BUZZ CEE IFF aduce la Buzău integrala Nae Caranfil
https://www.ziarulmetropolis.ro/buzz-cee-iff-aduce-la-buzau-integrala-nae-caranfil/

În cadrul Festivalului Internaţional de Film BUZZ CEE, desfăşurat la Buzău, în perioada 4 – 9 iulie 2017, publicul va avea posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezenţa îndrăgitului regizor. Doritorii vor putea urmări pe marele ecran filmele regizate de acesta în perioada 1993 – 2016, în ordine cronologică.

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2017

Nae Caranfil este unul dintre cei mai cunoscuți regizori, scenariști și actori români. A debutat regizoral în 1993, cu  E pericoloso sporgersi (RO), peliculă premiată la Festivalurile de film din Bratislava din același an și Baule, în 1994, dar și de către ACIN în 1993. Integrala Nae Caranfil cuprinde filmele regizate de acesta în perioada 1993 – 2016, majoritatea dintre ele fiind recunoscute la nivel internațional.  Regizorul va fi prezent la Buzău în perioada 7 – 9 iulie 2017.

Publicul prezent la Festivalul Internaţional de FilmBuzău – BUZZ CEE, va putea urmări primul film din integrala Nae Caranfil, E pericoloso sporgersi (RO), în data de 4 iulie 2017, la ora 17:30, la Sala Teatrului George Ciprian din Buzău. Filmul este compus din trei părți care narează aceeași poveste din trei perspective diferite: a unei studente, a unui soldat și a unui actor de teatru. Acțiunea se petrece într-un oraș de provincie din România, la începutul anilor ’80.  Destinele celor trei se întâlnesc, schimbând ideile fiecăruia despre carieră, politică și dragoste.

Integrala Nae Caranfil continuă cu Asfalt Tango (RO, 1996), comedie în care rolurile principale au fost interpretate de actorii Mircea Diaconu și Charlotte Rampling. Regizorul a declarat despre acest film că „Ambiția mea a fost (…) să fac o farsă, o comedie cât mai aproape de nivelul de excelență, de strălucire al unor filme americane precum Unora le place jazz-ul de Billy Wilder”. Pelicula poate fi vizionată în cadrul BUZZ CEE miercuri, 5 iulie 2017, la ora 18:30, la Sala Amfiteatru (Muzeul Judeţean).

Tot la Sala Amfiteatru (Muzeul Judeţean), în 5 iulie 2017, imediat după proiecția Asfalt Tango (RO, 1996), de la ora 20:30, nostalgicii pot revedea Dolce far niente (RO, 1998), producție regizată tot de Nae Caranfil. Un film complex, plin de umor specific regizorului și de dramă specific italiană, Dolce far niente (RO, 1998) este o adaptare după „La comedie de Terracina”, de Frederic Vitoux. Având în centru un visător, însuși scriitorul francez Sthendhal, filmul este o combinație între stângăcie, naivitate, ridicol și sentimentalism. Referirile la operele scriitorului sunt prezente pe tot parcursul traseului amoros al acestuia.

Joi, 6 iulie 2017, la ora 21:30, la Sala Amfiteatru (Muzeul Judeţean), urmează proiecția filmului Filantropica (RO, 2002), unul dintre cele mai apreciate filme românești. Acesta a fost propunerea României la Premiul Oscar, pentru cel mai bun film străin, în 2003. Tot în 2003, Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) a distins pelicula cu șase mari premii: Marele Premiu (Filantropica), Premiul special al juriului (Gheorghe Dinică – pentru rolul din Filantropica), Premiul pentru scenariu (Nae Caranfil), Premiul pentru scenografie (Svetlana Mihăilescu – pentru costumele din acest film), Premiul pentru interpretare rol principal masculin (Mircea Diaconu), Premiul pentru interpretare rol principal feminin (Mara Nicolescu).

Realizat cu un buget de peste 2 milioane de euro și reprezentând cea mai scumpă producţie cinematografică românească la acea dată, Restul e tăcere (RO, 2007) a câștigat 9 premii Gopo, la Gopo 2009. Filmul aduce spune povestea realizării primului lungmetraj românesc, Războiul de Independență (1911), aducând în centrul acțiunii un regizor cu un tată celebru, care este pe cale să facă cea mai mare greșeală, în ochii părintelui: să regizeze un film de cinema. Pelicula poate fi urmărită la BUZZ CEE, în 7 iulie 2017, la ora 21:30, la Sala Teatrului George Ciprian din Buzău.

Closer to the moon (RO, 2013), de asemenea un film premiat la galele Gopo (2015), este o co-producție româno-americano-italiano-poloneză, care aduce publicului un mix de genuri cinematografice, combinând aventura, cu comedia, drama, părți de istorie și o perspectivă polițistă. Filmul poate fi vizionat sâmbătă, 8 iulie 2017, la ora 17:00, la Sala Teatrului George Ciprian din Buzău.

Ultima peliculă a integralei Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter (RO, 2016), va închide Festivalul Internațional de Film BUZZ CEE. 6,9 pe scara Richter este o comedie cu accente de musical şi prima peliculă la care cineastul semnează nu doar scenariul şi regia, ci şi muzica şi versurile. Lungmetrajul, produs de Mobra Films, îi are în rolurile principale pe Laurenţiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban şi Simona Arsu.

Dintre aceștia, Maria Obretin face parte, în acest an, din juriul competiției de lungmetraj BUZZ CEE și va fi prezentă, alături de regizorul Nae Caranfil, la proiecția filmului și la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul. Pelicula poate fi vizionată sâmbătă, 8 iulie 2017, ora 20:00, la Sala Teatrului George Ciprian, în cadrul festivității de închidere a BUZZ CEE IFF.

Programul complet al filmelor din cadrul celei de-a doua ediţii a BUZZ CEE este disponibil pe website-ul festivalului: http://www.buzzcee.ro/.

Intrarea la toate proiecţiile de film din cadrul festivalului este gratuită.

BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei Municipiului Buzău – Consiliul Local Buzău.

BUZZ CEE este un festival internațional de film dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv Grecia și Turcia. Festivalul își propune să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact cu cinematografia central și sud-est europeană.

BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

CulturaALL este o asociație dedicată promovării culturii românești și europene, prin intermediul organizării de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relațiile culturale între România și țările din Europa.

Foto: Film Menu

22
/10
/14

Nu-i înțeleg pe cei care nu-l simpatizează pe Woody Allen. Pe cei cărora le este indiferent. Nu trebuie să-l iubești. Însă este unul din marile mistere ale lumii inaderența unora la umorul său. La personajul său, aproape dispărut din filmele, nesfârșite, ale ultimilor ani, dar intrat în panoplia comicilor indispensabili ai cinematografiei.

22
/10
/14

Desenator, gagman, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune, poet, Pierre Étaix debutează pe scenă, pe care nu o va părăsi niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, va începe să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere.

22
/10
/14

De la producătorii comediei de succes ,,Love Building”, vine din 26 decembrie pe marile ecrane Alt Love Building, un film cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă în rolurile principale, distribuit în cinematografe de Freeman Entertainment.

22
/10
/14

Anamaria Marinca, cea care interpretează rolul Irmei în drama de război "Furia: Eroi anonimi/ Fury", a declarat, la premiera lungmetrajului de la Festivalul de Film de la Londra, că Brad Pitt, alături de care joacă în această peliculă, şi regizorul David Ayer au fost "sprijinul" său.

22
/10
/14

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide vineri, 24 octombrie, de la ora 17.30, la Cinema Studio cu Trece şi prin perete, în regia lui Radu Jude, singurul film selecţionat – şi premiat – anul acesta la Cannes. În închuiderea festivalului, pe 30 octombrie, de la ora 20.00, va rula White God/ Oraşul câinilor, câştigătorul secţiunii Un certain Regard la Festivalul de la Cannes şi candidatul Ungariei la Oscar.

21
/10
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „La capătul liniei”, poate cel mai important lungmetraj al lui Dinu Tănase, director de imagine devenit regizor, este o mostră de cine-verite întârziat, însă alb-negrul imaginii, surprinderea unei realităţi necosmetizate şi jocul credibil al actorilor îl fac unul din cele mai bune filme româneşti ale anilor `80.

21
/10
/14

BIEFF continuă programul de succes prezentat în colaborare cu una dintre cele mai importante manifestări culturale axate pe experimentul cinematografic: Programul Special Oberhausen, dedicat în acest an femeilor regizor, cărora le-au revenit majoritatea premiilor la Oberhausen 2014.

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

19
/10
/14

După un program intensiv de filme cu un palmares internațional impresionant și o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj” și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară. Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, de Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu.

19
/10
/14

Filmele câștigătoare ale celor mai importante premii pe Croazetă în acest an, retrospective, invitați celebri și discuții despre cinema pot fi găsite în programul celei de-a 5-a ediții a festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest“ (24-30 octombrie), inițiat și patronat de Cristian Mungiu.

18
/10
/14

Cineastul spaniol Pedro Almodovar a fost recompensat vineri seară, la Lyon, cu premiul Lumière, o distincţie care recompensează un cineast cu o contribuţie remarcabilă în lumea filmului.

18
/10
/14

Welcome to New York, controversatul film al lui Abel Ferrara despre fostul șef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, arestat pe aeroportul din metropola americană, în 2011, după ce o cameristă îl acuzase de abuz sexual, va avea parte de proiecții exclusive în cinema, în România, la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie).

17
/10
/14

Săptămâna aceasta au început filmările pentru COMOARA/THE TREASURE , un nou film în regia lui Corneliu Porumboiu. Acțiunea este centrată pe doi bărbați care trec printr-o mulțime de întâmplări surprinzătoare în încercarea lor de a descoperi o comoară. Scenariul îi aparține lui Corneliu Porumboiu.