Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu!
https://www.ziarulmetropolis.ro/calatoreste-cu-metroul-si-colectioneaza-arta-de-theodor-aman-si-nicolae-grigorescu/

Metrorex şi Art Safari continuă proiectul cultural „Cartele de colecţie” început în 2021 şi lansează o nouă serie de cartele de 10 călătorii cu reproduceri de artă în miniatură, deja în circulaţie din 24 aprilie.

Un articol de Petre Ivan|26 aprilie 2023

10 opere semnate de maestrul artei românești Theodor Aman se regăsesc pe noua serie, iar pe lângă acestea există și o cartelă specială cu celebra pictură „Țărăncuță cu basma albă” de Nicolae Grigorescu, care a bătut recordul artei românești în 2018. Metrorex și Art Safari încurajează locuitorii Bucureștiului să se împrietenească atât cu arta, cât și cu un mijloc de transport mai puțin poluant și rapid.

Pasionații de artă care colecționează întreaga serie de 10 cartele Theodor Aman (numerotate de la 1 la 10) pot câștiga un abonament la Art Safari, ediția a 11-a. De asemenea, cartela cu cea mai valoroasă lucrare de artă vândută vreodată în România, „Țărăncuță cu basma albă” de Nicolae Grigorescu (adjudecată contra sumei de 340.000 de euro, un record), oferă călătorilor instant două bilete la tururile de noapte din cadrul Art Safari. Premiile pot fi adjudecate la intrare la Art Safari, prin prezentarea colecției complete/cartelei speciale.

„Acum 2 ani, împreună cu partenerul nostru Metrorex, am lansat prima colecție de artă pe cartelele de metrou, o nouă formă de expunere în spații neconvenționale. Proiectul s-a bucurat de un adevărat succes în rândul călătorilor bucureșteni și nu numai, așa că anul acesta ne-am propus să-i surprindem din nou cu 11 lucrări ale celor doi mari pictori români reproduse exclusiv pe cartelele de 10 călătorii. Art Safari invită călătorii să devină colecționari de artă în miniatură, dar îi și premiază. Tirajul cartelelor este diferit și limitat, așa că fiți pe fază pentru a descoperi cele mai rare piese pentru colecția voastră. Apoi vă așteptăm în Palatul Dacia-România să vă ridicați premiul: o incursiune în lumea artei spaniole, franceze și, bineînțeles, românești (un nou maestru al artei, plus artă Supercontemporană) de zi sau de noapte”, a declarat Ioana Ciocan, CEO Art Safari.

„Sunt încântată să anunț reluarea parteneriatului dintre Metrorex și Art Safari. Obiectivul Metrorex este acela de a oferi călătorilor noștri condiții sporite de siguranță și confort, iar arta nu poate decât să adauge valoare călătoriei cu metroul și să îmbunătățească experiența acestei călătorii. Proiectul ”Cartele de colecție” oferă o modalitate nouă și creativă de a interacționa cu arta și cred că și de această dată va avea un impact pozitiv asupra clienților noștri. De altfel, sunt încrezătoare că parteneriatele culturale pe care le vom dezvolta la metrou vor continua, astfel încât călătoria să fie nu doar rapidă, ci să devină un mijloc de recreere”, a declarat Mariana MICLĂUȘ, director general Metrorex.

Cartelele speciale sunt puse în vânzare de către Metrorex la cabinele de acces din stațiile de metrou: Piața Unirii 1, Piața Victoriei 1, Universitate, Eroilor 1, Dristor 2, Academia Militară și Jiului.

Theodor Aman a fost primul mare maestru al picturii românești. Operele lui Aman surprind stilul de viață al elitei sociale și culturale românești din secolul XIX, descriind personalități ale epocii, evenimente mondene, întâmplări istorice sau pur și simplu femei frumoase. Peste 100 de lucrări (pictură și artă grafică) împrumutate de la muzee din țară și din colecții private au fost expuse într-o amplă retrospectivă la Art Safari, în cadrul ediției a 9-a. Iar o parte dintre acestea se regăsesc acum pe cartelele de metrou.

Prima colecție de artă pe cartele de metrou i-a prezentat pe pictorii Samuel Mützner, Constantin Piliuţă, Gherghe Petrașcu, dar și pictoriţe din România și capodopere. Pe lângă aceste 6 serii, a existat şi o serie specială, denumită Bucureşti, cuprinzând două lucrări semnate de Gheorghe Petrașcu și două lucrări de Nicolae Dărăscu.

Acest proiect cultural vine în completarea colaborării dintre Art Safari și Metrorex, începută odată cu inaugurarea Muzeului din Metrou, în 2021, prin expoziția „Arta cucerește Bucureștiul!”.

Mai multe informații despre acest proiect puteți citi online.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]