Bogdan Stanoevici este CEL ALES. Din 24 aprilie, în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/bogdan-stanoevici-este-cel-ales-din-24-aprilie-in-cinematografe/

Când a ales să plece din ţară, în 1989, Bogdan Stanoevici era un tânar actor în mare vogă, lăudat de critici, căutat de regizori, răsfăţat de femei şi invidiat de bărbaţi. De profesie actor, cunoscut pentru roluri precum „Sania albastră”, de Ioan Carmăzan, „Noi, cei din linia întâi”, de Sergiu Nicolaescu, şi „Tertium non datur”, de Lucian Pintilie, Bogdan Stanoevici a fost în centrul atenţiei în ultimii ani datorită carierei sale politice.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2015

În prezent, Bogdan Stanoevici este secretar de stat la Ministerul Culturii și a revenit la prima mare dragoste: actoria.

Asemeni eroului pe care îl interpretează în CEL ALES, Bogdan Stanoevici a părăsit România cu doar câteva luni înaintea Revoluției din 1989, stabilindu-se în Franța, unde și-a continuat cariera actoricească.

A juat în teatre precum Sacha Guitry, La Bruyere, Grand Edgar și Grand Theatre de Paris și a ales să se întoarcă acasă aproape un sfert de veac mai târziu, la fel de neașteptat precum a plecat, de parcă ar fi avut un rendez-vous cu “domnul X”, eroul filmului CEL ALES.

N-aș merge până acolo încât să zic că acest scenariu a fost scris pentru mine, deși în momentul în care l-am citit, l-am întrebat: de unde știi tu anumite lucruri din viața mea? În mod normal nu avea de unde ști. Am regăsit foarte mulți pași din viața mea. E și un moment în film, când personajul securistului îmi spune: a intervenit ceva, trebuie să pleci urgent la Paris. La mine a intervenit ceva și a trebuit să plec la Paris în 1989. Intervenise o căsătorie, un tovarăș colonel Roșu. Dacă și pe Nicodim îl chema Roșu în film, aș fi început să am bănuieli despre Cristian Comeagă – Bogdan Stanoevici

Pe Bogdan Stanoevici îl puteți vedea din 24 aprilie, alături de Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu și Olimpia Melinte în CEL ALES.

Foto: Bogdan Stanoevici, CEL ALES –  Cos Aelenei, InterComFilmDistribution

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.