Cadouri muzicale de Crăciun
https://www.ziarulmetropolis.ro/cadouri-muzicale-de-craciun/

Cred că deja cu toţii am început să ne facem griji pentru cadourile de Crăciun şi avem programate sesiunile de cumpărături pentru ultimele daruri de pe listă. Şi cum Crăciunul ar trebui să fie totuşi o sărbătoare a spiritului în primul rând, vă fac câteva sugestii de cadouri muzicale pe care, oferindu-le persoanelor potrivite, nu veţi da greş.

Un articol de Cristina Comandaşu|14 decembrie 2013

Cred că deja cu toţii am început să ne facem griji pentru cadourile de Crăciun şi avem programate sesiunile de cumpărături pentru ultimele daruri de pe listă. Şi cum Crăciunul ar trebui să fie totuşi o sărbătoare a spiritului în primul rând, vă fac câteva sugestii de cadouri muzicale pe care, oferindu-le persoanelor potrivite, nu veţi da greş.

Discuri

Cel mai simplu şi comod: să oferim nişte discuri cu muzică de Crăciun. Au apărut mai multe în ultima perioadă şi nu trebuie să ratăm ocazia. Avem de unde alege.

Colinde cu Angela Gheorghiu

Albumul „O ce veste minunată” înregistrat de celebra Angela Gheorghiu alături de Orchestra Naţională Radio, dirijor Tiberiu Soare, Corurile Madrigal şi Accoustic a fost deja recenzat în termeni elogioşi de revista britanică Gramophone. Sunt 16 colinde româneşti dintre cele mai cunoscute în aranjamente special realizate pentru vocea Angelei Gheorghiu interpretate de divă în stilu-i caracteristic. Discul este disponibil în hipermarketuri şi magazine de profil.

Cadouri muzicale

Cadouri muzicale cu CD-ul Angelei Gheorghiu

Colinde clasice

Dacă vă doriţi colinde româneşti într-o interpretare clasică, aveţi la îndemână discul apărut la începutul lui decembrie al Corului Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia: „Mare minune”  – 23 de colinde care nu cred că ar trebui să lipsească din casele celor care îşi doresc de Crăciun o atmosferă autentic românească, însă la un nivel sobru şi interiorizat.

Eu mi-aduc aminte şi acum de un disc cu colinde al Madrigalului pe care îl ascultam în Ajunul Crăciunului, alături de părinţi, în anii dinainte de 1989. Tradiţia aceasta poate fi continuată cu acest disc al Corului Academic Radio, posibil de achiziţionat la www.edituracasaradio.ro sau în magazinele de profil.

Şi în plus, miercuri, 18 decembrie, în pauza concertului de la Sala Radio, este organizată şi o lansare a acestui disc – încă o ocazie de a intra în posesia lui.

Oremus

Nu neapărat pentru Crăciun, dar cu siguranţă pentru aceste zile de sărbătoare este potrivit şi un alt dublu-compact disc abia apărut, purtând semnătura aceluiaşi Cor Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia. „Oremus” (să ne rugăm – în limba latină) reuneşte câteva dintre cele mai cunoscute cântări religioase din repertoriul românesc şi internaţional – axate în special pe rugăciunile „Tatăl nostru” şi „Ave Maria”.

Oremus

Este un album intens spiritual, de ascultat în ceasuri de singurătate şi de reculegere, atunci când simţi că ţi-ai pierdut busola în viaţă şi vrei să o regăseşti. Este un semn că în această societate care pune preţ în special pe valorile materiale, mai există, totuşi, loc şi pentru altceva, acel altceva fără de care nu ne putem simţi cu totul Oameni. Şi acest album este disponibil la www.edituracasaradio.ro şi magazinele de profil.

Silents nights

Şi dacă de Crăciun vreţi doar relaxare, pur şi simplu, aveţi la dispoziţie „cel mai relaxant album de Crăciun” , cum au numit producătorii discul „Silent nights” apărut în 4 octombrie 2013 la Deutsche Grammophon. Sunt noi aranjamente ale celor mai cunoscute cântece de Crăciun din repertoriul internaţional, realizate de compozitorul Nigel Hess, cel care le şi interpretează din ipostaza de pianist-solist şi dirijor al Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra.

Nigel Hess este un celebru creator de coloane sonore pentru film şi televiziune; probabil cea mai cunoscută muzică semnată de el este cea pentru filmul „Ladies in lavender” interpretată de binecunoscutul violonist Joshua Bell. Iar „Silent nights” este cu adevărat un album relaxant, în tempo-uri lente, de ascultat la gura sobei, în momente de reverie.

Discul este disponibil la www.getmusic.ro sau la www.deutschegrammophon.com.

Let it snow

Aceeaşi casă Deutsche Grammophon propune şi un alt album clasic de Crăciun: „Let it snow” semnat de oboistul Albrecht Mayer şi ansamblul vocal „The King’s Singers”, apărut în 15 noiembrie 2013 şi disponibil la adresele de internet de mai sus sau în magazinele de specialitate.

Este cu totul altceva decât „Silent nights” – aici întâlnim energia şi vitalitatea cântărilor de Crăciun interpretate de unii dintre cei mai importanţi muzicieni clasici ai momentului. Albrecht Mayer este membru al Orchestrei Filarmonicii din Berlin şi desfăşoară în paralel o intensă carieră de solist; numele „The King’s Singers” este cunoscut drept un simbol al calităţii în lumea corală contemporană – 6 voci masculine care fac minuni.

O asociere inedită aşadar între un oboi şi vocile umane, pe un album ce aduce magia iernii în casele noastre.

Ar mai fi de menţionat că în intervalul 23-25 decembrie, de la ora 10, toate aceste albume pot fi ascultate la Radio România Muzical.

Să ne reamintim de Pavarotti

De Crăciun, e momentul potrivit să ne amintim de Pavarotti, oferind un cadou ce cuprinde cele mai semnificative 50 de piese înregistrate de regretatul tenor, unele binecunoscute (neuitatele momente din operele „Turandot” de Puccini şi „Rigoletto” de Verdi), ca şi inedite – o înregistrare cu o arie din „Boema” care nu a mai apărut pe un disc până în prezent. Luând în considerare că acest dublu CD poate fi achiziţionat şi cu o reducere, preţul de 27 lei este chiar foarte atractiv. Albumul este disponibil în magazinele de specialitate şi pe www.getmusic.ro.

…Şi cadouri-spectacol

Îmi place ideea de a oferi cadou bilete la un spectacol sau un concert de calitate, tocmai pentru că un cadou de Crăciun ar trebui să facă referire (şi) la ceva spiritual. Aşa că mi s-a părut bună ideea Grand Cinema Digiplex de a oferi posibilitatea de a cumpăra vouchere-cadou la spectacolele de operă şi balet pe care le prezintă, la un preţ mai mic decât cel pentru două bilete la un spectacol obişnuit.

Şi nu prea ai cum să greşeşti: pentru că niciuna dintre producţiile de balet sau operă transmise la cinema nu abdică de la un standard de calitate, pe care, cu tristeţe o spun, nu prea îl găsim în România, cu rare excepţii.

Foto credit: Cadouri muzicale, Angela Gheorghiu – Facebook

05
/04
/16

CD-ul „Ethnotic Project. Şapte scări” al Irinei Sârbu a fost declarat CD-ul anului 2015, secţiunea Etno,  la Gala premiilor de jazz, un concert-eveniment ce a avut loc duminică, 3 aprilie, la Hard Rock café din Bucureşti.

04
/04
/16

Are 22 de ani. În 2015 a fost câştigătorul locului I şi al medaliei de aur la Concursul Internaţional „Ceaikovski" din Rusia, o „olimpiadă a muzicii”. Violoncelistul Andrei Ioniţă este invitat la Nocturne de luni, 4 aprilie. Ediţia se difuzează de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

02
/04
/16

Flautistul Matei Ioachimescu pornește într-un nou turneu prin România, însoțit de această dată de virtuozul pianist venezuelean Alfredo Ovalles, cu programul LA VIDA LOCA, ce va cuprinde unele dintre cele mai îndrăgite cântece și dansuri latino americane. Îi puteți auzi pe 17 aprilie, ora 19.00, la Teatrul Odeon - Sala Majestic.

01
/04
/16

The Hollywood Vampires, grupul care a făcut senzaţie la Premiile Grammy 2016, format din actorul Johnny Depp, rockerul Alice Cooper şi chitaristul trupei Aerosmith, Joe Perry, va cânta, în premieră în România, pe 6 iunie.

01
/04
/16

Trei sferturi de veac şi-a închinat viaţa în slujba cântecului şi, mai ales, a romanţei, despre care spunea că este cea mai sinceră, cea mai pătimaşă expresie a unei epoci şi a societăţii. Cântecele lui de inimă albastră au făcut duminici de vis din toate zilele săptămânii. Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915 si s-a stins din viață pe 18 iunie 2006.

30
/03
/16

Bartholomäus Traubeck este un artist multimedia născut în 1987 la Monaco, care trăieşte şi munceşte la Viena. Lui Traubeck i-a venit ideea să secţioneze transversal un trunchi de copac, asemenea unui disc de vinil, şi să-l asculte la un pick-up special. Ceea ce a ieşit este cu adevărat impresionant. Copacii chiar au multe de povestit...

29
/03
/16

Vineri, 1 aprilie, de la ora 19.00, dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Programul serii cuprinde şi Daphnis şi Chloé, balet într-un act semnat de Maurice Ravel, considerat adesea ca cel mai mare compozitor francez al epocii moderne.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calității confirmate.

23
/03
/16

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Națională București are loc premiera baletului „Manon” - muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan. Cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, spectacolul marchează întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

23
/03
/16

Romantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail pornește din nou la drum însoțit de un pian de concert, pus la dispoziție de Radio România. Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.

21
/03
/16

„Cu Bach, viaţa ar fi suportabilă chiar şi într-un canal” - Emil Cioran. Considerat, alături de Mozart şi Beethoven, cel mai mare compozitor al lumii, Johann Sebastian Bach s-a născut într-o zi de 21 martie (1685).

20
/03
/16

Din 2013, 21 martie a fost declarată Ziua europeană a muzicii vechi; este chiar ziua când s-a născut în 1685 cel mai important reprezentant a ceea ce numim astăzi muzica veche: compozitorul Johann Sebastian Bach. Și într-un timp când moștenirea fundamentală europeană este invocată din ce în ce mai des, o asemenea sărbătoare nu poate fi trecută cu vederea.

18
/03
/16

Ansamblul IMAGO MUNDI, unul dintre cele mai creative și admirate grupuri din România, prezintă pe 22 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert-eveniment: „ISVOR. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban”. Proiectul – primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada – sondează sursele de inspirație folosite de Enescu și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane muntenești ale secolului al XIX-lea.

17
/03
/16

Joi, 31 martie, de la ora 19.00, Fundaţia Calea Victoriei îi invită pe melomani la un eveniment dedicat muzicii de operă, având-o ca gazdă pe doamna Luminița Arvunescu, apreciat realizator Radio România Muzical, în decorul elegant al Muzeului Național Cotroceni. Invitata specială este doamna Nelly Miricioiu, celebra soprană britanică de origine română, capabilă să cânte aproape orice, de la belcanto, la operă veristă.