Pablo Berger şi-a început cariera de regizor cu filmul cult Mama (1988). Datorită numeroaselor premii pe care le-a primit, Guvernul Basc i-a oferit o bursă la Universitatea din New York, unde a făcut un masterat în artă cinematografică. În timpul petrecut în SUA a realizat Truth and Beauty.

Citiţi şi: VIDEO Filmul „Blancanieves“ a fost marele câștigător de la București IFF 2013

Berger a predat la Cambridge, Princeton, Yale, La Fémis, La Sorbonne şi a fost lector la New York Film Academy. Lung-metrajul Torremolinos 73 a avut premiera la Festivalul de Film de la Malaga, unde a câştigat numeroase premii și a fost unul dintre filmele cu cei mai mulţi spectatori în Spania în 2004 primind numeroase nominalizări la Premiile Goya ale Academiei Spaniole de Film.

Blancanieves

Imagine din filmul Blancanieves

Despre filmul Blancanieves, el spune că „este o experiență senzorială, o minunată călătorie în timp, un basm în imagini ce fascinează copilul din fiecare dintre noi. Publicul va avea senzaţia că stă la mine în braţe şi ascultă o poveste fantastică, dramatică, înspăimântătoare şi cu un umor negru. A fost odată…”.

 „Alb-negru, mut, îndrăzneț și minunat. […] Această reimaginare a cunoscutei povești va fi cu siguranță una dintre cele mai antrenante experiențe cinematografice pe care le-ați avut anul acesta“, scria publicaţia The New Zeeland Herald.

Filmul va putea fi văzut în prima săptămână în București (Cinema Elvira Popescu, Cinema Europa, Grand Cinema Digiplex, Patria Caffe 3D, Union ), Botoșani (Cinema Unirea), Brașov (Cityplex), Călărași (Orizont), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex), Craiova (Modern), Iași (Arhouse Central), Piata Neamț (Cinema Dacia), Pitești (Cinema Sebastian Papaiani), Oradea (Cortina Digiplex), Târgu Mureș (Cinema Arta 3D) și Vaslui (Eurocinema).

Foto credit: Blancanieves

22
/12
/16

Cu siguranţă unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, care se bucură deja de şapte nominalizări la Globurile de Aur şi se poziţionează astfel ca unii dintre marii favoriţi la Oscaruri, ,,La La Land” va avea premiera în cinematografele din România pe 23 decembrie.

21
/12
/16

“Allied”, cu cu Marion Cotillard şi Brad Pitt în distribuție, “Collateral Beauty”, Will Smith, Keira Knightley, Edward Norton, Kate Winslet şi Helen Mirren, “Alice Through the Looking Glass”, cu Helena Bonham Carter si Johnny Depp și „Office Christmas Party”, cu Jennifer Aniston pe afiș, se numără printre cele mai proaste filme ale anului, în opinia celor de la faimoasa revistă Rolling Stone.

21
/12
/16

Născută într-o zi de 21 decembrie (1935), la Slobozia-Hodorogea, Orhei, în Basarabia, Stela Popescu a venit pe lume într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă.

20
/12
/16

Primul spin-off al seriei "Star Wars", "Rogue One: A Star Wars story", a reușit cel de-al treilea cel mai bun start din acest an la box-office-ul nord-american, "pulverizându-și" concurenții. "Rogue One" a avut deja încasări de 300 de milioane de dolari la nivel mondial, deși nu a fost lansat încă în Coreea de Sud sau pe imensa piață chineză.

20
/12
/16

Regizorul și scenaristul Nae Caranfil este deopotrivă autorul textelor și compozitorul pieselor muzicale de pe coloana sonoră a celui mai recent film al său, 6,9 pe scara Richter, o comedie cu momente de musical puse în scenă de coregraful sârb Milan Gromilić. A avut premiera la ediţia TIFF de anul acesta, iar din 20 ianurie 2017 rulează pe marile ecran, inclusiv la Cluj.

19
/12
/16

Al Pacino va juca rolul lui Tennessee Williams în piesa "God Looked Away", prima producţie a Pasadena Playhouse, în programul PlayWorks. Spectacolul, care relatează o perioadă tulburată din viaţa dramaturgului, va avea premiera în primăvara lui 2017.

19
/12
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Dorotheea Petre (aproape 36 de ani) este bine-cunoscută publicului cinefil din ţara noastră, din pelicula „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006).

19
/12
/16

“Când eram tânăr, viața mi se părea fără sfârșit...” - Marcello Mastroianni. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la moartea celui considerat latin loverul și figura simbol a cinemaului italian.

18
/12
/16

Topul celor mai bune filme care au putut fi văzute în premieră în România în 2016 este împărţit în trei. Un clasament de 10 poziţii include cele mai îndrăzneţe filme distribuite în cinematografe. Apoi, un top cu câteva filme exclusiv din festivaluri şi trei recomandări de documentare.

16
/12
/16

Relansat pe platforma Cinepub, "Senatorul melcilor", filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1995 în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, este o satiră politică în care grotescul este îmblânzit prin comic.

15
/12
/16

Cel mai aşteptat film românesc al anului 2017, ,,Ana, mon amour“, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (9-19 februarie) şi va putea fi vizionat în cinematografele din România din 3 martie, la scurt timp după premiera internaţională.

15
/12
/16

Tudor Aaron Istodor, actorul din „Fixeur” (regia: Adrian Sitaru), a fost selectat în programul Shooting Stars din cadrul celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul va avea loc în perioada 9-19 februarie 2017, în capitala Germaniei.

12
/12
/16

O participare istorică la Cannes, prezenţe şi premii în alte festivaluri importante, o nouă reformă, dezorientarea sau manierizarea unor regizori consacraţi, încercări onorabile de film de gen, documentare îndrăzneţe, dar şi obişnuitele pocnitori: un an 2016 bogat pentru cinematografia română.