Bucharest International Dance Film Festival, Utopie/ Distopie, în conferințe, ateliere și documentare
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-international-dance-film-festival-utopie-distopie-in-conferinte-ateliere-si-documentare/

Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, care va avea loc între 3-6 septembrie, prezintă documentare, conferinţe şi ateliere de de film de dans chiar în inima Bucureştiului.

Un articol de Petre Ivan|14 august 2020

Cea de-a șasea ediție a festivalului include, pe lângă cele trei competiții, proiecția în premieră națională a documentarului Being Jérôme Bel și o serie de evenimente dedicate industriei de film și dans: un atelier de film de dans cu coregrafa Chrysanthi Badeka, două conferințe care vor explora tema BIDFF – utopie/distopie, susținute de artiștii Jassem Hindi și Pavle Heidler, și un masterclass susținut de Maria Tânjală, cofondator FilmChain.

Seara de sâmbătă, 5 septembrie, va fi marcată de premiera națională a filmului Being Jérôme Bel (documentar, 79’, FR, regia Aldo Lee și Sima Khatami). Proiecția va avea loc de la 21:00, la Cinema Elvire Popesco, în aer liber, iar biletele se vor pune în vânzare începând cu 17 august. Filmul surprinde procesul de lucru al lui Jérôme Bel, coregraf și performer recunoscut pentru maniera sa provocatoare de a confrunta spectatorii cu propriile preconcepții despre corp, dar arată și dificultățile celor doi regizori care se lovesc de rezistența artistului în a fi portretizat. Lungmetrajul a avut premiera în 2019, în cadrul Festivalului de Film de la Locarno, în afara competiției.

În cadrul atelierului de film de dans, Chrysanthi Badeka va explora, timp de trei zile, alături de participanți, arta filmului de dans ca o practică pentru dezvoltarea artistică interdisciplinară. Folosind elemente transmedia de reflexie și compoziție, Chrysanthi propune un studiu de conținut, estetică, filmare non-teatrală, coregrafia camerei, realizarea unui storyboard, scrierea și comunicarea în echipă. Atelierul își propune să creeze o colaborare fructuoasă între profesioniști care activează în diferite domenii artistice, punând accentul pe noile utopii ale filmului de dans și educația peer-to-peer. 

„Într-o lume în care ne confruntăm cu probleme critice de zi cu zi, este esențial să reanalizăm, acum mai mult decât oricând, puterea corpului uman pe ecrane. În plin proces de transformare socială, cum lăsăm un impact asupra publicului? Cum construim povestea unui corp în mișcare? Cum ne imaginăm viitorul dansurilor pe ecran? Despre asta va fi atelierul din cadrul BIDFF”, a spus Chrysanthi Badeka. 

Chrysanthi Badeka este o coregrafă independentă, dansatoare, creatoare de filme, editor, profesor specializat în videodance, curator de filme de dans pentru festivaluri și conferințe și manager de proiect la mAPs – migrating Artists Project în Grecia. 

Atelierul de dans se va desfășura în zilele de 4, 5 și 6 septembrie, între orele 11.00 – 15:00 la LINOTIP-Centrul Independent Coregrafic, iar participarea se va face pe bază de înscriere și selecție, în limita locurilor disponibile, la adresa de email contact@bidff.ro

Prima conferință din programul dedicat industriei de film și dans va fi susținută de Maria Tânjală, cofondator FilmChain și producător de film, vineri, 4 septembrie, de la ora 16:00. Prezentarea sa – „Overarching vision and Collective work”, centrată pe viziunea generală și munca colectivă, pornește de la o paralelă între filme și startup-uri, și cuprinde sfaturi de dezvoltare pentru scenarii, producție, marketing, construcția mărcii personale, precum și detalii despre contracte, distribuție, campanii de crowdfunding, implicarea echipei și prezența la festivaluri internaționale.

Jassem Hindi, un artist ce explorează relația fizică dintre poezie și performance, cercetător independent în filosofie – studiind granița dintre ospitalitate și obsesie,  va susține în cadrul BIDFF, pe 5 septembrie, de la ora 16:00, o conferință despre tehnicile de editare legate de textura utopiilor și a distopiilor, care au și puterea de a manipula timpul. 

Artele performative temporale (performance, poezie, sunet, cinema) și derivatele lor au dezvoltat, discret, ca efecte secundare, sutele de alte teorii temporale, împrumutând unele de la altele gesturi care alterează timpul: supraexpunere, cut-up-uri, adâncimea, swarm, voice over-ul. Aceste tehnici de editare cu efecte secundare expun ceea ce există, ce poate exista, ce ne bântuie și care sunt legile transformării”, a adăugat Jassem Hindi. 

A doua conferință BIDFF va fi susținută de Pavle Heidler, care va spune, pe 6 septembrie, de la ora 16:00, povestea distopiei pornind de la teoria lui Descartes, privind ruptura minte-corp, care a influențat standardele valorilor pe care vestul le-a instituit și promovat atât de mult – o teorie care discriminează corpul și ale cărei practici sunt competitive, perturbatoare, egocentrice, orientate spre produs și putere.


Motivul pentru care vreau să spun această poveste este pentru că în adâncurile ei stă ascunsă o altă 

poveste – a utopiei. Această este istoria unei dinamici integrate minte – corp, în care realitatea nu este măsurată în unități palpabile ci ține,mai degrabă, de negociere, participare și motivație”, a spus Heidler. 

Pavel Heidler este absolvent al Salzburg Experimental Academy of Dance și al Performing Arts Research and Training Studios și s-a specializat în Coregrafie – Performance  la University of Dance and Circus – Stockholm University of the Arts. Proiectele sale vorbesc despre ficțiunea erotică experimentală și incapacitățile narative ale dansului. Pavel Heidler a primit în 2018 International Choreographer’s Stipend, oferit anual unui artist suedez de către Comisia Suedeză a Granturilor Artistice.

Pentru fiecare din cele trei evenimente dedicate profesioniștilor din domeniul filmului, artelor performative, artei vizuale și digitale, programate la Centrul Național al Dansului București, sunt disponibile 15 locuri, iar înscrierile se pot face la adresa de email contact@bidff.ro. Cei interesați sunt rugați să trimită un email prin care își manifestă dorința de participare, alături de o scurtă prezentare personală. Pentru suplimentarea măsurilor de siguranță, aceste evenimente ar putea avea loc online, organizatorii urmând să confirme tuturor participanților modalitatea de desfășurare.

Filmul care deschide cea de-a șasea ediție BIDFF este EMA, în regia lui Pablo Larraín. Proiecția va avea loc pe 3 septembrie, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco (bilete disponibile aici: https://bit.ly/2CgZniR) și Mercato Kultur (biletele vor fi disponibile în curând, pe Eventbook). 

Proiecțiile BIDFF 2020 vor avea loc în aer liber la: Cinema Elvira Popesco și Muzeul Țăranului Român, iar evenimentele speciale, cu locuri limitate, la LINOTIP – Centru Independent Coregrafic și CNDB – Centrul Național al Dansului București.

Website | Facebook |  Instagram

23
/09
/21

Cunoscutul actor Vlad Ivanov, în calitate de povestitor; premiera românească a operei „Strigoii” de George Enescu, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea; Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, condusă de faimosul dirijor Daniele Gatti și cu pianistul Jean Yves Tibaudet ca solist sunt câteva din principalele oferte ale zilei la Festivalul Internațional George Enescu.

17
/09
/21

Astăzi începe de-a 7-a ediție a Danube Rock Sounds, festivalul de rock din Galați, ce are loc între 17 și 19 septembrie pe Plaja Dunărea. Este primul eveniment important organizat pe plaja recent inaugurată și promite o atmosferă de neuitat și multă distracție.

17
/09
/21

Tiberiu Soare se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio în concertul de sâmbătă, 18 septembrie, din cadrul seriei Concerte și Recitaluri de la Ateneul Român. Solista acestui concert este Alisa Weilerstein, una dintre cele mai apreciate violonceliste ale zilelor noastre. În program vor fi lucrări de Ceaikovski (Serenada pentru orchestră și coarde și Variațiunile rococo pentru violoncel și orchestră) și Haydn (Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră).

17
/09
/21

La 100 de ani de la instituționalizare, Opera Națională București deschide Stagiunea Centenară, intitulată simbolic „Opera 100”, cu spectacolul „Tosca” de G. Puccini, invitat special fiind celebrul bas-bariton Sir Bryn Terfel. Cele două reprezentații vor fi programate în zilele de 1 și 3 octombrie, începând cu ora 18:30. Alături de cel mai mare bas-bariton din lume, în distribuțiile celor două spectacole se vor regăsi nume sonore ale primei scene lirice a țării.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

26
/08
/21

Timp de 4 weekenduri, Weekend Sessions la Grădina Botanică prezintă artiști independenți și reunește antreprenori locali din platforma roditorfoodmarket.ro în cadrul unui program de sesiuni acustice de muzică clasică, jazz, alternative&indie, dar și sesiuni de poezie și proiecții de film într-unul dintre cele mai frumoase spații verzi din București.