Câini, filmul lui Bogdan Mirică, a câștigat Trofeul TIFF 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/caini-filmul-lui-bogdan-mirica-a-castigat-trofeul-tiff-2016/

„Câini”, lungmetrajul regizorului român Bogdan Mirică, a fost desemnat câştigătorul TIFF 2016. Un Premiu Special, numit Trofeul Transilvania 15, şi creat cu doar cu puţin timp înaintea Galei a fost acordat regizorului Cristi Puiu pentru filmul Sieranevada.

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2016

Premiul i-a fost înmânat regizorului sâmbătă seara de ministrul Culturii, Corina Șuteu, în cadrul Galei de închidere, care a avut loc la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Regizorul Bogdan Mirică le-a mulțumit părinților săi pentru că l-au lăsat să hălăduiască și nu l-au constrâns în anumite direcții, că l-au lăsat să greșească, să fie confuz, să își schimbe drumul în viață chiar și la 30 de ani, pentru că acest gen de libertate l-a dus și către filmul pe care l-a făcut și care a câștigat trofeul TIFF.

Genul ăsta de libertate creativă cred că m-a influențat și m-a format într-un fel, chiar dacă îl sun pe tata acum și-i spun că am luat premiu o să zică „hai că ți-o dau pe maică-ta”. Și mama să zică că e foarte mândră, deși după ce le-am arătat filmul a fost puțin dezamăgită pentru că a crezut că este o comedie – Bogdan Mirică

„Câini” a fost singura peliculă românească din competiţie, iar premiul are o valoare de 15.000 de euro.

„Câini”. Nu există ţară pentru oameni buni

Sieranevada, Premiu Special

În cadrul Galei, un Premiu Special, numit Trofeul Transilvania 15, și creat cu doar cu puțin timp înaintea Galei a fost acordat regizorului Cristi Puiu pentru filmul Sieranevada.

Mihai Chirilov, directorul festivalului, a precizat că a fost impresionat de atmosfera creată de public, la vizionarea filmului în timpul festivalului și că, discutând cu Tudor Giurgiu, au decis împreună oferirea acestui premiu.

Sophia Loren,

Sophia Loren, Premiul pentru întreaga carieră

Sophia Loren, aplaudată minute în șir

În cadrul Galei celei de-a 15-a ediții a TIFF, actrița Sophia Loren, despre care președintele festivalului, Tudor Giurgiu, spunea în urmă cu câteva zile că și-a dorit să o invite încă de la prima ediție, a primit Premiul pentru întreaga carieră.

Sophia Loren a spus, la urcarea pe scenă, după ce a fost aplaudată minute în șir, că de obicei este emoționată la asemenea evenimente, dar de data aceasta este exagerat de emoționată.

Cramen Galin, Premiu de Excelență

De asemenea, producătorul de film Iain Smith a primit Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale, iar actrița Carmen Galin a primit Premiul de Excelență al festivalului.

Clujul este orașul meu, aici am deschis ochii, aici am mers la grădiniță, aici am văzut primul film din viața mea, aici am patinat prima dată, aici am văzut opera. Acest oraș îmi este cel mai drag din această țară –  Carmen Galin.

Ușa deschisă, Premiul Publicului

Printre premiile acordate în cadrul galei se numără și Premiul pentru cea mai bună regie, acordat israelianul Avishai Sivan pentru filmul Tikkun.

Premiul Publicului a fost câștigat de pelicula Ușa deschisă, al regizoarei Marina Seresesky, iar Premiul FIPRESCI, al presei străine, a fost acordat filmului Taurul de neon, regizat de Gabriel Mascaro.

Vrăbii, Premiul special al juriului

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lung metraj a fost obținut de ‘Ultima zi’ al lui Gabriel Achim, prezentat în premieră mondială la TIFF. Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost obținut de actorul David D’Ingeo, iar Premiul special al juriului a fost acordat filmului ‘Vrăbii’, al regizorului Rúnar Rúnarsson.

Foto: Câini – cinemagia

20
/08
/14

Nici un actor român n-a cunoscut după al Doilea Război Mondial o asemenea popularitate uriaşă. N-a lansat un personaj, ca apoi, popularitatea să-i crească în rândul publicului, așa cum a fost Grigore Vasiliu care a devenit peste noapte şi “Birlic”; sau Amza Pellea care l-a zămislit pe “Nea Mărin”, cu mare succes la public.

20
/08
/14

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor de filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape - între 21-31 august, în Vama Veche, iar în Bucureşti, între 21-28 noiembrie.

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.