Bookfest 2017, în 25 de imagini
https://www.ziarulmetropolis.ro/bookfest-2017-in-25-de-imagini/

Ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, redată în 25 de fotografii care surprind atmosfera din ultimele zile, de la Romexpo: iubitori de carte de toate vârstele, titluri noi, focus pe Suedia, oameni de litere, lansări şi alte întâmplări. Foto: Laura Dobre

Un articol de Ziarul Metropolis|29 mai 2017

Bookfest 2017 a adunat la Romexpo mii de cititori adulți și copii, edituri mari și mici, cele mai noi apariții editoriale, scriitori, critici literari, jurnaliști. Atmosfera a depășit parcă în acest an limitele unui târg de carte, aducând mai degrabă cu atmosfera de festival, în care oamenii s-au întâlnit nu doar la standurile editurilor, ci și afară, petrecând ore în șir la terase, cu preparate culinare mai mult sau mai puțin tradiționale, băuturi și discuții, să zicem, literare. Una peste alta, a fost un târg al bunei dispoziții.

IMG_6777

Plimbările din acest weekend nu au mai fost în parcuri, ci la Bookfest.

IMG_6781

Adulți și copii au petrecut ore întregi în aceste zile la Romexpo, bucurându-se de cele mai diverse activități culturale.

IMG_6784

Standurile editurilor au fost vizitate de cititori de toate vârstele.

IMG_6794

Standurile cu design nordic au atras atenția în acest an în care țara invitată la Bookfest a fost Suedia.

IMG_6795

V-ați întrebat câte fotografii cu cărți s-au postat pe rețelele de socializare în acest weekend?

IMG_6800

La tot pasul, vedeai adulți sau copii citind.

IMG_6801

Editurile pentru copii au avut nenumărate atracții.

IMG_6805

Nu au lipsit jocurile, nici creativitatea, nici distracția.

IMG_6810

Oferta de carte a fost atent studiată înainte de a se trece la achiziții.

IMG_6814

Marile edituri au atras, ca de fiecare dată, mulțimi de participanți, prin zeci de evenimente și noi titluri.

IMG_6819

Scriitorul Adrian Georgescu, la standul Polirom, editura la care a publicat romanul „Exitus”.

IMG_6820

Noi apariții editoriale, la Polirom.

IMG_6831

Scriitorul și criticul literar Marius Chivu ne-a recomandat romanul „Contraviața” (ed. Polirom 2017), de Philip Roth.

IMG_6839

Copertele cărților au contat în alegerile făcute.

IMG_6846

Cititoarele s-au delectat cu cărți una și una.

IMG_6840

Cele mai noi apariții de la editura Herg Benet au cucerit mai ales publicul feminin.

IMG_6857

S-au lansat cărți la tot pasul și s-au spus vorbe grele.

IMG_6861

Alex Tocilescu (primul din stânga) a fost vedeta târgului.

IMG_6865

S-au dat autografe non-stop.

IMG_6885

Editurile au avut metode de promovare care au dat rezultate.

IMG_6896

Suedia – țara invitată la Bookfest 2017.

IMG_6959

Copiii au avut parte de cele mai încântătoare surprize.

IMG_6939

Au fost mulțimi ca la târg…

IMG_6942

Lampadarele au luminat noile volume.

IMG_6953

Buna-dispoziție a fost constanta acestei ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest 2017.

08
/05
/16

Există întâmplări în viaţă care par a fi extrase din romane, iar cele din romane, de multe ori, par rupte din viaţă. Ioan Russu Şirianu povestește în memoriile sale cum, eliminat din școala de la Arad, îmbrăcat cu iţari şi surtuc, încălţat cu opinci, pleacă pe jos spre Bucureşti, nădăjduind că-şi va găsi de lucru la unchiul Slavici.  Pe drum, îl cunoaște pe George Coșbuc.

05
/05
/16

,,Viaţa ficţiunii după o Revoluţie” este cea mai recentă carte publicată de Radu Cosaşu (Oscar Rohrlich). A apărut în această primăvară la Editura Polirom. Cartea aceasta (un roman, nu o colecţie de eseuri!) este scrisă ca un teribil epistolar în două părţi.

27
/04
/16

Rămăşiţele pământeşti ale lui Pablo Neruda au fost reînhumate pe țărmul Oceanului Pacific, în grădina casei sale din Isla Negra, pe coasta centrală chiliană. În urmă trei ani, trupul scriitorului fusese exhumat pentru a clarifica dacă poetul a fost asasinat în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet.

26
/04
/16

Actrița Oana Pellea va fi, vineri, alături de Cristina Casian și Barbu Ollănescu-Orendi, oaspetele Serilor "Acasă". În cadrul evenimentului, sub genericul "Acasă la boierii Ollănești și la Amza Pellea" vor fi prezentate cărţile: "Jurnal 2003-2009", de Oana Pellea, "Să râdem cu Nea Mărin", de Amza Pellea și "Așa a fost să fie. Amintiri din anii mei buni și răi", de Barbu Ollănescu-Orendi.

24
/04
/16

“În dulcele stil clasic”, „Donul liniştit”, „Românismul, Catehismul unei noi spiritualități”, „Moara cu noroc”, „Leo Africanus” sau chiar... „Abecedarul” sunt cărţi care au trasat direcţii în personalitatea şi cariera actualilor lideri ai României. De Ziua Internațională a Cărții, revista Q Magazine a “interogat” câteva dintre personalităţile zilei pe tema cărţii preferate. Vă prezentăm mai jos scurte fragmente din acest demers.

22
/04
/16

În mai puţin de o lună, în capitală debutează cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB). Peste 100 de poeţi din peste 20 de ţări vor sosi la Bucureşti în perioada 18 – 22 mai, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la peste 20 de evenimente: lecturi publice, mese rotunde, dezbateri și performance-uri.

22
/04
/16

„Nu-i amintire care să nu se şteargă cu timpul, nici durere pe care să nu o mistuie vremea.”, Don Quijote de la Mancha, Miguel de Cervantes. În urmă cu 400 de ani se stingea din viaţă întemeietorul romanului modern şi simbolul literaturii spaniole.

21
/04
/16

Comemorarea a 400 de ani de la moartea lui Miguel de Cervantes, în 22 aprilie, va marca și sfârșitul unei serii de 17.000 mesaje postate pe Twitter care reproduc integral romanul "Don Quijote" al scriitorului emblematic al literaturii spaniole. Autorul acestei ingenioase transcrieri este un inginer informatician spaniol de 55 de ani.

21
/04
/16

Vacanţe filocalice, de Gabriel Pătraşcu, şi Crux, de George State sunt volumele câştigătoare ale Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească, ediţia 2015, la secţiunea „Proză”, respectiv „Poezie”. Ambele volume vor fi lansate în cadrul Salonului Internaţional de Carte „Bookfest”, care va avea loc în perioada 1 – 5 iunie, la Romexpo Bucureşti.

20
/04
/16

În această seară, de la ora 19.00, la Club A din Bucureşti (Str. Blănari nr. 14), în cadrul „Cafenelei critice”, va avea loc un dialog cu Matei Vişniec despre ultimul său roman, Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă..., apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în format digital. Invitați: Bogdan-Alexandru Stănescu, Cosmin Ciotloş; Amfitrion: Ion Bogdan Lefter

19
/04
/16

În această seară, de la ora 19.00, iubitorii de carte sunt aşteptati la librăria Humanitas Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru lansarea celui mai nou roman al lui Amos Oz, Iuda, o realizare literară care repune în discuție, din perspectiva etică, politică și istorică, figura trădătorului și conceptul de trădare.

15
/04
/16

La ediția actuală a Târgului de Carte de la Londra, Institutul Cultural Român a așezat în centrul programului românesc figura lui Mircea Eliade, marele scriitor și istoric al religiilor care a petrecut, în 1940/41, opt luni în sediul din Belgrave Square nr. 1, ca atașat cultural al României în Regatul Marii Britanii.

14
/04
/16

Săptămâna viitoare (18 - 22 aprilie), şase poeţi britanici contemporani vin la Bucureşti, pentru a stiliza traduceri din poezia română contemporană. Pe lista celor peste 40 de poeţi români ale căror versuri vor fi traduse în limba engleză se află nume precum: Ana Blandiana, Nora Iuga, Angela Marinescu, Emil Brumaru sau Mircea Cărtărescu