Câini, filmul lui Bogdan Mirică, a câștigat Trofeul TIFF 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/caini-filmul-lui-bogdan-mirica-a-castigat-trofeul-tiff-2016/

„Câini”, lungmetrajul regizorului român Bogdan Mirică, a fost desemnat câştigătorul TIFF 2016. Un Premiu Special, numit Trofeul Transilvania 15, şi creat cu doar cu puţin timp înaintea Galei a fost acordat regizorului Cristi Puiu pentru filmul Sieranevada.

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2016

Premiul i-a fost înmânat regizorului sâmbătă seara de ministrul Culturii, Corina Șuteu, în cadrul Galei de închidere, care a avut loc la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Regizorul Bogdan Mirică le-a mulțumit părinților săi pentru că l-au lăsat să hălăduiască și nu l-au constrâns în anumite direcții, că l-au lăsat să greșească, să fie confuz, să își schimbe drumul în viață chiar și la 30 de ani, pentru că acest gen de libertate l-a dus și către filmul pe care l-a făcut și care a câștigat trofeul TIFF.

Genul ăsta de libertate creativă cred că m-a influențat și m-a format într-un fel, chiar dacă îl sun pe tata acum și-i spun că am luat premiu o să zică „hai că ți-o dau pe maică-ta”. Și mama să zică că e foarte mândră, deși după ce le-am arătat filmul a fost puțin dezamăgită pentru că a crezut că este o comedie – Bogdan Mirică

„Câini” a fost singura peliculă românească din competiţie, iar premiul are o valoare de 15.000 de euro.

„Câini”. Nu există ţară pentru oameni buni

Sieranevada, Premiu Special

În cadrul Galei, un Premiu Special, numit Trofeul Transilvania 15, și creat cu doar cu puțin timp înaintea Galei a fost acordat regizorului Cristi Puiu pentru filmul Sieranevada.

Mihai Chirilov, directorul festivalului, a precizat că a fost impresionat de atmosfera creată de public, la vizionarea filmului în timpul festivalului și că, discutând cu Tudor Giurgiu, au decis împreună oferirea acestui premiu.

Sophia Loren,

Sophia Loren, Premiul pentru întreaga carieră

Sophia Loren, aplaudată minute în șir

În cadrul Galei celei de-a 15-a ediții a TIFF, actrița Sophia Loren, despre care președintele festivalului, Tudor Giurgiu, spunea în urmă cu câteva zile că și-a dorit să o invite încă de la prima ediție, a primit Premiul pentru întreaga carieră.

Sophia Loren a spus, la urcarea pe scenă, după ce a fost aplaudată minute în șir, că de obicei este emoționată la asemenea evenimente, dar de data aceasta este exagerat de emoționată.

Cramen Galin, Premiu de Excelență

De asemenea, producătorul de film Iain Smith a primit Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale, iar actrița Carmen Galin a primit Premiul de Excelență al festivalului.

Clujul este orașul meu, aici am deschis ochii, aici am mers la grădiniță, aici am văzut primul film din viața mea, aici am patinat prima dată, aici am văzut opera. Acest oraș îmi este cel mai drag din această țară –  Carmen Galin.

Ușa deschisă, Premiul Publicului

Printre premiile acordate în cadrul galei se numără și Premiul pentru cea mai bună regie, acordat israelianul Avishai Sivan pentru filmul Tikkun.

Premiul Publicului a fost câștigat de pelicula Ușa deschisă, al regizoarei Marina Seresesky, iar Premiul FIPRESCI, al presei străine, a fost acordat filmului Taurul de neon, regizat de Gabriel Mascaro.

Vrăbii, Premiul special al juriului

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lung metraj a fost obținut de ‘Ultima zi’ al lui Gabriel Achim, prezentat în premieră mondială la TIFF. Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost obținut de actorul David D’Ingeo, iar Premiul special al juriului a fost acordat filmului ‘Vrăbii’, al regizorului Rúnar Rúnarsson.

Foto: Câini – cinemagia

24
/08
/23

Festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, care la începutul lunii august a strâns peste 10.000 de spectatori în stațiunea turistică Peștișani (Gorj), ajunge pentru prima dată în comuna Cernătești (Dolj), în perioada 25-27 august.

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.