Cadou pentru iubitorii muzicii clasice: Vox Maris de George Enescu pe FestivalEnescu.ro
https://www.ziarulmetropolis.ro/cadou-pentru-iubitorii-muzicii-clasice-vox-maris-de-george-enescu-pe-festivalenescu-ro/

Festivalul Internaţional George Enescu invită iubitorii muzicii clasice la audiţia lucrării Vox Maris pe site-ul www.festivalenescu.ro, în zilele Sărbătorilor de iarnă din acest an.

Un articol de Petre Ivan|28 decembrie 2020

Înregistrarea oferită prezintă Poemul simfonic Vox Maris în interpretarea London Symphony Orchestra, dirijată de maestrul Gianandrea Noseda și a Corului Academic al Radiodifuziunii Române condus de Ciprian Țuțu, avându-l ca solist pe tenorul Cosmin Ifrim. Concertul a avut loc în ediția din 2019 a Festivalului, pe scena Sălii Palatului din București. Înregistrarea poate fi vizionată gratuit începând de joi, 24 decembrie, până în ultima zi a anului 2020, accesând acest link.

Ideea poemului simfonic Vox Maris l-a preocupat pe George Enescu încă din 1925, dar desăvârșirea lucrării a fost un proces de lungă durată, Maestrul revenind repetat asupra primei schițe din 1929 și incluzând-o în creațiile sale abia în 1954, cu număr de opus 31 (antepenultimul). Compusă pentru soprană, tenor, cor și orchestră, sub formă de sonată liberă, și dedicată amintirii pianistei Elena Bibescu, Vox Maris a avut premiera la București postum, în 1965. Libretul poemului este scris chiar de Enescu, plecând de la un text francez și breton de Willy. Originalitatea sonoră a lucrării își are esența, în opinia compozitorului și muzicologului Pascal Bentoiu, într-o nemaiauzită şi luxuriantă dispunere orchestrală, ce cu greu îşi găseşte perechea în toată muzica secolului XX.

În Amintirile sale, Enescu menționează pe larg propria trăire a tot ceea ce sublimează muzical în Vox Maris: „Da, am văzut tot ce voi descrie. Imaginați-vă o mare zbuciumată. Un matelot nemișcat o contemplă, cu ochii țintă la orizon. Urgia crește, se întețește, mătură în rafale. O sirenă urlă undeva departe.  Bubuit de tun: este alarmă! Se aud țipete în vuietul mării, bărcile sunt lăsate la apă. Matelotul se repede, apucă vâslele și se îndreaptă în direcția strigătelor. De pe mal, urmărim un timp barca dansând pe coama valurilor. Dispare dintr-odată. Un munte de apă s-a prăvălit peste firava ambarcațiune ce se scufundă brusc. Șuierul vântului peste valurile sângerii, parcă, în lumina soarelui la asfințit. Marea și-a luat prada: sătulă, își regăsește calmul. Vine noaptea, nu se mai aude nimic decât valurile care se sparg de pietre și, departe, departe de tot, cântecul anticelor sirene. Victima a potolit setea zeilor mării. Luna strălucește peste ape…”

London Symphony Orchestra va concerta și în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din 2021, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle, iar poemul simfonic Vox Maris va fi interpretat în această ediție de Mariinsky Theatre Orchestra, cu maestrul Valery Gergiev la pupitru.

06
/12
/22

Filarmonica "George Enescu" invită publicul la concertele din datele de joi, 8 decembrie şi vineri, 9 decembrie 2022, ora 19, desfăşurate în somptuoasa Sală mare a Ateneului Român, cu un program integral Johannes Brahms. Orchestra simfonică a Filarmonicii îl va avea la pupitrul dirijoral pe tânărul James Feddeck, cu o carieră impresionantă în ascensiune, iar ca solist pe renumitul pianist Andreas Haefliger, cunoscut pentru sensibilitatea, spiritul pătrunzător şi transcendenţa cu care îşi impregnează programele sale novatoare.

06
/12
/22

Filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR şi regizat de Cornel Mihalache, va avea premiera pe TVR 1 joi, 8 decembrie, la ora 21.00. Televiziunea Română marchează astfel împlinirea a 60 de ani de când s-au pus bazele trupei ce avea să se numească Phoenix și să scrie istorie în muzica românească, devenind un reper cultural important pentru generații întregi.

29
/11
/22

O suită de evenimente speciale dedicate sărbătorilor de iarnă, prezentate de Orchestrele și Corurile Radio România și create în jurul colindelor și cântecelor de Crăciun, vor avea loc pe scena Sălii Radio în luna cadourilor.

25
/11
/22

Orchestra Naţională Simfonică a României dirijată de Cristian Mandeal va susţine miercuri, 6 decembrie 2022, ora 19, la Ateneul Român, un concert in memoriam Radu Lupu, solist Nelson Gorner. În program Franz Schubert - Uvertură în stil italian, D591, Frédéric Chopin - Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian şi orchestră, op. 21, Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 3, în mi bemol major, op. 55, Eroica.

25
/11
/22

Asociația Industrii Creative, inițiator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al ediției 2022, Kaufland România, a organizat vineri, 18 noiembrie 2022, la Palatul Braunstein din Iași, un eveniment în care s-a anunțat atât direcția artistică a ediției din 2023 a festivalului, Metamorfoza, dar și prezentarea proiectelor câștigătoare ale burselor de creație artistică Classix In Art.

24
/11
/22

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

24
/11
/22

Dacă vreți să aniversați Ziua Națională a României într-un cadru select, atunci un frumos concert la Sala Radio este o alegere inspirată. Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.