Bucharest Rooftops, la workshopul de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot #10
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-rooftops-la-workshopul-de-fotografie-si-explorare-urbana-walk-shoot-10/

Ce aţi spune de o adevărată aventură cu aparatul foto la gât? Având ca temă fotografia de la înălţime, toate şedinţele foto din cadrul Walk & Shoot #10 vor avea loc de la ultimul etaj sau de pe acoperişurile unor clădiri înalte din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|19 februarie 2018

Organizatorii asigură accesul în clădiri neaccesibile altfel, cu priveliști ample către zone precum Dorobanți, Pantelimon, Calea Victoriei sau 13 Septembrie.

De partea „shoot” se va ocupa Cornel Lazia, fotograf profesionist pasionat de fotografia de tip portret și de fotografia urbană, fie că explorează și fotografiază orașele la pas, sau de pe acoperișurile clădirilor. De partea „walk” se vor ocupa doi povestitori care îi vor familiariza pe participanți cu zonele fotografiate.

Cum va fi la Walk & Shoot #10?

➣ Workshopul se întinde pe parcursul a două zile – aproximativ 1,5 ore vineri și 12 ore sâmbătă;

➣ Vineri, 23 februarie, workshopul începe la 16.30 la Asmita Gardens cu o sesiune de teorie fotografică ținută de Cornel Lazia și cu o primă ședință foto de la punctul de observație de pe unul din blocurile Asmita Gardens. Ședința se va încheia la ora 18.00;

➣ Sâmbătă, 24 februarie, punctul de întâlnire al participanților este la sediul Walk & Shoot din Bd. Nicolae Bălcescu 23A, la ora 8.00. De acolo vor porni pe traseu;

➣ Toate ședințele foto vor fi de la ultimul etaj sau de pe acoperișurile unor clădiri înalte și neaccesibile altfel publicului;

➣ Se încheie cu o sesiune de selectare și analiză personalizată din partea lui Cornel Lazia și tips&tricks de postprocesare;

Prețul unui workshop este de 600 RON + TVA, iar înscrierile se pot face aici.

De ce Bucharest Rooftops?

Întrucât fotografiatul de pe acoperișuri ca cel al Hotelului JW Marriott a reprezentat un punct culminant al mai multor ediții Walk & Shoot, organizatorii au construit un întreg nou traseu format exclusiv din sesiuni foto de pe acoperișuri sau ultime etaje. Toate clădirile de pe care participanții vor fotografia în cele două zile de workshop au, în primul rând, priveliști spectaculoase la care altfel nu ar avea acces.

La fel cum spune și fotograful Cornel Lazia, cel mai bine fotografia se învață făcând. De aceea, el va fi permanent alături de participanți pentru coordonare, sprijin și feedback constant.

I-aș chema să simtă orașul mai „de departe”, cu o viziune mai detașată. E foarte frumos să simți o metropolă de departe pentru că te detașezi și o vezi cum – hai să zicem așa – cum văd cosmonauții o planetă. E o altă scară.” (Cornel Lazia, într-un interviu acordat recent platformei Merg.în)

Walk & Shoot: Workshop de fotografie și explorare urbană

Aflat la intersecția dintre pasiunea pentru fotografie și cea pentru București, Walk & Shoot este mai mult decât un workshop. Walk & Shoot este o poveste de viață tâlcuită prin lentila aparatului fiecărui participant.

Traseele din cadrul Walk & Shoot au o poveste coerentă, cu un fir epic clar – descoperirea unei zone a Bucureștiului așa cum este ea, cu bune și cu rele: comunități, istorie, frumuseți, probleme și drame de zi cu zi.

Extrem de relevant este impactul social al fiecărui workshop

➢ awareness pe probleme de discriminare etnică, de gen sau sexuală

➢ includerea meșteșugarilor și a persoanelor din comunități dezavantajate în cadrul programului Walk & Shoot

Aproape jumătate din veniturile Walk & Shoot sunt redirecționate către diversele comunități implicate: comunitatea jurnaliștilor, a artiștilor sau cea romă.

Cum se diferențiază Walk & Shoot de alte workshop-uri de fotografie

❯ Narativul se îmbină cu fotografia.

Pe lângă un fotograf coordonator, traseul include ghizi care îi introduc pe participanți în istoria, dar și prezentul zonelor vizitate. Prin intermediul poveștilor, participanții pun mai ușor fotografiile realizate într-un context.

Ghizii Walk &Shoot sunt jurnaliști, istorici sau scriitori precum Andrei Crăciun / Diana Marcu / Alina Vîlcan / Emil Boboescu.

Numărul maxim de participanți este limitat la 12.

Grupele fiind mici, fotograful coordonator devine și pedagog, și sprijin pentru fiecare participant în parte.

Printre fotografii profesioniști care au colaborat cu Walk & Shoot se numără Bogdan Botofei, Alex Axon, Adi Bulboacă.

❯ Ședințele foto au loc în locuri greu accesibile pe cont propriu: zone dezafectate, casele unor persoane din comunități defavorizate, frumuseți locale mai puțin populare, dar și locuri high-class, precum bucătăria unui restaurant de lux.

❯ Persoanele fotografiate sunt și artiști cunoscuți, precum Vasile Mureșan Murivale (pictor), Istvan Teglas (actor), Emil Luca & Aeon Blank (muzicieni).

❯ 90% din workshop este practică: participanții învață să fotografieze cu ajutorul luminii naturale, fie că e vorba de un aparat foto profesional sau un telefon deștept.

❯ Experiențe unice, precum demonstrații de meșteșuguri în centrul capitalei, discuții cu un supraviețuitor al Holocaustului, performance-uri one-time-only ale artiștilor implicați, shooting-uri foto profesioniste (cu model, make-up, hair, styling vestimentar).

02
/10
/18

Agenţia de publicitate Papaya Advertising a lansat, ieri, un clip numit “Copiii referendumului”, prin care îndeamnă la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie. Spotul, inspirat din serialul “The Handmaid’s Tale” (“Povestea slujitoarei”), în care este descrisă viaţa din Gilead, un stat condus de un regim totalitar ultra-religios, unde femeile sunt folosite pentru a procrea, s-a viralizat în scurt timp pe rețelele de socializare.

01
/10
/18

A apărut o necesară carte-album, „CineBucurești. 100 de ani de modernitate - Sala de cinema”, coordonată de arhitectul Mihaela Pelteacu și cineastul Laurențiu Damian. Un volum despre istoria glorioasă a sălilor de cinema din București, care trezește nostalgii dar induce și tristețe din cauza stării actuale de degradare a cinematografelor.

27
/08
/18

Făget a devenit în această vară o destinație culturală găzduind prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, eveniment ce face parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

16
/08
/18

În luna august, Asociația Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie și Stamate pe uvertura șalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligații lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ și produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

06
/08
/18

Reclama online realizată de Montreal Museum of Fine Arts pentru expoziţia de vară a fost blocată de platforma Facebook pentru că folosea nuduri abstracte pictate de Pablo Picasso. Muzeul a fost nevoit să ia legătura direct cu compania, pentru a reuşi să publice online advertorialul (puteți vedea reclama video în interiorul articolului).