Bucharest International Dance Film Festival, Utopie/ Distopie, în conferințe, ateliere și documentare
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-international-dance-film-festival-utopie-distopie-in-conferinte-ateliere-si-documentare/

Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, care va avea loc între 3-6 septembrie, prezintă documentare, conferinţe şi ateliere de de film de dans chiar în inima Bucureştiului.

Un articol de Petre Ivan|14 august 2020

Cea de-a șasea ediție a festivalului include, pe lângă cele trei competiții, proiecția în premieră națională a documentarului Being Jérôme Bel și o serie de evenimente dedicate industriei de film și dans: un atelier de film de dans cu coregrafa Chrysanthi Badeka, două conferințe care vor explora tema BIDFF – utopie/distopie, susținute de artiștii Jassem Hindi și Pavle Heidler, și un masterclass susținut de Maria Tânjală, cofondator FilmChain.

Seara de sâmbătă, 5 septembrie, va fi marcată de premiera națională a filmului Being Jérôme Bel (documentar, 79’, FR, regia Aldo Lee și Sima Khatami). Proiecția va avea loc de la 21:00, la Cinema Elvire Popesco, în aer liber, iar biletele se vor pune în vânzare începând cu 17 august. Filmul surprinde procesul de lucru al lui Jérôme Bel, coregraf și performer recunoscut pentru maniera sa provocatoare de a confrunta spectatorii cu propriile preconcepții despre corp, dar arată și dificultățile celor doi regizori care se lovesc de rezistența artistului în a fi portretizat. Lungmetrajul a avut premiera în 2019, în cadrul Festivalului de Film de la Locarno, în afara competiției.

În cadrul atelierului de film de dans, Chrysanthi Badeka va explora, timp de trei zile, alături de participanți, arta filmului de dans ca o practică pentru dezvoltarea artistică interdisciplinară. Folosind elemente transmedia de reflexie și compoziție, Chrysanthi propune un studiu de conținut, estetică, filmare non-teatrală, coregrafia camerei, realizarea unui storyboard, scrierea și comunicarea în echipă. Atelierul își propune să creeze o colaborare fructuoasă între profesioniști care activează în diferite domenii artistice, punând accentul pe noile utopii ale filmului de dans și educația peer-to-peer. 

„Într-o lume în care ne confruntăm cu probleme critice de zi cu zi, este esențial să reanalizăm, acum mai mult decât oricând, puterea corpului uman pe ecrane. În plin proces de transformare socială, cum lăsăm un impact asupra publicului? Cum construim povestea unui corp în mișcare? Cum ne imaginăm viitorul dansurilor pe ecran? Despre asta va fi atelierul din cadrul BIDFF”, a spus Chrysanthi Badeka. 

Chrysanthi Badeka este o coregrafă independentă, dansatoare, creatoare de filme, editor, profesor specializat în videodance, curator de filme de dans pentru festivaluri și conferințe și manager de proiect la mAPs – migrating Artists Project în Grecia. 

Atelierul de dans se va desfășura în zilele de 4, 5 și 6 septembrie, între orele 11.00 – 15:00 la LINOTIP-Centrul Independent Coregrafic, iar participarea se va face pe bază de înscriere și selecție, în limita locurilor disponibile, la adresa de email [email protected]

Prima conferință din programul dedicat industriei de film și dans va fi susținută de Maria Tânjală, cofondator FilmChain și producător de film, vineri, 4 septembrie, de la ora 16:00. Prezentarea sa – „Overarching vision and Collective work”, centrată pe viziunea generală și munca colectivă, pornește de la o paralelă între filme și startup-uri, și cuprinde sfaturi de dezvoltare pentru scenarii, producție, marketing, construcția mărcii personale, precum și detalii despre contracte, distribuție, campanii de crowdfunding, implicarea echipei și prezența la festivaluri internaționale.

Jassem Hindi, un artist ce explorează relația fizică dintre poezie și performance, cercetător independent în filosofie – studiind granița dintre ospitalitate și obsesie,  va susține în cadrul BIDFF, pe 5 septembrie, de la ora 16:00, o conferință despre tehnicile de editare legate de textura utopiilor și a distopiilor, care au și puterea de a manipula timpul. 

Artele performative temporale (performance, poezie, sunet, cinema) și derivatele lor au dezvoltat, discret, ca efecte secundare, sutele de alte teorii temporale, împrumutând unele de la altele gesturi care alterează timpul: supraexpunere, cut-up-uri, adâncimea, swarm, voice over-ul. Aceste tehnici de editare cu efecte secundare expun ceea ce există, ce poate exista, ce ne bântuie și care sunt legile transformării”, a adăugat Jassem Hindi. 

A doua conferință BIDFF va fi susținută de Pavle Heidler, care va spune, pe 6 septembrie, de la ora 16:00, povestea distopiei pornind de la teoria lui Descartes, privind ruptura minte-corp, care a influențat standardele valorilor pe care vestul le-a instituit și promovat atât de mult – o teorie care discriminează corpul și ale cărei practici sunt competitive, perturbatoare, egocentrice, orientate spre produs și putere.


Motivul pentru care vreau să spun această poveste este pentru că în adâncurile ei stă ascunsă o altă 

poveste – a utopiei. Această este istoria unei dinamici integrate minte – corp, în care realitatea nu este măsurată în unități palpabile ci ține,mai degrabă, de negociere, participare și motivație”, a spus Heidler. 

Pavel Heidler este absolvent al Salzburg Experimental Academy of Dance și al Performing Arts Research and Training Studios și s-a specializat în Coregrafie – Performance  la University of Dance and Circus – Stockholm University of the Arts. Proiectele sale vorbesc despre ficțiunea erotică experimentală și incapacitățile narative ale dansului. Pavel Heidler a primit în 2018 International Choreographer’s Stipend, oferit anual unui artist suedez de către Comisia Suedeză a Granturilor Artistice.

Pentru fiecare din cele trei evenimente dedicate profesioniștilor din domeniul filmului, artelor performative, artei vizuale și digitale, programate la Centrul Național al Dansului București, sunt disponibile 15 locuri, iar înscrierile se pot face la adresa de email [email protected]. Cei interesați sunt rugați să trimită un email prin care își manifestă dorința de participare, alături de o scurtă prezentare personală. Pentru suplimentarea măsurilor de siguranță, aceste evenimente ar putea avea loc online, organizatorii urmând să confirme tuturor participanților modalitatea de desfășurare.

Filmul care deschide cea de-a șasea ediție BIDFF este EMA, în regia lui Pablo Larraín. Proiecția va avea loc pe 3 septembrie, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco (bilete disponibile aici: https://bit.ly/2CgZniR) și Mercato Kultur (biletele vor fi disponibile în curând, pe Eventbook). 

Proiecțiile BIDFF 2020 vor avea loc în aer liber la: Cinema Elvira Popesco și Muzeul Țăranului Român, iar evenimentele speciale, cu locuri limitate, la LINOTIP – Centru Independent Coregrafic și CNDB – Centrul Național al Dansului București.

Website | Facebook |  Instagram

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.