Bucharest Rooftops, la workshopul de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot #10
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-rooftops-la-workshopul-de-fotografie-si-explorare-urbana-walk-shoot-10/

Ce aţi spune de o adevărată aventură cu aparatul foto la gât? Având ca temă fotografia de la înălţime, toate şedinţele foto din cadrul Walk & Shoot #10 vor avea loc de la ultimul etaj sau de pe acoperişurile unor clădiri înalte din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|19 februarie 2018

Organizatorii asigură accesul în clădiri neaccesibile altfel, cu priveliști ample către zone precum Dorobanți, Pantelimon, Calea Victoriei sau 13 Septembrie.

De partea „shoot” se va ocupa Cornel Lazia, fotograf profesionist pasionat de fotografia de tip portret și de fotografia urbană, fie că explorează și fotografiază orașele la pas, sau de pe acoperișurile clădirilor. De partea „walk” se vor ocupa doi povestitori care îi vor familiariza pe participanți cu zonele fotografiate.

Cum va fi la Walk & Shoot #10?

➣ Workshopul se întinde pe parcursul a două zile – aproximativ 1,5 ore vineri și 12 ore sâmbătă;

➣ Vineri, 23 februarie, workshopul începe la 16.30 la Asmita Gardens cu o sesiune de teorie fotografică ținută de Cornel Lazia și cu o primă ședință foto de la punctul de observație de pe unul din blocurile Asmita Gardens. Ședința se va încheia la ora 18.00;

➣ Sâmbătă, 24 februarie, punctul de întâlnire al participanților este la sediul Walk & Shoot din Bd. Nicolae Bălcescu 23A, la ora 8.00. De acolo vor porni pe traseu;

➣ Toate ședințele foto vor fi de la ultimul etaj sau de pe acoperișurile unor clădiri înalte și neaccesibile altfel publicului;

➣ Se încheie cu o sesiune de selectare și analiză personalizată din partea lui Cornel Lazia și tips&tricks de postprocesare;

Prețul unui workshop este de 600 RON + TVA, iar înscrierile se pot face aici.

De ce Bucharest Rooftops?

Întrucât fotografiatul de pe acoperișuri ca cel al Hotelului JW Marriott a reprezentat un punct culminant al mai multor ediții Walk & Shoot, organizatorii au construit un întreg nou traseu format exclusiv din sesiuni foto de pe acoperișuri sau ultime etaje. Toate clădirile de pe care participanții vor fotografia în cele două zile de workshop au, în primul rând, priveliști spectaculoase la care altfel nu ar avea acces.

La fel cum spune și fotograful Cornel Lazia, cel mai bine fotografia se învață făcând. De aceea, el va fi permanent alături de participanți pentru coordonare, sprijin și feedback constant.

I-aș chema să simtă orașul mai „de departe”, cu o viziune mai detașată. E foarte frumos să simți o metropolă de departe pentru că te detașezi și o vezi cum – hai să zicem așa – cum văd cosmonauții o planetă. E o altă scară.” (Cornel Lazia, într-un interviu acordat recent platformei Merg.în)

Walk & Shoot: Workshop de fotografie și explorare urbană

Aflat la intersecția dintre pasiunea pentru fotografie și cea pentru București, Walk & Shoot este mai mult decât un workshop. Walk & Shoot este o poveste de viață tâlcuită prin lentila aparatului fiecărui participant.

Traseele din cadrul Walk & Shoot au o poveste coerentă, cu un fir epic clar – descoperirea unei zone a Bucureștiului așa cum este ea, cu bune și cu rele: comunități, istorie, frumuseți, probleme și drame de zi cu zi.

Extrem de relevant este impactul social al fiecărui workshop

➢ awareness pe probleme de discriminare etnică, de gen sau sexuală

➢ includerea meșteșugarilor și a persoanelor din comunități dezavantajate în cadrul programului Walk & Shoot

Aproape jumătate din veniturile Walk & Shoot sunt redirecționate către diversele comunități implicate: comunitatea jurnaliștilor, a artiștilor sau cea romă.

Cum se diferențiază Walk & Shoot de alte workshop-uri de fotografie

❯ Narativul se îmbină cu fotografia.

Pe lângă un fotograf coordonator, traseul include ghizi care îi introduc pe participanți în istoria, dar și prezentul zonelor vizitate. Prin intermediul poveștilor, participanții pun mai ușor fotografiile realizate într-un context.

Ghizii Walk &Shoot sunt jurnaliști, istorici sau scriitori precum Andrei Crăciun / Diana Marcu / Alina Vîlcan / Emil Boboescu.

Numărul maxim de participanți este limitat la 12.

Grupele fiind mici, fotograful coordonator devine și pedagog, și sprijin pentru fiecare participant în parte.

Printre fotografii profesioniști care au colaborat cu Walk & Shoot se numără Bogdan Botofei, Alex Axon, Adi Bulboacă.

❯ Ședințele foto au loc în locuri greu accesibile pe cont propriu: zone dezafectate, casele unor persoane din comunități defavorizate, frumuseți locale mai puțin populare, dar și locuri high-class, precum bucătăria unui restaurant de lux.

❯ Persoanele fotografiate sunt și artiști cunoscuți, precum Vasile Mureșan Murivale (pictor), Istvan Teglas (actor), Emil Luca & Aeon Blank (muzicieni).

❯ 90% din workshop este practică: participanții învață să fotografieze cu ajutorul luminii naturale, fie că e vorba de un aparat foto profesional sau un telefon deștept.

❯ Experiențe unice, precum demonstrații de meșteșuguri în centrul capitalei, discuții cu un supraviețuitor al Holocaustului, performance-uri one-time-only ale artiștilor implicați, shooting-uri foto profesioniste (cu model, make-up, hair, styling vestimentar).

25
/11
/18

Muzeul Naţional de Artă al României prin Secţia de Artă Orientală vă invită miercuri 28 noiembrie, ora 17, în sălile Kretzulescu, la deschiderea expoziţiei de artă japoneză consacrată gravurilor-stîlp cunoscute sub numele „hashira-e”, prezentate publicului în premieră: „Imagini ale lumii trecătoare, hashira-e. Gravuri-stîlp japoneze din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României”.

22
/11
/18

O gură de aer proaspăt. Îndrăzneală. Indignare trăită. Libertate. Un mesaj clar: Inchiziția să stea acasă! Așa se vede colonia artistică Baraka, grupare care, sâmbătă, se deschide din nou Timișoarei. 24 noiembrie, ora 17,00, în spatele curții Facultății de Arte, lângă Memorialul Revoluției, se oferă privitorului situații și spații noi. Eveniment recomandat persoanelor care au împlinit 18 ani.

16
/11
/18

Asociația CONIL în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Proedus și CIRCUL Metropolitan București organizează un amplu proiect cultural artistic dedicat centenarului Marii Uniri - ROMÂNIA COPIILOR, o ediție specială a CONIL Fest, Festivalul Integrării.

15
/11
/18

Garden of Unsettled Memories- expoziție personală Pavel Grosu. Galeria Sector 1  încheie seria expozițiilor personale ale artiștilor clujeni pe care i-a expus începând de la inaugurarea sa, din 2017, cu o expoziție de pictură semnată Pavel Grosu. Expoziția va fi vernisată pe 22 noiembrie, la ora 18:30 și va putea fi vizitată în perioada 23 noiembrie 2018 - 19 ianuarie 2019.

13
/11
/18

Spider-Man, Hulk, Doctor Strange, Fantastic Four, Iron Man, Daredevil, Thor şi X-Men. Toate acestea sunt personaje fantastice create de scriitorul şi editorul Stan Lee, în colaborare  cu mai mulţi artişti, precum Jack Kirby şi Steve Ditkode. Stan Lee s-a stins din viață luni dimineaţă, la Los Angeles, la vârsta de 95 de ani.

12
/11
/18

Regina Maria, figură centrală în eforturile de război ale României din timpul primei conflagrații mondiale, a fost prezentată publicului britanic într-o serie de intervenții ample ale istoricului și realizatoarei TV Tessa Dunlop, în cadrul unor emisiuni de mare audiență ale posturilor de televiziune și radio BBC One (BBC Breakfast), BBC Radio 4 (Woman's Hour), Channel 5 (5 News) și în varianta online a revistei History Today.

31
/10
/18

În perioada 29 octombrie - 13 noiembrie se desfășoară, în București și în alte 5 orașe din țară, proiectul „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, în cadrul căruia vor fi iluminate arhitectural 10 clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani. Proiectul, cofinanțat de Ministerul Culturii și Integrării, se derulează în Capitală și în Iași, Constanța, Sighet, Arad și Alba Iulia.

31
/10
/18

S-a încheiat unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură din România și din euroregiune: BETA 2018 - bienala timișoreană de arhitectură organizată de către Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Timiș, care a avut loc în perioada 28 septembrie – 28 octombrie.

30
/10
/18

MAD(e) in Romania, unul dintre cele mai importante evenimente de cultură și artă contemporană din Timișoara, continuă cu inaugurarea, săptămâna aceasta, a două noi expoziții de afișe activiste și sociopolitice, dar și cu o serie de discuții ale unor regizori de film cu vizionarea producțiilor lor angajate social și politic, alături de mulți alți invitați.