Brad de Craciun la familia Ivanov, la Fest(in) pe Bulevard
https://www.ziarulmetropolis.ro/brad-de-craciun-la-familia-ivanov-la-festin-pe-bulevard/

Vineri, 17 octombrie, ora 18.00, la Teatrul Nottara, Sala „Horia Lovinescu”, Teatrul Maghiar de Stat va prezenta spectacolul Brad de Crăciun la familia Ivanov de Al. I. Vvedenski, regia: András Urbán, scenografia: Carmencita Brojboiu. Spectacolul beneficiază de supratitrare în limba română şi este recomandat tinerilor peste 18 ani.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2014

Brad de Craciun la familia Ivanov / Din distribuţie fac parte actorii: Gábor Viola, Loránd Váta, Csilla Albert, Gizella Kicsid, Áron Dimény, Éva Imre, Júlia Laczó, Csaba Marosán, Loránd Farkas şi Zsuzsanna Vass. Reprezentaţia are loc în cadrul Fest(in) pe Bulevard (ediţia a II-a) organizat de Teatrul Nottara, în perioada 11-18 octombrie 2014.

Brad de Crăciun la familia Ivanov poartă trăsăturile specifice ale avangardei, absurdului, grotescului, ale satirei sociale şi a dramei fantastice. Structura piesei este episodică, fiind o înlănţuire liberă de scene din care se compune acţiunea piesei.

Cu toate că titlul dramei sugerează o poveste cu o atmosferă intimă, în centrul piesei stă o crimă brutală, groaznică, iar familia Ivanov nu este menţionată în piesă. În schimb, Crăciunul există…

Despre acest spectacol, criticul de teatru Monica Andronescu scria: „András Urbán își propune prin această montare (dramaturgul Kata Gyarmati adaugă în text câteva scrieri-manifest) un fel manifest social – să vorbească despre alegeri de toate felurile, să bruscheze simțuri și gânduri, să contrapună o logică a violenței lipsei de coerență logică a scenelor din text.

Brad de Craciun Un panou alb, mânjit cu dungi negre și bombardat cu „bombe” roșii, care se înfig pe el ca niște contra-steluțe într-un brad de Crăciun, măști ciudate de animale uriașe, care străbat scena și vin la căpătâiul fetei ucise cu toporul de doica ce-și așteaptă pedeapsa cu moartea. Mama și tatăl fetei fac sex lângă cadavrul ei, „ca animalele”.

Doica (interpretată de Viola Gábor, un interesant și bine condus travesti), mergând în spitalul de psihiatrie unde i se pune diagnosticul „sănătoasă”… Judecătorii cu capete din măști din pungi de hârtie decupate, semănând mai degrabă a călăi și murind pe rând, absurd… O trecere în revistă a diverselor planuri sociale într-un registru absurd, din care răzbat doar din când în când cuvintele extrem de concrete ale textelor-manifest.”

Biletele se pot achiziţiona de la Casa de bilete, din B-dul Magheru nr. 20, deschisă zilnic, între orele 10.00 – 20.00.

Foto: Brad de Craciun – nottara.ro

07
/02
/14

Românii alocă în medie doar o oră şi jumătate pe lună pentru cultura: mersul la teatru şi cinema, ori vizitare galeriilor de artă, potrivit unui studiu al INS. Pentru citit, în schimb, aceştia alocă 13 minute pe zi , iar timpul dedicat lecturii scade odată cu vârsta.

07
/02
/14

Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti a inaugurat anul trecut sala de spectacole „teatrelli – theatre, music & more”, în centrul Capitalei, în Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, la câţiva paşi de Piaţa Romană. Ziarul Metropolis vă oferă două invitaţii duble la o întâlnire cu Radu Beligan!

07
/02
/14

Patru viori, două viole şi două violoncele, altfel spus trei instrumente de coarde şi opt muzicieni cu o foarte frumoasă carieră internaţională, rezidenţi la Zürich sau la Bucureşti, şi-au dat întâlnire într-un singur eveniment, recitalul extraordinar Brahms/Enescu.

07
/02
/14

Prezentat în premieră mondială în deschiderea Berlinale 64, The Grand Budapest Hotel va fi proiectat în premieră în România în deschiderea celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO, miercuri, 12 martie.

07
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de de 7 februarie s-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi? La vârsta de 12 ani, viitorul scriitor își vede tatăl închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat și de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întrețină.

06
/02
/14

Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă marți, 11 februarie, ora 19:00 și miercuri, 12 februarie, ora 19:00, premiera spectacolului „Faust Exhausted”. Evenimentul va avea loc la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.

06
/02
/14

Tablouri de Juan Gris, Pablo Picasso şi René Magritte au fost aprig disputate, la Londra, la o licitaţie organizată de Christie's, la care au fost doborâte mai multe recorduri, inclusiv cel pentru suma totală obţinută într-o singură seară de o casă de licitaţii - 212,7 milioane euro.

06
/02
/14

Centrul Cultural Casa Artelor sector 3 a colaborat cu peste 3.200 de copii și 650 de artiști. Instituţia a organizat anul trecut 14 evenimente culturale la care a colaborat cu peste 3.200 de copii și 650 de artiști, la care au participat peste 80.000 de spectatori.

06
/02
/14

Se tot joacă la Metropolis spectacolul „Tom si Jerry”, de Rick Cleveland, în regia lui Florin Piersic Jr., cu Florin Piersic Jr., Paul Ipate și Laurențiu Bănescu. În oraș se spune că e un spectacol care și-a atins limita de public. E fals, e nefondat: încă umple sala.

06
/02
/14

„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altădată. Cartea scrisă de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom.

06
/02
/14

Luni, 10 februarie, Transilvania Film vă invită la proiecţia filmului ”Nunta Muta” în regia lui Horaţiu Mălăele, o poveste la limita dintre fantezie si comedie, care surprinde însă tragediile provocate de dictatură.

05
/02
/14

CRONICĂ DE FILM Dacă ideea provocatoare din „Her” („Ea”) ar fi ajuns pe mâinile lui David Cronenberg, am fi avut probabil un film greut de uitat. Aşa, Spike Jonze nu oferă decât un film convenţional, în pofida semnalelor stridente că încearcă să fie altfel.